hakan-k9304
12, 2s ,2p d-f gibi orbitalleri açıklar mısınız?
Ve makro dünyaya nasıl etki ettiklerini
onur-cem-dag8483
atomda elektronların bulunma ihtimallerinin en fazla olduğu yerlere orbital denir. Bir tür elektriksel bulut yapılarındadır s p d f olmak üzere 4 orbital vardır Her birinin şekilleri farklıdır örneğin s orbitalleri küreye benzer. Elektronların yerini bulmak için 4 temel kuantum ölçümlerini kullanırız baş kuantum sayısı, açısal momentum (ikincil enerji),manyetik kuatum ve spin kuantum sayılarından yararlanırız
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Bu orbitallerin bence en ilginç özelliği, Planck sabitine bağımlı olmaları... Elektron yörüngelerinin hepsi bu alanlarda ve Planck katsayılarına yer alıyor. Uyarılıp, konum değiştirdiklerinde bile...Niye Planck Sabiti? de başka bir mesafe değil...
Bu soruya net bir cevabım yok.
Ama konuya ilişkin şöyle bir sorum var:
Genel olarak: Dalgaların içinde hareket eden bir nesnenin, bu hareketi ile oluşturduğu yeni dalgaların dalga boylarının, içinde yol aldıkları dalgaların dalga boylarıyla bir ilişkisi var mı? :-)
ismail-celik3783
makro dünyaya uyarlarsak; örneğin d orbitali yarı dolu ise ağır metal tuzları renkli olur, bazı elementler atom yarıçapına göre eksponansiyel olarak artmaz, mesela wolfram (ya da tungsten) kromdan büyüktür ama buna rağmen wolfram'ın atom yarıçapı moliben'den büyük olması gerekirken bu deneysel olarak molibdenle aynıdır (tıpatıp değil tabi :) ) dolayısıyla f orbitaline giren elektronlar çekirdeği daha fazla perdeleyemez ve ve çekirdek elektronları daha büyük güçle çekecek ve atom yarıçapını küçültecektir, f orbitalinin bu duruma biz kimyada 'lantanit büzülmesi' diyoruz, makro olaylardır daha bir çok şey var ama aklıma şuan sadece bu ikisi geldi (duvarın sert olması, elimizin içerisinden geçmemesi hepsi pauli ve heisenberg ilkelerinin birer kombinasyonudur dolayısıyla bunlarda orbitalde gerçekleşirler makro olaylardır)