burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Elektrik yükleri nedir?
yunus-ilik5290
elektron eksikliği ve fazlalığının oluşturduğu afinitedir . derim ama bu istediğin cevap olmaz. belkide bu soruya atomlar elektronları neden etraflarında tutardan başlamalıyız. elektromanyetik kuvvetin nedeninden
yunus-ilik5290
bu duruma dönel devinim kuramında (ibrahim gedik) açıklama var.
yunus-ilik5290
bu soruyu sorduğuna göre kafanda bişeyler oluşmuştur , açıklarmısın bu benimde çok merak ettiğim bi durumdur.
Merhaba... :-)
Doğada çok nadir olarak kuuvetler tek yönlü, kütleçekimi gibi...
Ama diğer kuvvetler (manyetik alan, elektrik alanı, atom yapılarından, molekül doluşumuna kadar, her şey) artı ve eksi kutupların birleşerek nötrleşmesine dayanıyor.
Bizler bu eğilimden "iş" üretiyoruz. (Elektrik motoru gibi...)
Yeni kimyasal bileşikler hatta alaşımlar üretebiliyoruz.
Peki bütün bunları sağlayan ve elektrona eksi, protona ise artı elektrik yükü sağlayan -sebepleyen koşullar nedir?
Elektronun spininin, yapısının ve başka bilemediğimiz ne? Ona, eksi elektrik yükü kazandırıyor?
Ya da proton için, tersini ?
Bu durumda, pozitrondaki fark ne ki? O da pozitif yüklü oluyor?
Kısaca, elektrik yükünü belirleyip, sabitleyen unsuru merak ediyorum. (Eğer elektronu veya pozittronu oluşturan kuarkların spini, duruşu, rengi ise bunların ne tür bir (ne ile?) etkleşimle bunu belirlediğini anlamaya çalışıyorum.
Şu ana kadar "bu böyle"denip, üzerine gidilmediği için, fazla bilgi birikimim yok.
----------------------000------------
Bana öyle geliyor ki (tamamen varsayımsal), bir nesnenin temel parçacık düzeyinde elektrik yükünü belirlemesi, evrenin temel bir olgusunu yönlendirmesine dayanıyor. (Çok muğlak şimdilik, ancak bilgiyle netleşebilir benim ki...)
omer-karanlik-profil5833
Elektronu bilmiyorum ama proton ve nötron için olan durumu biliyorum...onlar alt bileşenleri...
Proton yapısındaki quarklarda up' dan (+2/3 yüklü) 2 tane down' dan ise (-1/3 yüklü) 1 adet bulunur
nötronda ise 2 adet down 1 adet up vardır...
topladığımızda da 2*(-1/3)+2/3 'ten 0 yapar... yani nötronun yüksüz yapan temel etken, alt parçacıklarının yüklerinin toplamının 0 etmesidir...
ama elektron gibi pozitron gibi alt bileşeni olmayan (varsayılan) parçacıklar içinse herhangi bir fikrim yok sanırım doğaları gereği :)
cengiz7403
Elektrik yükü içkin bir özelliktir.
@Cenzgiz, O zaman soruyu sizin için "İçkin ne demek ve nasıl içkin hale gelmiştir ?" şeklinde geliştireyim.
@Cengiz, O zaman soruyu sizin için "İçkin ne demek ve nasıl içkin hale gelmiştir ?" şeklinde geliştireyim.