kemal-bay-hickimse7261
@Necmi Bey
Evet site yetkilileri ile bağlantım var. Arada bağnaz, cahil ve ortalığı karıştıran tipler olunca direk linkini atıp uzaklaştırıyorum. Bu beni sitenin sahibi yapmaz. Bu siteyi önemseyen biri olduğumu gösterir. Burtay Bey burada son şikayetçi olacağım insandır. Burtay bey'in bilgili ve ahlaklı bir insan olduğundan eminim. Belki bilmediği ve cahil kaldığı konular vardır ve olmaya devam edecektir fakat bu onun yanlış olduğunu ve sizin doğru olduğunuzu göstermez. Bahsettiği teorilerin temeline standart modeli ve temel evren yasalarını oturtmaya çalışmasının yanı sıra kendi düşüncesinden bahsederken her zaman sonda ya da başta " bu benim fikrim, sadece benim teorim " diye belirtir. Sadece fizik değil çoğu temel bilimler konularında aktif bir beyine sahip burtay bey.
Diğer yandan yanlış bilginin yayılmasından ve bunun uzun vadade ki zararından bahsediyorsunuz.
Endişe edilecek bir durum fakat türkiye de pek endişe edilmesi gereken bir durum değil necmi bey. Sokağa çıkıp " evrim nedir ? ışık hızı nedir ? mars neresidir ? einstein, newton kimdir ? diye sorduğunuzda size saçma cevaplar verecek ya da hiç cevap veremeyecek bir nesil için " yanlış bilgi hakkında endişelenmek " ne kadar mantıklı ? Şu siteye araştırma ödevi olmadığı için ya da internette bulamadığı için, kendi isteği ile gelip yazan, öğrenmek isteyen kaç kişi var sanıyorsunuz ? Komple türkiyede tek bilimsel denebilecek tartışma platformu bura necmi bey. İnanın araştırdım yok başka bu tarz bir şey.
Siz sorun yaratmazsınız ortada sorun yok necmi abi. Belki buradaki herkesten daha haklısınız, daha zekisiniz. Çoğu konuda öylesiniz ama bu size diğerlerinin fikirlerini yok sayma ya da hiçe sayma hakkı vermez, veremez. Referansınız bilim bile olsa ortada her zaman farklı görüşler, teoriler olacaktır. Çünkü bilim kimin doğru dediği ile değil neyin doğru olduğu ile ilgilenir. Bu yüzdendir ki argümanlar, tartışmalardan daha verimlidir. Fakat argümanlı tartışmalar ise paha biçilemezdir. İyi günler.
kemal-bay-hickimse7261
@Necmi Bey
Evet site yetkilileri ile bağlantım var. Arada bağnaz, cahil ve ortalığı karıştıran tipler olunca direk linkini atıp uzaklaştırıyorum. Bu beni sitenin sahibi yapmaz. Bu siteyi önemseyen biri olduğumu gösterir. Burtay Bey burada son şikayetçi olacağım insandır. Burtay bey'in bilgili ve ahlaklı bir insan olduğundan eminim. Belki bilmediği ve cahil kaldığı konular vardır ve olmaya devam edecektir fakat bu onun yanlış olduğunu ve sizin doğru olduğunuzu göstermez. Bahsettiği teorilerin temeline standart modeli ve temel evren yasalarını oturtmaya çalışmasının yanı sıra kendi düşüncesinden bahsederken her zaman sonda ya da başta " bu benim fikrim, sadece benim teorim " diye belirtir. Sadece fizik değil çoğu temel bilimler konularında aktif bir beyine sahip burtay bey.
Diğer yandan yanlış bilginin yayılmasından ve bunun uzun vadade ki zararından bahsediyorsunuz.
Endişe edilecek bir durum fakat türkiyede pek endişe edilmesi gereken bir durum değil necmi bey. Sokağa çıkıp " evrim nedir ? ışık hızı nedir ? mars neresidir ? einstein, newton kimdir ? diye sorduğunuzda size saçma cevaplar verecek ya da hiç cevap veremeyecek bir nesil için " yanlış bilgi hakkında endişenlenmek " ne kadar mantıklı ? Şu siteye araştırma ödevi olmadığı için ya da internette bulamadığı için, kendi isteği ile gelip yazan, öğrenmek isteyen kaç kişi var sanıyorsunuz ? Komple türkiyede tek bilimsel denebilecek tartışma platformu bura necmi bey. İnanın araştırdım yok başka bu tarz bir şey.
Siz sorun yaratmazsınız ortada sorun yok necmi abi. Belki buradaki herkesten daha haklısınız, daha zekisiniz. Çoğu konuda öylesiniz ama bu size diğerlerinin fikirlerini yok sayma ya da hiçe sayma hakkı vermez, veremez. Referansınız bilim bile olsa ortada her zaman farklı görüşler, teoriler olacaktır. Çünkü bilim kimin doğru dediği ile değil neyin doğru olduğu ile ilgilenir. Bu yüzdendir ki argümanlar, tartışmalardan daha verimlidir. Fakat argümanlı tartışmalar ise paha biçilemezdir. İyi günler.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Üzgünüz, bu içeriği görüntülerken bir hatayla karşılaştık. Kullanıcı iseniz, lütfen daha sonra tekrar deneyin. Yöneticiyseniz, daha fazla bilgi için Flarum günlük dosyalarınıza bakın.
http://bit.ly/2l3YXn3
@ Origin, ..." çöken örüntülerinin bedelinin geçen zaman olduğunu iddia etsem ne düşünürdünüz?"
Bunun anlamının Zaman'nın dalgasal bir büyüklük olması sonucu, taşıdığı enerjinin bir kısmı ile bedel "zaman genişlemesi" pahasına ödendiğini düşünüyorum.
Ayrıca bu konuyla da bağlantılı, Zaman'ın dalgasal özellikleri ve durumunu değerlendirdiğim önerimi öne aldım. Yakında bitecek, paylaşacağım.
@ Origin, ..." çöken örüntülerinin bedelinin geçen zaman olduğunu iddia etsem ne düşünürdünüz?"
Bunun anlamının; Zaman'nın dalgasal bir büyüklük olması sonucu, taşıdığı enerjinin bir kısmı ile bedel "zaman genişlemesi" pahasına ödenmesi olduğunu düşünüyorum.
Ayrıca bu konuyla da bağlantılı, Zaman'ın dalgasal özellikleri ve durumunu değerlendirdiğim önerimi öne aldım. Yakında bitecek, paylaşacağım.
Bunun anlamının; Zaman'nın dalgasal bir büyüklük olması sonucu, taşıdığı enerjinin bir kısmı ile bedel "zaman genişlemesi" pahasına ödenmesi olduğunu düşünüyorum.
Ayrıca bu konuyla da bağlantılı, Zaman'ın dalgasal özellikleri ve durumunu değerlendirdiğim önerimi öne aldım. http://evreneyenibirbakis.blogspot.com.tr/2016/02/ozel-gorelilik.html
origin1690
Ben aslında olaya çok daha yüzeysel yaklamıştım. Bize göre yaşadığımız sürece zamanın geçmesi ve doğmadan önce geçmediğinden yola çıkacak kadar yüzeysel . Doğmadan önce hiçbir dalga fonksiyonu çökmemişti her şey mümkün ve sonsuzdu. Sonsuz=sıfır? Sonrası tahmin edebileceğiniz gibi hissetmeye görmeye başladığımız an fonksiyonlar en olası duruma bir anne bir baba bir gezegene evren big bang’e çöker ve zaman akmaya başlar bu piksel piksel Planck Planck defam ederek devamlılık sağlanır. Büyük ihtimalle kopenhag yorumunun soktuğu yanlış yollardan biri olsada hala eğlenceli.
origin1690
Yukarıdaki yazılara tekrar bir göz attım evrene dışa doğru ya da içe doğru yön tayin edişinizi yine anlayamadım. Şöyle söyleyeyim; bilindiği üzere evren genişlerken galaksiler bir yöne gitmezler. Galaksiler oldukları yerde dururken aralarındaki boşluklar artar. Aksi takdirde gözlemlenebilir evrenin sınırlarına yakın, aramızdaki mesafenin ışık hızının çok büyük yüzdesiyle açıladığı genç galaksiler kuyruklu yıldız şeklini alırlardı. Böyle bir yapı için içe doğru dışa doğru demek şuan benim için bir anlam ifade etmiyor. Biraz daha detaya girebilir misiniz?
Dışa-içe kavramları sadece sizin için değil, benim içinde çok net değiller. Ancak bir yön tayinine ihtiyacım var ve kafamdaki bu yönü 3+1 boyut üzerinden bu şekilde tarif edebiliyorum.
Galaksiler, aralarındaki boşluklar ve evren genişlemesi konularında bir oeğişişklik yok.
Dış dediğim yönün doğrultusu, evrenin genişleme hareketinin yönü. Aslında her yöne birden. Ya da bildiğimiz hiç bir yön değil. Maalesef aynı şeyler.
İç yönde bu yönün tam ters doğrultusu. Gene her yöne ve hiç bir yöne birden...
Bunu 3+1 boyuta indirgerken, suyun içinde batan bir küreye olan su basıncının vektörünü düşünüyorum. Basıncın yönü iç, kürenin direnci dış yönü temsil ediyor.
Hareketin tanımlanması için bir referansa ihtiyacımız var. Bir şeye göreli hareketten söz edebiliriz ancak.
Genişleyen evrende, galaksinin bu (genişleme yönündeki) hareketini referans alabileceğimiz (genişleyen evrene göre sabit ya da en azından farklı yönde) hiç bir şey yok.
O zaman iki olasılık kalıyor. Ya geometrik merkezi -büyük patlama noktasını geometrik koordinat merkezini - nirengi alacağız ki bir çoğu evrenin her yeri merkez deyip kestirip atmış, bana göre ise artık evrenimizin dışıda kalan bir bölgede... (i ve z Sanal sayıların hakim olduğu)
İkinci olasılık ise Zaman. Zaman'ın red edilemeyecek bir tek yönlülüğü var. Sürekliliği var. Evrendeki herşeyle "aynı yönden" etkileşimde.
Elle tutulamadığı için soyut kabul edilmiş olmasına rağmen, aslında evrendeki her şeyi belirlemede etkin rolü ile somut. Aldığımız nefesten, yürümemize, yaşlanmadan, hızımıza, değişimden, değişmemeye kadar her şeyin belirleyicisi. İçinde zaman olmayan herhangi bir eylem veya durum yok.
Buna rağmen, matematiksel olarak bir değişkenden öte değil. Bu değişken sabit değerde kabul edildiğinden göz ardı edilmiş. Taa ki göreli harekette, bu sabit değerin kişiye göre olduğu anlaşılana kadar.
Zaman'ın her yöne doğru olması, onun vektörel değil skalar bir büyüklük olarak ele alınmasına neden olmuş. Çünkü "her yöne" kavramı 3 uzamsal boyut açısından çok tanımlayıcı değil.
Benim yaptığım, Zamanın oluşumuna bir neden üretip (?), onu dalgasal bir form olarak kabul etmek. (Bir bakıma kütleçekim dalgaları gibi evren dokusundaki bir rahatsızlık)
Dalga formunda ele alınca, 3 boyuta göre bir vektör tayin etmek kolaylaştı.
Özet:
Evrenin genişleme yönü, dış
Zamanın evrendeki hareket yönü; iç oluyorlar.