supernova8397
Atom bombası patladığında ortaya çıkan enerjinin kaynağı nedir? Patlayan maddenin kütlesi yok mu oluyor? Güneşte gerçekleşen tepkimelerle arasında nasıl bir fark vardır?
muzaffer-erdem5978
Atom bombasında bulunan "EKUP"lar diğer atom EKUP larına göre hem daha cüsseli ve hemde kilitlenmiş yörünge hızlarıda kütleleri oranında daha yüksek olmalıdır,
Mesela kabul edilmiş ışık hızı diye bildiğimiz ,güneşden bize 8 dakikada ulaşan EKUP hızının
sn/km 300000 hız olduğunu var sayarsak nükleer reaksiyon oluşturacak EKUPların bu hızın en az 3-5 katı olduğunu kabul edilmesi gerekir. Zira yıkıcılık ve yakıcılığı anlatabilecek başkada bir tarif gelmiyor aklıma.
emir9851
Maddenin çekirdeğinde,nükleon başına düşen bir "bağlanma enerjisi" vardır.Bu bağlanma enerjisi,atom çekirdeğindeki nükleonların bir arada durmasına yardım eder.Çekirdek parçalandığında bu bağlanma enerjisi açığa çıkar.Enerjinin kaynağı budur.
muzaffer-erdem5978
Enerji : sıfır noktasından sağımlanan en küçük uzay parçasının içinden çıktığı tek uzaya içeriden dışarıya yaptığı basınç ile tek uzayın sabit gücünü kullanarak dışarıdan içeriye en küçük uzay parçasına yaptığı basıncın sensöral bir şekilde temas ettiği bir yüzeyde yada auratik bir ortamda ısınım-ışınım-ivme -moment olarak hissedilebilme durumudur.
Ve değerli arkadaşlar bu tarifi başka da bir yerlerde bulamayacağınızı garanti ederim.
Saygılarımla...
Muzaffer Erdem
necmi-tufek7866
Atom bombası patlaması "fisyon" yani çekirdek parçalanmasıdır.
Güneşteki nükleer tepkime "füzyon" yani çekirdek kaynaşmasıdır.
Mr.Physics fisyonda ortaya çıkan enerjinin kaynağını doğru şekilde açıklamış.
Güneşteki füzyonda ise çekirdekler birleşir yani hidrojen helyuma dönüşür. Bu dönüşme sırasında yine bağ enerjileri ortaya çıkar. Bunun nedeni; hidrojenin bağ enerjisinin çok fazla olması ve helyum oluştuktan sonra yine fazladan enerji kalmasıdır. Güneşe enerji sağlayan bu dönüşümdür.
Bu fazla bağ enerjisi tüm yıldızlarda (güneşlerde) demir atomları oluşuncaya kadar hep fazla verir. Demirden sonra ise artık füzyon enerji üretmez aksine tüketir.
muzaffer-erdem5978
Sn. Necmi Tüfek ;
ısrarla çekirdek birleşmesi ve parçalanması diyorsunuz ya sıkıntı da burada başlıyor,zira ister çekirdek ister elektron-proton yada her hangi bir isimle anılan başkaca bir nükleik malzemelerin
tamamı aynı malzemelerden oluşur , ve bu malzemeye ben EKUP diyorum en küçük uzay parçacığı ,her ne oluyorsa , ekup seviyesinde oluyor, fizyonmuş-çekirdek birleşmesi imiş,yada enerji iletişimi imiş tamamının hareket ettiği fon "EKUP" ların boyutunda ki fondur.
Saygılarımla...
Muzaffer Erdem
necmi-tufek7866
Muzaffer Bey,
Siz dünyanın fizik anlayışı dışında bir ekol ortaya koyacaksanız bunu her şeyiyle ispatlamanız gerekir. "Ben böyle söylüyorum" diye fizik olmaz.
Nükleer teknoloji hesabını kitabını yapıp istediği hasar seviyesinde silah yapabiliyorsa bunu mevcut fizik anlayışı sayesinde yapıyor.
Şimdi siz EKUP dediğiniz parçacığın özelliklerini ve enerji değerini ortaya koyun önce, sonra konuşalım. Kim bilir, belki de onlardan daha etkili bir silah geliştirebiliriz...
muzaffer-erdem5978
Sn.Necmi Tüfek ;
Benim fizik kuralları ile herhangi bir alıp veremediğim yok, zaten haddim de yok.
Altını çizerek söylediğim şey şu;
1-) Ekup (-Kuark-)
2-)Çekirdek-elektron-proton-atom altı parçacığı-serbest elektron-notron
3-)Atom
4-)İletken maddeler-yalıtkan maddeler-sıvı maddeler
gibi hatırı sayılır hareket fonları olan sistemde nükleer aksiyonları 2. sırada değil de 1.sırada ele alınmasını anlatmaya çalışıyorum,çünkü 2.sırada ki objelerin artık bu türlü aksiyonları yapacak hareket serbestlikleri kalmaz,oluşabilecek tüm aksiyonel hareketler 1.sırada gerçekleştirilebilir.
saygılarımla...
Muzaffer Erdem
mehmet-ali8832
Demir en kararlı elementtir. Demirden daha küçük kütleli elementler birleşerek kararlı hale gelmeye meyillidir. Demirden daha büyük kütleli elementler ise parçalanarak daha kararlı hale gelmeye meyillidir. Güneşte hidrojen elementleri birleşerek fazladan enerjilerini açığa çıkarırlar. Atom bombası ya da nükleer santrallerde ise plütonyum/uranyum atomları parçalanarak daha küçük kütleli atomlara dönüşürler ve yine fazladan enerjilerini açığa çıkarırlar. plütonyum atomu parçalanıp iki farklı atoma dönüştüğünde bu oluşan yeni atomların toplam kütlesi, plütonyumun kütlesinden daha azdır. Bu aradaki kütle farkı, enerji olarak açığa çıkmıştır. Atom bombası patladığında plütonyum kütlesinin çok küçük bir kısmı enerjiye dönüşür. Geri kalan kütle, farklı elementlere dönüşmüştür.
necmi-tufek7866
Muzaffer Bey,
Madem konuya bu şekilde girdiniz ben fikrimi söylemek isterim.
Şimdi; 1. madde yerinde durabilir. Çünkü her türlü maddi yapının temel maddesi kuarklardır.
2 ve 3. maddeleri birleştirin. Çünkü çekirdek dediğiniz zaman zaten atom demiş oluyorsunuz.
4. maddeye de iletken yalıtkan gibi değil de elektromanyetik etkiler, kimyasal etkileşmeler şeklinde özellikler verirseniz biraz daha derli toplu olacaktır gibime geliyor.
Nükleer reaksiyonlar çekirdekle ilgili olduğuna göre 2 ve 3. maddeler bunu gerçekleştirir. Çünkü kuarklar serbest hareket edemezler. Bileşik yapılardır. Tek başlarına olamazlar. Sizin ekuplar eğer tek başlarına bulunabiliyorlarsa sıkıntı doğabilir. Çünkü temel yapı taşının bağlanma özelliği olması gerekir.
Saygılarımla...