emir1480
Eğer doğadaki enerjilerin tümü kütle ve kinetik enerjinin farklı boyuttaki halleri ise enerjisiz zaman mümkün değil midir, hareket yoksa zaman yok mudur?
Hareket zaman mıdır?
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Ne cevaplar verilecek bende merak ediyorum.
Hareket yok ise Zaman'da yoktur. Zaman, hareketin miktar ölçüsüdür. Hiç kıpırdamadığınızda bile hareket vardır. Çünkü evrenin genişlemesi ile gene de zorunlu olarak hareket ediyorsunuz.
Evrenin başlangıcındaki, saf, homojen ve düzenli yapıdaki enerjinin hareketi ile enerji birimlerinin karşılıklı ilişkileri sonucu bugünkü karmaşık yapı doğdu. Yani öncesinde, şu anki fizik, kimya yasaları bile yoktu. O saflıkta ve homojen düzenlililikte anlamsızlardı. (Bu kadar yasa nasıl türedi?)
Evrenin genişlemesi ile enerji birimleri oe hareket etti ve karşılıklı etkileşimlerle, makro tek düzenden, mikro düzenli sistemleri (çok) oluşturdular. Bugün bir atomdan, galaksiye tüm sistemler, dengeye dayanarak evren homojenliğine dönüş yolu arayan mikro sistemler.
Tüm fizik kanunları geçenlerde (bir arkadaş) ifade edildiği gibi denge=eşitlik ifadeleri...
Zaman, bu yapılar içinde, enerjinin hareket miktarından başka bir şey değildir. Hareket miktarı veya oranı değişirse, Zaman da değişir. Özel görelilik diyoruz buna...
Zaman'ı skalar, yönsüz kabul etmek, onu soyutlaştırıyor. Anlaşılmaz yapıyor. (Bence ana sıkıntı kaynağıda bu...)
Sonuçta, Zaman enerjinin hareket eyleminin ölçüsüdür. Bu nedenle, enerji yok ise ne Hareket olur ne de Zaman.
(Bu nedenle de hareket-hız'ın 5nci boyut olduğunu düşünüyorum ya...)
emir1480
Bence de ana sıkıntı zamanı skaler kabul etmemiz. Ki zaten sicim teorisini bilirsiniz, bu teori de yapıların birer hareket olduğunu savunur.
emir1480
Doğadaki temel kuvvetlerin tamamı (kabaca)harekete dönüşüyor, elektronun enerji alıp, bu enerji elektron volt kütle olarak da tanımlanabilir, düşük enerji düzeyine geçerken bir foton salınımı yapması buna örnektir, foton bir kütle değilse bir kinetik enerjidir. O zaman kütle de kinetik enerjinin farklı boyuttaki hali olabilir mi?
emir1480
Foton salınımı yaptıktan sonra da elektronun kütlesi azalır yani kütlesi bir kinetik enerji formunu alır. Hepimizin içinde kinetik enerjiye dönüşmeyi bekleyen kütleler var.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
"...kütle de kinetik enerjinin farklı boyuttaki hali olabilir mi? " kısmından devam edersek; BENCE kütleli madde ile kütlesiz foton arasındaki ana farklılık, enerjinin titreşme şekli.
Fotonun tek boyutlu titreştiğini düşünüyorum. Işık olduğunda, yani elektromanyetik dalga iken iki boyutlu. Eğer üç uzamsal boyut yönünde birden titreşebilseydi o zaman da kütleli olurdu. Ancak fotonun enerji miktarı bu tür bir titreşimi desteklemeye yetmiyor gibi...
Bunun dışında her ikisi de enerji kökenli. Aynı hammadenin ürünleri...
Fotonu direk kinetik enerji olarak ele almak, farklı bir yaklaşım. Hiç bu şekilde düşünmemiştim. İlginç ve cazip. Buradan hepimizi, patlama potansiyeline sahip birer atom bombasıymışız gibi ele almanızda hoş... (Hepimizin içinde kinetik enerjiye dönüşmeyi bekleyen kütleler var.)
emir1480
Boyut derken bunu kastetmemiştim ama bu da aklımı kurcalamaya başladı cevaplarınız için teşekkür ederim boyut derken büyüklük anlamında kullanmak istemiştim elektronun kütlesini düşünürsek fotonu da kinetik enerji olarak düşünürsek yoğun hareket olan kütle, yoğunluğundan ötürü fazladan kinetik enerjiyi dışa salacaktır.
emir1480
Burada kütleyi yoğun kinetik enerji olarak düşünmüştüm, belki de kütlenin bir sınırı vardır?
kemal-bay-hickimse7261
https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/18583/
https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/21383/
https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/23138/
necmi-tufek7866
Emirhan Keskin,
Bazı terimlerin yanlış kullanıldığı kanaatindeyim. "Foton salınımı yaptıktan sonra elektronun kütlesi azalır" diyorsunuz.
Elektronun kütlesi ve spini sabittir. Yani doğadaki tüm elektronlar özdeştir. Foton soğurunca elektronun kütlesi artmaz. "Momentumu" artar. Eğer (M) harfinden dolayı çeviri veya yanlış yorum yapılıyorsa bunu açıklamak gerekiyor.
Hiç bir (aynı) parçacığın kütlesi farklı olamaz. Yani doğadaki tüm elektronlar, tüm protonlar, tüm nötronlar aynı ve özdeştir. Aralarında bir fark varsa bu onların hızlarından yani momentumlarından dolayıdır. Kütleler ve dolayısı ile "spin"ler hiç değişmez. Değişen sadece "yörüngesel momentumdur" (Kütle x hız = Momentum.) (Bu denklemde değişken olan "hız"dır. Kütle sabittir.)
Bir elektron bir foton soğurduğu zaman iki şey olabilir.
1-Elektron yön değiştirebilir.
2-Elektron hızını değiştirebilir.
Elektron çok fazla enerjiye yani fotona maruz kalırsa momentumu çok artar ve bunun sonucunda yörüngesi uzaklaşır ve hatta atomdan ayrılıp gidebilir. Bu elektrik kuvvetiyle hızının birbirlerini ne dereceye kadar etkileyebileceğine bağlıdır. Bir yerden sonra hızı yani yörüngesel momentumu çok artarsa, elektron atomun yörüngesinde duramaz olur. Hepsi bu...
emir1480
Cevabınız için teşekkür ederim, soğurma ve emisyon konularını tam olarak anlayamamışım, kusura bakmayın siliyorum.