burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Uzay- vakum boşluğunde aynı olan tayf ışıklarının hızı (kırmızı, mavi), ortama (su, cam) girince niye farklılaşır?
kemal-bay-hickimse7261
Kırılma indislerinin farklı madde hallerinde farklılık göstermesi sanırsam. Elmasın, suyun ya da cam'ın kırılma indislerinin farklı oluşu gibi. Ama sanırsam sizin sorunuz tam olarak şu:
" Vakumda saniyede 300.000 km/s ' lik bir hızla hareket eden fotonun, su da ya da cam da yavaşlamasını sağlayan şey ya da mekanizma nedir ? Bilmiyorum fakat acaba maddenin halleri ya da maddeyi oluşturan atomların birbirine bağlanış şekli ile ilgili olabilir mi ?
İletkenlerin elektrik akımına gösterdiği zorluğa direnç diyoruz. Belki de her maddenin ya da madde halinin fotonlara karşı gösterdiği bir " foton direnci " vardır.
Açıklaması Maxvell denklemlerinde var ama basit anlaşılabilir açıklama arıyorum.
Elektrik geçirgenliği ile olan ilişkisini de tam anlayamadım.
@ Kemal (Bay Hiçkimse) , Venividi bu konuyu farklı bir açıdan ele almış gibi gözüküyor yeni sorusunda... (Ya da yol gösteriyor.)
Çılgının biri Maxvell denklemlerinde yüzmüş. Bir yerden sonra -elektrik alanının foton üzerindeki etkisi - takip edemedim. anlayamadım.
https://www.quora.com/From-Maxwells-equations-all-light-has-the-same-velocity-Why-then-do-blue-light-and-red-light-have-different-velocities-in-a-medium-like-glass
Siz, hatırladığım kadarı ile elektromanyetiğe (benden) çok daha hakimsiniz. Bu yüzden "net olan" değerlendirmeleriniz değerli.
Net olmayanlara (...mi?, belki...) cevap verecek bilgim yok maalesef.
kemal-bay-hickimse7261
@Burtay Bey
İnanın benden fazlasını biliyorsunuz bu tarz konularda. Ben sadece konu ile ilgili güzel ve doğru sorular sorabilecek kadar şey biliyorum. Üniversitede 2 tane fizik kitabı vardı. Adları fizikteki felsefi kavramlardı sanırsam. O kitabı bir daha okusam şuan ki sorunuza çok bilimsel ve tatmin edici cevaplar verebilirdim fakat şuan o kitabın çoğu kısmı hafızamın tozlu raflarında.
Neyse, tozları temizlemek için vakit çok. Acelemizde yok.
Buldukça düzgünce anlatabileceğim-iz bilgiler, paylaşırım-z, artık. Şu sıra dikkatim çok dağıldı zaten.
Neyse, tozları temizlemek için vakit çok. Acelemizde yok.
Buldukça düzgünce anlatabileceğim-iz bilgiler, paylaşırım-z, artık. (Şu sıra dikkatim çok dağıldı zaten.)
Venividi'nin sorusu aslında "doğru terimle sorulmuş hali" gibi de duruyor. Ondan öğrenebiliriz.