ugur-yardim8971
Dünya'daki bütün kara parçalarını, mevcut şekil bozulmadan (harita gibi) düz bir levha haline getirsek, merkez noktası neresi olurdu?
cengiz7403
Dünya'daki bütün kara parçalarını, mevcut şekil bozulmadan düz bir levha haline getirebilir miyiz ki?
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Cengiz Bey düşünmediğim bir noktayı vurgulamış.
Merkator Projeksiyonu olmadan mı düzleşecek? Yoksa kürenin açılışı şeklinde mi? (Cengiz Bey'in sorgusu öne çıkıyor...)
Her durumda merkez noktası ekvator üzerinde bir yer olur diye düşünüyorum. Karayla denizlerin, kütle yoğunlukları farkı olsa da; yüzeydeki genel kütle miktarı dünyanın dönüşünden dolayı ortalamaya yaklaşmıştır diye düşünüyorum.
( Bu konu aslında tam Muzaffer Beyin uzmanlık sahasına giriyor. :-) Cevap vermediğine göre, görmemiş olabilir. Ya da kitabına yoğunlaşmış... )
ugur-yardim8971
Dünya Atlastasında gördüğünüz kara parçalarının şeklini düşünün, farzedelim bunu 2 boyutlu olarak kartondan, metalden, kağıttan vs. Olarak şeklini ele alsak merkez noktası neresi olurdu ?
ugur-yardim8971
Dünya Atlasında gördüğünüz 2 boyutlu dünya haritasında bulunan karaları bir karton olarak şeklini çıkarsak, merkez noktası neresi olurdu?
ad-soyad6273
Dediğiniz şekile en yakın şekil pangea olur herhalde. Kıtaların bölünmeye başlamadan önceki hali.
Pangea şekline baktığımızda en ortada Cezayir var gibi duruyor.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/thumb/f/fd/G%C3%BCncel_Pangea.jpg/550px-G%C3%BCncel_Pangea.jpg
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Atlasta görülen şekil merkator projeksiyonuna uğramış (denizciler için hazırlamış) şekli, 2 boyutlu kağıda gerçek iz düşüm ve büyüklükleri ile çizimi farklı olurdu.
Aramızda topografyacı olan, Muzaffer Bey... Belki o yazarsa daha net bilgi sahibi oluruz.
Merkez nokta ekvator üstü herhangi bir nokta olabilir. Dünyanın dönüşünden dolayı, ortalama kütle dağılımı tüm yüzeyde eşite yakındır bence... Yoksa bayağı yalpalaması gerekirdi ...
Önemli olan kıtaları nereye yerleştireceğiniz olurdu... Dışa mı? İçe mi?
venividi7017
bir zaman şöyle bir haber çıkmıştı
http://www.hurriyet.com.tr/google-gercekten-corumu-dunyanin-cografi-merkezi-ilan-etti-mi-40117953
ama bence tabii ki Adana
venividi7017
bir zamanlar şöyle bir haber çıkmıştı.
http://www.hurriyet.com.tr/google-gercekten-corumu-dunyanin-cografi-merkezi-ilan-etti-mi-40117953
bence tabii ki Adana
muzaffer-erdem5978
Kuzey doğu Afrika ama açı ortay oluşturabilmek için nereleri baz alınacağı önemli birde ,Amerika kıtasını Eski dünyanın neresine koyacağınızda sonucu kıta bazında değiştirir,Bizim kullandışımız haritalarda Avrupa standartı Kuzey doğu Afrika olur , ama Amerikalıların kullandığı gibi hesaplamaya kalkarsanız himalayalara falan denk gelmesi lazım
andromeda3695
Google'a göre Dünya'nın merkezi Çorum ilidir. Dünya'nın Altın Oranı'na göre ise merkez Mekke şehridir.
muzaffer-erdem5978
Değerli arkadaşlar ;
önce kıtaların birleşmesi dediniz, ardından dünyanın merkezi dediniz,en sonun da ise altın orana kadar gittik.Ben mesleki açıdan bir haritacıyım,bizde altın oran falan olmaz varı-yoğu "X,Y,Z" dir bizim bildiğimiz.Ayrıca görselliğinin dışında hiç bir işe yaramaz ki orta nokta, bence dünyanın ortası en fazla para nerede dönüyorsa orasıdır.
Saygılarımla...
Muzaffer Erdem