burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Kuantum Süper Pozisyon nedir?
Galiba sorular bitti ???
Ne soru, ne de cevap var ortalıkta... Millet iç ve dış meselelere mi yoğunlaştı, nedir?
Neyse, Kuantum dalga fonksiyonlarında, gözlem yapılmadığında gerçekleşen ve evrenimizih bugünkü şekliyle olmasını sağlayan...
Einstein'ı "sadece baktığın zaman Ay'ın orada olduğuna" ikna etmeye çalışan süper pozisyon nedir?
Hem bilimcilerin açıklaması ile hem de bu bakış açılarına kendi yorumlarınızı ekleyerek ele almanızı umuyorum. Dilerim. (?)
kemal-bay-hickimse7261
Şahsen benim sorular bitmedi. (: Ben biraz doğu felsefesine ve insanlığın başlangıcından bu yana kendine sorduğu cevapsız sorulara yoğunlaştım. Biraz bilimsel gelişmelerden uzak kaldım gibi 1 aydır.
Sadece gözlemlediğimizde ya da gözlemlendiğinde bir parçacığın olasılık dalgasından çıkıp bir bir dalgaya çökmesine dair bir video izlemiştim. Sanırsam evrim ağacının hazırladığı ya da çevirdiği bir video idi. Ben sorunuza soru ile cevap vereceğim istemeyerek.
Sizce aynı atomun aynı anda belirli bir uzaklıkta " var olması " ya da uzay-zamanda sanal olmayan maddesel yer kaplamasının, bose-einstein yoğunlaşması ile (BEC), mutlak sıcaklığın aşağısında oluşan özel durumlar ile alakası nedir ?
Cevap hakkımın saklı kalmasını istiyorum. (Şu anki bilgi düzeyimle, doyurucu bir cevabım yok.)
Diğer cevaplar belki sorunuzu cevaplar da (araştırmaktan kurtulurum) umudundayım. :-)
Çünkü;
a) Siz tahterevalli deki, "tahterevallinin ne olduğunu ve nasıl birleştirdiğini" soruyorsunuz gibi algıladım. https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/33861/
(Tahteravelliyi bir sistem olarak kabul edersek, Çöp adamları da parçacıklar, http://bit.ly/2h3dbCN adamlardan birinin durumunu (konum-hız. vs.) bilirseniz, diğerinin de durumunu isabetle tahmin edebilirsiniz.)
b) "mutlak sıcaklığın aşağısında oluşan özel durumlar" hakkında net bilimsel nitelikte bir bilgim yok. Daha önce 3 tane paylaşımınız ve ilgili sorularınız ve yorumlarınız oldu ama, kavrayış için zamana ve bilgiye ihtiyacım var hala...
Cevap hakkımın saklı kalmasını istiyorum. (Şu anki bilgi düzeyimle, doyurucu bir cevabım yok.)
Diğer cevaplar belki sorunuzu cevaplar da (araştırmaktan kurtulurum) umudundayım. :-)
Çünkü;
a) Siz tahterevalli deki, "tahterevallinin ne olduğunu ve nasıl birleştirdiğini" soruyorsunuz gibi algıladım. https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/33861/
(Tahteravelliyi bir sistem olarak kabul edersek, Çöp adamları da parçacıklar, http://bit.ly/2h3dbCN adamlardan birinin durumunu (konum-hız. vs.) bilirseniz, bağlı- (dolanık ?) diğerinin de durumunu isabetle tahmin edebilirsiniz.)
b) "mutlak sıcaklığın aşağısında oluşan özel durumlar" hakkında net bilimsel nitelikte bir bilgim yok. Daha önce 3 tane paylaşımınız ve ilgili sorularınız ve yorumlarınız oldu ama, kavrayış için zamana ve bilgiye ihtiyacım var hala...
morgan-frei5424
Methaba Burtay Bey
Platformda bir donem gunesin aurasindan tutun da, cok yakinda zamanda yolculuk yapilacagina darò kesin iddialarin oldugu donemde , kisisel bir sogukluk yasadim.
Sayın Morgan Frei, sanırım soruların ve cevapların içeriğinden söz ediyorsunuz.
Eğer doğru ise, benzer ilgi kaybını bir çok kişi olarak yaşadık sanırım.
(Şu anda ilgi alanımı, uluslararası ilişkilere yoğunlaştırdım. Bir kaç kurs ve düzine civarı kitaba yoğunlaşıyorum.)
Sitenin reklam bannerı politikası da biraz abartılı oldu ve siteye ulaşmak zorlaştı.
Fizik konusunda da yurt dışı sitelere yöneldim. Aslında iyi de oldu. Size de tavsiye ederim. Hem cevapları ile hem eleştirileri ile öğrenmeye devam edebiliyorsunuz. Kimse de kesin dille aura'dan veya zaman yolculuğundan mesnetsiz varsayımlarla söz etmiyor. (İçlerindeki bilgice en yetersiz kişi benim sanırım.)
Ancak bu site de ülkemizdeki tek platform... En azından en işlevsel olanı... Ve fiziği bir çok kişiye sevimli, korkulmayacak kadar sevimli ve zevkli hale de getiriyor. Ezber olmaktan çıkartıp, düşünmeye sevk ediyor. Bu toplumumuz için bir kazanç bence.
Bir de işlere Türk gibi başlayıp, İngiliz gibi bitirebilsek, harika olacak.
batikan-muratgul5666
Quantum süperpozisyon dediğimiz şey şöyle açıklanılabilir ; Bu teori schrödinger , ve heisenberg belirsizlik ilkesi vb bilim insanlarının fikirleri ile ortaya çıkmıştır . Bencede doğrudur . Şöyle Açıklayayım ; Bir durumda %100 oran en fazla olurken bu şeylerde şöyle bir kutu var içinde radyoaktif madde var ve mekanizmayla kapalı cam balon vb maddeyle birleşik . İçeride kedi var ... Dışardan bakıyorsun dediğim gibi kutu kapalı ancak kedinin yaşıyor mu ? yoksa ölü mü ? sorusuna cevap arıyorsun ... 2 side %50 oran ya ölebilir yada yaşıyor olabilir öyle değil mi ? kutuyu açmadan bilemezsin . Şu denklem Delta(x).Delta(P). hidrojen atomu ıse bohr modeline göre elektron yapısında deltax.deltap.(o,1)=p= h/4pi . Ve şöyle sonuç çıkıyor konum dediğim şey delta x'tir Delta(x) = p(x) momentumu = h / 4pi ... Şöyle söyleyeyim ; Bir elektronun ayrıca parçacık , fotonun durumunu bulursak hızını, hızını bulursak durumunu bulamayız . Bu yüzden farklı evren yani farklı boyut var olduğuna inanıyoruz .
Elimizdeki radyoaktif madde miktarını 2 atoma düşürelim. Yorumunuz nasıl etkilenir?
batikan-muratgul5666
Elimizdeki radyoaktif miktarının açığa çıkma olasılığını bilmek bence daha mantıklı. Her türlü radyoaktif , kediyi öldürecektir. Madde miktarı düşsede artsada sonuçta açığa çıkan madde kediyi öldürecek. Asıl sorun ; Bizim bu olasılığı %50 üzerinden değilde daha nesnel ve doğasal düşünmemiz. Eger madde miktarının düşürürsek ve artırırsak sonuç değişmez. Sadece zaman değişebilir . Kediye görede göreceli bir durumdur.
http://www.cyberphysics.co.uk/topics/waves/superposition.htm
Kedi sadece radyoaktif "maddelerin toplamının" süperpozisyonunda ölecektir.
Kimseden tepki gelmediğine, iş bana kaldı...
Hayır, Yanlış. Zaten süperpozisyonda iken sistemin tüm dengeleri oturduğu için ışıma yapmıyor. Süper poziyondan çıktığı zaman, kedi ölür.
(Genellikle ilgili maddenin cinsine göre "süperpoziyonda kalma oranı" değişiyor. Bir demir kütlesi için neredeyse %99 iken, uranyum için bu oran düşüyor.)
batikan-muratgul5666
Bu yüzden mi schrödinger denklemi bize duruma yaklasmayı fakat momentumunu ölçemidiğimizi sunuyor
@ Batıkan Muratgül ; Doğru mu %100 bilemiyorum ama anladığım kadarıyla; haklısınız, Evet!
(Sanırım) Süper durumdayken, sistem kendi içinde tam-dengeli-kararlı durumda... Belirsizlikler azalmış. Hani derler ya, "taşlar yerine oturmuş".
(Ölçüm yaptığımızda da sistemin anlık fotoğrafı da benzer "durgunlukta" oluyor.)
Taşlar oynamaya başlayınca, sistem içi denge değişiyor, yeni denge noktası için olasılıklar belirleniyor. Kısmi dengeler bozuldukça da, etrafa enerji saçılıyor(Işıma).
Yine de benimki sadece bir izlenim.