seda-sonmez6558
Gökkuşağı neden kavislidir?Düz olsa olmaz mıydı?
kemal-bay-hickimse7261
Güneş ışınları su damlacıklarından farklı açılarda kırıldığı için dairsel bir şekil alır. Mor dan kırmızıya kırılma açıları ve kırılma indislerinin farklı oluşu bizim gökkuşağını dairesel görmemize sebep olur. Güneş ışınları ile su damlacıkların birbirine ve yeryüzüne paralel oluşu düz olmalarına olanak sağlamıyor diye biliyorum.
yunus-ilik5290
belki damlacıklardan kırılan ışık havanın nemli çiseli ortamındada kırılarak devam ediyordur ve uygun açılarda görünür oluyordur hani her durumda gökkuşağı oluşmuyodur veya görülebilecek şekil alamıyordur mu?
yunus-ilik5290
genellikle vadi yani içbükey ortamlardaki bütün kırılmaların odakları gibi düşünülebilirmi?
hic-kimseyle-tartismaz9132
Eğer gökkuşağına yeterince yüksekten bakabilirseniz (tepe, uçak, vs.) daire şeklinde olduğu görülür.
Yeryüzünden görülen bu dairenin bir yayıdır.
Diğer kısımlarda Kemal Bey'in açıklamaları zaten yeterli.
Sadece dairesel olmasına ek olarak bildiğim kadarı ile, güneş küresel yapısından dolayı dairesel değil de düz olarak yollasaydı. Gördüğümüzde düz olurdu.
Kısaca, güneşin şeklinden dolayı dairesel.
yunus-ilik5290
güneşin daire benzeri oluşumu görüntünün düz yada ters oluşmasında bakışımızı etkilemeyeceğinden belkide içbükey ortamlarda, genelde vadilerde açı farklılıklarıyla kırılmaların toplandığı görüş açımızdır.
muzaffer-erdem5978
Su damlacıklarının içinden geçen gün ışığı , altlık (fon) olarak atmosferin çeşitli katmanlarından bize göründüğü için yarım daire şeklini alır , Sn.Cahille Tartışmaz arkadaşımızın dediğine bir kaç kez tanık oldum fakat daha çok at nalını andırır bir tamamlanmamış daire olarak görebildim, ya çok yukarıda olmamız dairenin tabanını görmemizi engelledi yada bilemediğimiz bir başka sebeb.
Unutmadan soyleyeyim sadece dairesel olmadıklarını da gördüm bizim haritacıların arazide kullandığımız prizmaların da gün ışığını yedi renge çevirdiğini biliyorum ve düz olarak yoğun gölgeli yerlerde kendini belli ediyor.
yunus-ilik5290
gökkuşağı havadaki yağmur , su damlalarının kırınımından , oluştuğu için kavislidir , yerden yukarıya yansımayla oluşmuyor. damlacıklardan kırına kırına geçerek kavis alıyordur. belkide atmosfer katmanlarının farklı yoğunluklarıda etmendir. belkide atmosferin dairesel şeklide sanılanın aksine etmendir.