erkut-dindar4269
Evrenin genişlediği varsayılıyor ... Eğer imkanımız olsaydı en son genişleyen yeri geçseydik nolurdu
necmi-tufek7866
Evrenin genişlediği varsayılmıyor. İspatlanmıştır ve kara enerjinin uzayı büyütüp genişlettiği ispat edilip nobel ödülü verilmiştir. Zaten daha önce de Hubble tarafından galaksilerin birbirlerinden uzaklaştığı gözlenip bunun belirli bir sabit sayı ile hesaplanması yapılmıştır.
Eğer imkanımız olsaydı en son genişleyen yeri geçemezdik. Uzayı genişleten enerji, birim başına çok küçüktür. Eksi 120 den fazla sıfırlıdır. Maddi en küçük parçacığın enerjisi ve çevresindeki alanların enerjisi bundan çok büyüktür. Gitmeye çalıştıkça uzayı büyütürüz, dışına çıkamayız. Zaten evrenin dışı negatif basınç alanıdır. Orada madde anında patlayıp parçalanır.
erkut-dindar4269
Hmm anladım teşekküreler
venividi7017
Zaten evrenin dışı negatif basınç alanıdır. Orada madde anında patlayıp parçalanır. ne demek ?
necmi-tufek7866
Hangisini soruyorsunuz?
Evrenin dışının negatif basınç alanı olmasını mı? Yoksa, maddenin negatif basınç alanında nasıl davrandığını mı?
venividi7017
Daha çok evrenin dışının nasıl negatif basınç alanı olduğu? belki dışarısı nötr burası pozitif ? neye göre negatif? kaynak ?
necmi-tufek7866
Evrenin dışı ile ilgili hiç bir kaynak olamaz çünkü bilinmiyor. (Yani "kaynak?" demeniz bile anlamsız. Şimdi, Brian Greene öyle yazmış desem kabul edecek misiniz? Ya da kanıt mı sayılır?)
Ama bizim bu konuda fikir yürütmemize de bir engel yok. Eğer merak ediyor ve istiyorsanız seve seve evrenin dışının neden negatif basınç alanı olduğunu anlatmaya çalışırım.
venividi7017
Evet gerçekten merak ediyorum dışarısının nasıl negatif basınç olduğunu anlatırsanız okurum .belki dışarısı nötr burası pozitif ? neye göre negatif? sorularını zaten sormuştum. Ek olarak dediğiniz gibi Greene bu konuda 1-2 kelam ettiyse kaynak hala bekliyorum rahatça ulaşabileceğim pek çok kitabı mevcut.
hakan-k9304
Bence ''uzayın dışı'' yada ''sonu'' dediğimiz yere gittiğimizde herhangi bir enerji direk olarak uzay zamanı oluşturan yapı birimine dönüşür.
Aksi halde madde orada var olamaz. Ve enerjide kaybolamaz.
necmi-tufek7866
Hakan K,
Çok haklısınız. Ve tespitiniz doğru.
Venividi,
Eğer zihninizi boşaltıp konuya tarafsız odaklanırsanız sanırım inanılır sonuçlara varabiliriz. Benim için kimin ne söylediği pek önemli değildir. Kendi irademle incelerim olayları. Brian Greene çoklu-multi evrenler, paralel evrenler, kapitone evrenler gibi pek çok evrenin varolabileceğini ortamları anlatırken, "inflaton enerji alanı(eğrisi)" gibi bir ortamın varlığının gerekli olduğunu anlamıştır. Bu inflaton enerji alanı "enflasyon" kelimesinden türetilmiştir. Yani negatif basınç ortamı ve negatif enerjinin aslında çoğaltıcı, üretici olduğu anlatılmak istenmiştir.
Ama bence işe en başından başlayalım ve dışarısının neden "nötr" olamayacağını inceleyelim.
Hakan K. nın dediği gibi enerji kaybolmaz yani yok olamaz. Şimdi, enerjiyi devamlı azalan bir nicelik olarak düşündüğümüzde "enerjinin sıfır" olduğu bir yere asla gelemeyiz. Yani gelemememiz gerekir. Bir yerden sonra enerjinin daha fazla küçülemeyip format değiştirmesi gerekir. Yani "eksi" ortama geçmesi gerekir. Bu geçiş sırasında da "sıfır" noktası yoktur. 1 birim enerji 0.5 lik iki parçaya bölünmelidir. Eğer arada sıfır noktası olsaydı o zaman enerji yok olmuş olur, korunum yasası ihlal edilmiş olurdu.
Sıfır enerji diye bir şey olmaz. Ama potansiyel olarak enerji taşıyan bir alan olabilir. Bu potansiyel enerji gerekli ortam oluştuğunda "gerçek" enerji formuna gelebilir. Böyle bir potansiyel enerji ise nötr olarak değerlendirilemez. Çünkü etkiyebileceği bir güç taşımaktadır.
Şimdi buraya kadar anlaşılmayıp incelenmesi gereken kısım varsa fikrinizi belirtin. Açıklamaya çalışıp sonra konuya devam edelim. Acelemiz yok.
venividi7017
İyide evrenin toplam enerjisinin zaten 0 olduğu düşünülüyor. Eğer arada sıfır noktası olsaydı o zaman enerji yok olmuş(0) olur ve korunum yasaları hala ihlal edilmemiş olmazmıydı ?
necmi-tufek7866
Tamamen yanlış bir yerden bakıp değerlendirme yapıyorsunuz. Ve anladığım kadarıyla da hiç bir şey anlayıp, dinlemek istemiyorsunuz. Şu sorduğunuz soru bile bunu gösteriyor. Neyse...Siz kendi bildiğinizle mutlusunuz sanırım. +1 veren bile var. Evrenin toplam enerjisinin sıfır olması sizin anladığınız sıfır noktası anlamına gelmez. O tamamen başka bir konudur. Yani ben yukarıda boşuna bir şeyler anlatmış oldum.
Neyse önemli değil. Yazmakla elimiz aşınmaz. Enerji konusu şöyle bir şey;
Her şeyin artısı-eksisi var. Çoğu zaman bunlar birbirlerini götürür ve sıfır yaparlar. Ama enerji öyle bir şey değildir. Enerjinin negatifi ve pozitifi karşılaştıkları zaman sıfır yapmazlar. Çünkü karşılaşamazlar. Neden derseniz;
Artı enerji pozitif basınç altında var olur. Eksi enerji negatif basınç altında var olur. Bu iki basınç alanı asla aynı ortamda olamazlar. Pozitif basınç ortamı bizim evrenimizdir, negatif basınç ortamı evren dışıdır. Enerji bu iki basınç alanında farklı davranır ve birbirine geçiş yapabilir. Ama hiç bir zaman artı enerji ile eksi enerji karşılaşmazlar. Çünkü buna imkan yoktur. Birinin başladığı yerde diğeri bitmiş, birinin bittiği yerde diğeri başlamış olur. Doğa bunu böyle düzenlemiş ve her halde bir bildiği vardır.