emir1480
Evrendeki yoğunluk sınırı nedir? Tekillik hangi yoğunluk sınırında oluşur?
emir1480
Denklem ya da matematiksel ifade olması daha iyi olur.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
E=Mc^2+Γ/a+(Λc^2/k)a^3−(3/k)(a'^2)a−Ka=0
E toplam enerji.
a(t) evrensel genişleme sabiti (0dan başlayıp 1 e yaklaşıyor)
a' evrenin genişleme ivmesinin (a) türevi
M toplam kütlec ışık hızı
Γ normalleştirilmiş kozmik radyasyon yoğunluğu
Λ evrensel sabit veya bilinen adıyla karanlık enerji (pozitif).
k kütle çekim sabiti.(Newton değerleriyle G ; κ=8πGc2.
K küresel kapalı alan için pozitif , hiperbolik alan için negatif ve düz alan için sıfır olan bir sabittir.
Buraya yazdığıma bakmayın. Beni çok aşan bir denklem. Gerçek fizikçilere göre...
E toplam enerji.
k kütle çekim sabiti.(Newton değerleriyle G ; κ=8πGc2.
K küresel kapalı alan için pozitif , hiperbolik alan için negatif ve düz alan için sıfır olan bir sabittir.
Buraya yazdığıma bakmayın. Beni çok aşan bir denklem. Gerçek fizikçilere göre...
Bu yoğunluk sınırı...
Tekillik kısmını -Karanlıkları seven kardeşimize bırakıyorum.
E toplam enerji.
k kütle çekim sabiti.(Newton değerleriyle G ;k=8πG/c^2.
Bu yoğunluk sınırı...
Tekillik kısmını -Karanlıkları seven kardeşimize bırakıyorum.
omer-karanlik-profil5833
burtay bey :)
cismin yüzeyinden kurtulma hızının ışık hızına eşit olduğu cismin yoğunluğudur...
kurtulma hızı denkleminde kaçış hızını ışık hızı olarak alırsanız yoğunluk sınırını elde etmiş olursunuz...
mehmet-ali8832
Belli kütledeki bir maddeyi çok küçük bir alana sıkıştırdığımızda o madde karadeliğe dönüşür. bu alanın çapına Schwarzschild çapı deniyor. Formülü şöyledir: Rs= 2GM/c2 Burada; Rs Schwarzschild çapı, G kütle çekimi sabiti, M kütle, c ışık hızıdır. Örnek olarak; Bu formüle göre hesaplama yaptığınızda dünyayı karadeliğe dönüştürebilmek için yaklaşık 9 mm çapında bir misket boyutuna gelene kadar sıkıştırmak gerekmektedir. Güneşin kütlesi ise 3 km çapında bir alana sıkıştırıldığında kara deliğe dönüşür.
omer-karanlik-profil5833
@mehmet ali;
cismin yüzeyinden kaçış hızının ışık hızı olması için o cismin yoğunluğunun ne kadar olması gerekir_?
hesaplama yeteneğim bebek seviyesinde :D
mehmet-ali8832
Ömer Bey çok önemli bir noktaya değinmişsiniz. Formülü inceleyince aslında formülün "kaçış hızı" formülü olduğunu farkettim:) kaçış hızı formülü şudur: V = kök içerisinde (2GM/r) ( http://spiff.rit.edu/classes/phys301/lectures/black_hole/eqn_escvel.gif )
Burada R yi eşitliğin diğer tarafına çekersek R=2GM/v2 çıkıyor. v (hız) yerine c yazarsak ortaya Schwarzschild çap formülü çıkıyor:)
Katkınız için teşekkürler.
omer-karanlik-profil5833
ne demek @mehmet ali asıl ben teşekkür ederim...