uluc-meric6937
Zaman lineer değilse ve geçmiş, şimdi ve gelecek birer ilüzyondan ibaret ise, geleceğin de geçmişi etkileyebileceğini söyleyebilir miyiz? Yaptıklarımız veya yapacaklarımız aslında hep belli miydi?
necmi-tufek7866
Termodinamiğin ikinci yasası, zaman konusunda esnek şeyler düşünmemizi engelliyor bence. Entropi, kesin olarak geri döndürülemez bir süreçtir ve zaman da aynı şekilde, aynı yönde ilerler.
Bizim yaptıklarımız veya yapacaklarımız hep belli miydi bilmem ama maddenin entropi yüzünden ne yapacağı önceden bellidir. Düzenli bir durumda başlayıp, düzensiz duruma evrilecektir. Yani en sıcak durumdan en soğuk duruma gelecektir. Bu engellenemez bir süreçtir. Peki; bu süreçte neler olabileceğini, neler yaşanabileceğini hesaplayabilmek mümkün olabilir mi?
Bence sıfıra çok yakın bir ihtimaldir ama sıfır değildir...
uluc-meric6937
Haklısınız ancak her ne kadar entropi kuralları gereği madde daha düzensiz hale gelmeye çalışsa da entropiye de etki eden bağımlı unsur zamandır. Zaman "sanırım" neredeyse tüm fizik kurallarını sarmalar. Yani ister madde olsun ister daha kompleks bir bakış açısı ile "canlı" diye adlandırdığımız kavram olsun hepsi için aynı şey geçerli. Farklı bir bakış açısına göre maddenin daha düzensiz hali de veya dalga hali de, düzenli hali de aynı anda gözlemlenebilir (Tabi ki uygun bir teknoloji ile) Bu şekilde entropinin pek bir katkısı olmuyor verdiğim cevaba. Bizler zamanı algılayamıyoruz. Belki entropi kuralları için de farklı bir döngüye sahiptir ve nedensel bir dizi sıralamalara maruz kalıyordur?
necmi-tufek7866
Zaman konusunu burada pek çok kez tartıştık. Zamanın kendisi diye bir nicelik yoktur bence. Zaman maddenin davranışı sırasında ortaya çıkan bir süreçtir. O yüzden belirleyici olarak bir referans olmamalıdır. Çünkü entropinin davranışı sırasında yavaşlayabilir, hızlanabilir, değişiklik gösterir. Tek bir konuda kesinlik içerir. "Geri döndürülemez"... Entropinin de özelliği budur.
Yani maddenin hallerinin aynı anda gözlenmesi Entropiyi durdurmaz. Çok hızlı davranırsanız bazı şeyleri çok yavaşlatırsınız. Çok yakın kesinliğe kadar ölçebilirsiniz de ama bunun bedelini bir başka şekilde mutlaka ödersiniz.
Bizler zamanı neden algılayamayalım ki? Dolaylı olarak varlık gösteren bir şeyi biz de dolaylı olarak pekala algılarız. Ve zaman tek başına bir varlık değildir. Algıladığımız şeyler olmadığında zaman da olmaz. (Mesela uzay yoksa, dolayısı ile hareket yoksa, zaman da yoktur)
uluc-meric6937
Üzgünüm ki dediklerinize katılmıyorum. Bu sizce veya bence denilebilecek kadar basit değil. Sandığınızın aksine zaman belirleyici bir faktördür çünkü üzerinde oynamalar yapılabilir. Geleceğe yolculuk oldukça basit bir şekilde gerçekleştirebilir ve bunu sağlayan faktör de hızdır veya evrenin farklı bir noktasına göre kütleçekimine bağlı olarak da zamanda yolculuk yapabilirsin.
uluc-meric6937
Üzgünüm ki dediklerinize katılmıyorum. Bu sizce veya bence denilebilecek kadar basit değil. Sandığınızın aksine zaman belirleyici bir faktördür çünkü üzerinde oynamalar yapılabilir. Geleceğe yolculuk oldukça basit bir şekilde gerçekleştirebilir ve bunu sağlayan faktör de hızdır veya evrenin farklı bir noktasına göre kütleçekimine bağlı olarak da zamanda yolculuk yapabilirsin.
uluc-meric6937
uluc-meric6937
uluc-meric6937
Üzgünüm ki dediklerinize katılmıyorum. Bu sizce veya bence denilebilecek kadar basit değil. Sandığınızın aksine zaman belirleyici bir faktördür çünkü üzerinde oynamalar yapılabilir. Geleceğe yolculuk oldukça basit bir şekilde gerçekleştirebilir ve bunu sağlayan faktör de hızdır veya evrenin farklı bir noktasına göre kütleçekimine bağlı olarak da zamanda yolculuk yapabilirsin
uluc-meric6937
Üzgünüm ki dediklerinize katılmıyorum. Bu sizce veya bence denilebilecek kadar basit değil. Sandığınızın aksine zaman belirleyici bir faktördür çünkü üzerinde oynamalar yapılabilir. Geleceğe yolculuk oldukça basit bir şekilde gerçekleştirebilir ve bunu sağlayan faktör de hızdır veya evrenin farklı bir noktasına göre kütleçekimine bağlı olarak da zamanda yolculuk yapabilirsin
hic-kimseyle-tartismaz9132
https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/21383/
https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/23138/
https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/27756/
https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/29105/
https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/32220/
https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/33680/
kemal-bay-hickimse7261
Linklere baktımda tüm soruları sanki ben sormuşum ama gel gör ki zaman hakkında hala bir sayfa dolusu sorum var. (:
kemal-bay-hickimse7261
Soru şu olmalı bence: " Zamanı mı algılıyoruz yoksa hareket eden evrenin yarattığı hızın, zamana göre değişmesini mi ?
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Kısaca, bence, her türlü (özel görelilikten dolayı) hareketten dolayı zamanı algılıyoruz.
Evrenin (genişleme) hızından dolayı sabit bir "Zaman" var.
Bir de bu evrenin içindeki nesnelerin hareketinden dolayı (göreceli) "Zaman" var.
Ama daha ilginci bir de "Sanal Zaman" varmış ki, 60'lı yıllarda Hawking ortaya atmış. Ben geçenlerde Batıkan Muratgül'ün değinmesi ile (biraz araştırınca) öğrendim. https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/34606/
Bu sanal zamanın ilk izlenim özellikleri de, varsayımsal olarak "Anti madde nerede?" konusundaki denememde değindiğim "Alternatif Zaman"a benziyordu.
Tabii bunlar benim yaklaşımlarım...
necmi-tufek7866
Bay Hiçkimse,
Zaman konusu çok gizemli bir konu değildir. Yeter ki gerçekleri kabul edelim.
Kabul edeceğimiz gerçek şudur;
Evrenimiz üç boyutludur. Yani en, boy, yükseklik kavramları vardır. Bu kavramların çalışabilmesi için de "uzay" yani arada mesafe veya boşluk olması gerekir. İşte bu boşlukta veya çok düşük enerji alanında boyutların maddi cisimler tarafından kullanılması belirli bir "süre" gerektirir.
İşte bu gereken "süre" nin varlığı evrenimize dördüncü boyut olarak eklemlenir. Zaman kavramı budur.
Kendi başına "zaman" diye bir şey yoktur. Diğer üç boyutun her hangi biri olmadığında "zaman" da olmaz. Çünkü boyutun biri olmazsa boşluk da olmaz ve bir süre anlayışı olmaz.
Bunun dışında zaman hakkında söylenecek her şey sadece spekülasyondur. Gereksizdir. Evren için bir anlamı yoktur...
sibel-atasoy7289
Zaman, BENim. Belki zaten üç boyutu saymıştık diyeceksiniz ama BEN'in bundan biraz fazlası var gözlemci yanı.Ben çocukluktan beri zaman=Ben olarak hissederim. Şüphesiz ki fizik bilimi açısından pek bir değeri yok yine de belirtmek istedim.
necmi-tufek7866
Fizik bilimi açısından değeri olmaz mı hiç?
Fizik zaten bana göre zamanın göreceli olduğunu söyler. Yani sabit bir zaman kavramı yoktur. Her maddeye, her gözlemciye göre farklıdır. Çünkü her şeyin "hızı" farklıdır. Hızınız farklıysa zaman anlayışınız da farklı olur.