omer-karanlik-profil5833
100 Yıllık Tartışmaya Nokta Koyuldu: Mutlak Sıfıra Ulaşmak Olanaksız
omer-karanlik-profil5833
https://bilimfili.com/100-yillik-tartismaya-nokta-koyuldu-mutlak-sifira-ulasmak-mumkun-degil/
hakan-k9304
Tam da tahmin ettiğim gibi :)
Konu açtığınız için teşekkürler.
muzaffer-erdem5978
Hiç bir kuralı olmayan ve ve herhangi bir kurala da gerek duymayan "TU" a standart getirmek sıkıntılı bir iş.
Ucu belli değil bucağı belli değil.
Mutlak sıfır ama bu mutlak sıfırı hangi objeye ve kurala göre belirlediniz o da belli değil.
Bence sıcak ve soğuk kavramlarına bir standart getirin ondan sonrası çorap söküğü gibi gelir.
Hiç kimse kusura bakmasın ama yıl 2017 ısınım nedir ve nasıl algılanır hala daha genel bir tarifi yok.
Kaldı ki soğuğu tarif etmek ise bu verilerle çok zor.
Ben yinede size kitabımı tavsiye edeyim.
TU ve EKUP uzay-fizik alanında öngörülerim.
Okuyun bence.
Saygılarımla.
Muzaffer Erdem
necmi-tufek7866
Bu konuyu gündeme getirmeniz çok isabetli olmuş Ömer Bey. Daha önce bir çok defa tartıştığımız bir konunun bu vesileyle belki de daha iyi anlaşılması mümkün olacaktır bence.
Konu deneycilerin gözüyle verdiğiniz linkte anlatılmış. Ben de teoricilerin gözüyle nasıl göründüğünü anlatmak isterim. Daha önce sıfır enerji diye bir şey olamayacağını anlatmaya çalıştım. Olay birbiriyle ilişkili olduğu için hareketin de "yani mutlak sıfırın da" mümkün olamayacağını söylemekle aynı şeyin bir başka versiyonunu belirtmiş oluruz. Yani olayı iki yönden ele almak zorunluluğu var.
Birincisi; Isının sıfır olamaması.
Isı harekettir. Yani, ısıyı ölçmek demek bir anlamda maddenin hareketini ölçmek demektir.
Peki, hareket nedir?
Hareket: Bir miktar momentum ile bir miktar enerjinin birleşip madde haline gelmesi ve bu maddenin de evrendeki boyutları kullanmasıdır.
Yani, hareket bileşik bir olgudur. Bileşik olduğu için de hareketin sıfır olması mümkün olmaz. Çünkü hareketi durdurmak demek momentum ile enerjiyi ayırmak demek olur. O zaman da madde diye bir malzeme kalmaz elimizde. Linkte bahsedilen çılgınca hareketler işte o sırada meydana gelir bence. Onu da enerjinin sıfır olamaması gerçeğiyle incelemek gerekir.
İkincisi; Enerjinin sıfır olamaması.
Enerji yok edilemez. En küçük boyuta indiğinde, inilecek daha küçük bir boyut kalmadığında enerji faz değiştirir ve eksi duruma geçer. Yani aradaki "sıfır" durumunu atlar. İşte, göstergeler eksi kelvin derecesi gösterse bile deney ortamında ani ısı yükselmeleri meydana gelir. Bunun nedeni enerjinin eksi durumda olsa bile hala enerji vasfını kaybetmemiş olmasıdır. Yani eksi enerji "soğuk" enerji olmaz. "Eksi ortamdadır ama orada da yine enerjidir. Yani sıcaktır. Orada da hareket vardır. Yani ileriye de gitseniz, geri geri de yürüseniz aslında hareket etmiş olursunuz. Çünkü ayrılan momentum da aslında bir yere gitmemiştir. Momentum da yok edilemez ve negatif basınç ortamında varlığını sürdürür. Zaten sıfır kelvine inmek aslında basınç ortamını da negatife çevirmek demektir bence.
Yani sonuçta, ne hareket ne de enerji sıfır olamaz. Ya artı ya da eksi olur ama asla sıfır olmaz. Bunun nedeni de söylemeye çalıştığım gibi her iki niceliğin aynı anda aynı yerde olamamasıdır. Doğa bunu böyle düzenlemiş. Negatif basınç altında enerji eksidir, pozitif basınç altında enerji artıdır. Bu iki basınç alanının da bir orta noktası yoktur. Yani onun da sıfır noktası olmaz.
Bu konu hakkında benim düşüncem bu şekildedir. Dile getirmeme vesile olduğunuz için teşekkür ederim.
muzaffer-erdem5978
Sn.Necmi Tüfek ;
1-) Isınım bir hareketin adı olmayıp Tek uzay ve onun içinden sağımlanan en küçük uzay parçasının birbirlerine olan basıncının temas ettikleri satıh yada fanus ortamda hissedilebilme durumudur.
2-) Isınımın skala halinde gösteriliyor olması sadece bizi bağlar,Tek uzayın böyle bir sıkıntısı olmaz.
3-) Tek uzayın içinde ; minimize olmak yada makro boyutta olmak kendi sistematiği içinde sorun teşkil etmez. İstediği kadar küçülebilir yada istediği kadar büyüyebilir. Daha atom hareketlerini bile net gözlemleyemezken böylesi bir iddia bence çok erken yapılmış bir söylemdir.
Isınımın ne olduğunu anlayabilmek için mutlak surette nükleer hareketi eksiksiz biliyor olmamız gerekir , zira hem elektriği ve hemde enerjinin ne olduğunu sıcak ve soğuk olma durumlarının ne demek olduğunu her yönüyle biliyor olmamız gerekir.
Saygılarımla...
Muzaffer Erdem
necmi-tufek7866
Muzaffer Bey,
Kavramı kendi adıyla anarsak kargaşa olmaz.
Isıya "ısınım" derseniz kavram karışır.
Benim söylemek istediğim şey; enerjinin eksi de olsa artı da olsa hep sıcak olması gerektiğidir. Hareket de yine aynı şekilde, eksi de olsa artı da olsa hareket "ısı" demektir ve her ortamdaki hareket artı sonuç verir. Isı demektir...
Yani sizin teriminizle "soğuk" hiç bir şey olmaz bence. (Soğuktan kasıt, sizce tersine eylem anlamına geliyor diye düşünüyorum o yüzden yorum yapıyorum. Malum, tanım ve terimleriniz çok farklı ve anlamak için çaba sarf etmek gerekiyor. Yanlış anlıyorsam özür dilerim.)
necmi-tufek7866
Muzaffer Bey,
Kavramı kendi adıyla anarsak kargaşa olmaz.
Isıya "ısınım" derseniz kavram karışır.
Benim söylemek istediğim şey; enerjinin eksi de olsa artı da olsa hep sıcak olması gerektiğidir. Hareket de yine aynı şekilde, eksi de olsa artı da olsa hareket "ısı" demektir ve her ortamdaki hareket artı sonuç verir. Isı demektir...
Yani sizin teriminizle "soğuk" hiç bir şey olmaz bence. (Soğuktan kasıt, sizce tersine eylem anlamına geliyor diye düşünüyorum o yüzden yorum yapıyorum. Malum, tanım ve terimleriniz çok farklı ve anlamak için çaba sarf etmek gerekiyor. Yanlış anlıyorsam özür dilerim.)
muzaffer-erdem5978
Isı mevcut ısınma eyleminin herhangi bir ek olmaksızın ki hali yaklaşık 5000 yıllık tertemiz türkçe bir kelime tüm Türk topluluklarında "ISSI -ISI" gibi anılır, ama bu eylemin oluşum halide ısınım yada ısınma olarak kullanılır.
Ama ben 36,5-37 sg da yaşamını sürdüren bir türün ısıyı kendine göre katagorize etmesine karşıyım.
Ayrıca yapılan katagori eylemi de çok dar bir aralığa sıkıştırılmaya çalışılıyor.
Onun için insanlara bir şeyleri söyleme gayretindeyim.
Saygılarımla.
Muzaffer Erdem
necmi-tufek7866
İnsanlara bir şeyler söyleme gayretiniz, onların anlamadığı bir frekansta olunca "anlaşılmak" biraz zor olabilir.
Ama yine de size başarılar dilerim.
hic-kimseyle-tartismaz9132
https://www.quora.com/Can-the-temperature-ever-drop-below-absolute-zero
http://www.sciencealert.com/after-a-century-of-debate-cooling-to-absolute-zero-has-been-declared-mathematically-impossible