boran-kadir4569
"Zeka sorusu !"
Ansızın hiç bilmediğiniz bir yer ve zamanda uyandınız, bir şekilde tarih bilinci kesintiye uğramış ve hangi yılda olunduğuna dair hiç iz yok
hangi yılda olduğunuzu nasıl bulurdunuz?
kemal-bay-hickimse7261
İlk iş kendi bedenimi, fenotipimi gözlemlerdim ve kendi halimin kaç yaşında olduğuna dair üç aşağı beş yukarı bir fikrim olurdu. Daha sonra çevremi ve insanları gözlemlerdim. Ne giyiyorlar ? Neye inanıyorlar ? Neyi biliyorlar ? Neyi bilmiyorlar ? Bu analizin sonuçlarını kendi geçiş zaman çizelgemde değerlendirdikten sonra hangi yüzyılda olduğuma dair %80'lik bir fikrim olurdu. Doğayı ve iklimi gözlemlerdim. Bu bana içinde bulunduğum zamanın hangi periyodunda olduğuma dair bir fikir verirdi. Güneş ışınlarını ve gölge uzunluklarını kullanarak içinde bulunduğum zamanın " saat " olarak hangi kısmında olduğuma dair güneş kadar kesin bir sonuca ulaşırdım. Belki kurnazca bir cevabı olabilir bu sorunun bilmiyorum ama tüm bunları yaptıktan sonra eminim hangi zamanda ve nerede olduğuma dair sağlam bir fikrim olurdu.
kemal-bay-hickimse7261
İlk iş kendi bedenimi, fenotipimi gözlemlerdim ve kendi halimin kaç yaşında olduğuna dair üç aşağı beş yukarı bir fikrim olurdu. Daha sonra çevremi ve insanları gözlemlerdim. Ne giyiyorlar ? Neye inanıyorlar ? Neyi biliyorlar ? Neyi bilmiyorlar ? Bu analizin sonuçlarını kendi geçmiş zaman çizelgemde değerlendirdikten sonra hangi yüzyılda olduğuma dair %80'lik bir fikrim olurdu. Doğayı ve iklimi gözlemlerdim. Bu bana içinde bulunduğum zamanın hangi periyodunda olduğuma dair bir fikir verirdi. Güneş ışınlarını ve gölge uzunluklarını kullanarak içinde bulunduğum zamanın " saat " olarak hangi kısmında olduğuma dair güneş kadar kesin bir sonuca ulaşırdım. Belki kurnazca bir cevabı olabilir bu sorunun bilmiyorum ama tüm bunları yaptıktan sonra eminim hangi zamanda ve nerede olduğuma dair sağlam bir fikrim olurdu.
boran-kadir4569
Sorunun ayrıntılı hali;
Bir adam,hiç tanımadığı ve hiç bilmediği bir zamanda ansızın uyanıyor, yanıbaşında bir zaman makinesi var, buraya onunla gönderilmiş olduğunu anlıyor ama hiçbirşey hatırlamıyor
Zaman makinası sadece şu kadar yıl,ay,gün geriye veya ileriye prensibiyle çalışıyor. Yani evine dönmesi için 2017 tarihini girerek geldiğe tarihe dönemiyor.
Hangi yılda olduğunu bilirse, kaç yıl ilerde veya geride olduğunu hesaplayabilecek ve evine dönebilecek,
İnsanların tarih tutanağında bir şekilde kopukluk olmuş(Belki tufan veya yıkıcı savaş?) insanların giyimleri yaşantıları inanışları tamamen farklı, kendi zamanından bildiği insan yapıtı herhangi bir şeye rastlamıyor
Zaman makinasının içersinde bilimsel ve teknik amaçla kullanılabilecek hertürlü araç gereç var
Zaman makinesi 72 saat sonra aktif konumdan çıkacak yani 72 saati var
Hangi yılda olduğunu nasıl bulur?
murat-s2510
Sakalimdan anlarim. Cunku sakal her 6 saatte bir 0.10 cm uzar
yunus-ilik5290
belki zaman mak yaptığı son işlemleri inceler
yunus-ilik5290
belki her türlü araç gereç varsa zaman mak doğal yaşını bulup bulunduğu yerinde doğal yaşı arası farktan
hic-kimseyle-tartismaz9132
" Zaman makinasının içersinde bilimsel ve teknik amaçla kullanılabilecek hertürlü araç gereç var. " ise kendi zamanındaki yıldızların konumu ile şimdi içinde bulunduğu zamanın yıldızların konumlarını kıyaslar.
(Yaklaşık her 10 bin yılda 15-20 derecelik kayma oluyor.Yani Sümerlilerin hazırladığı "burçlar takvimi" şu an yanlış burçları işaret ediyor :)
En güvenilir yol bu. Hem evrenin genişlemesiyle alınan mesafe, hem de gök adaların yörüngesel hareketleri, bize gününe kadar içinde bulunduğumuz zaman dilimini verir.
boran-kadir4569
Tebrikler, Cahille tartışılmaz
Doğru yanıt
kemal-bay-hickimse7261
Sorunun ayrıntılı hali kısa halinden çok farklı. O yüzden de cevabım saçma olmuş.
yunus-ilik5290
hiçbirşey hatırlamıyor demek işi karıştırıyor
onur-cem-dag8483
zaman makinasını uyandığım andan itibaren daha öncesi bir süreye programlarım mesela 1 saat geriye ve böylelikle gönderilmeden önceki zamana gidebilirim zaman makinasının çalışma prensibine göre değişir yada zaman makinası olsaydı nasıl çalışırdı sorusunun cevabına karşın :D
onur-cem-dag8483
mesela 5 dk sonra bir yere zaman makinasıyla ışınlanacak olsan 5 dk sonrasında orda beş dakika öncesinde ise ışınlanmamış haline gelebiliriz
boran-kadir4569
Tam anlamadım demek istediğinizi ama
Zaman makinesi olsaydı nasıl çalışırdı
Üzerine kafa yorulacak güzel bir konu
Böyle bir başlık açayım
vide-supra1191
Üzerine düşünmesi bile keyif veren güzel bir soru olmuş. Çok farklı yöntemler ya da deneyler ile yakın bir tarih tutturmak mümkün olabilir belkide ama gün ay yıl olarak çok kesin bir sonuç bulmak beni aşacağından elimdeki bilimsel cihazların keyfini çıkarırdım heralde. Konuyu dağıtmadan asıl soruyu sorayım: ansızın hiç bilmediği bir yerde ve zaman diliminde kendini yanındaki garip zaman makinesi ile bulan birisi bir an evvel bulunduğu zaman dilimine dair olan yıldız haritasını nasıl yanında getirebilmiş?
boran-kadir4569
Geldiği yılın yıldız haritasını yanında getirmesine veya ezberinde tutmasına gerek yok
Herzaman Yıldızlar yada galaksiler arası mesafenin hangi yılı göstereceği sabittir
15 bin yıl sonrası için veya 20 bin yıl öncesinin galaksiler arası mesafesini biliyoruz
boran-kadir4569
Zaman makinası aletine 40 binyıl sonrasını nasıl tanıtabiliriz 4218 tarihine gitmesini istersek alet, 40 bin yıllık zaman sürecini saat saniye dakika ölçümüne göremi yapacak?
Yıldız ve gök cisimlerinin beklenen konumları tanıtılması, daha kolay olur
vide-supra1191
Tamam ama her türlü durumda zaman makinesi yanında geçmiş zaman diliminden bir bilgi getirmiş olur. Makineye yeni yıldız konumlarını gösterseniz de bunu eski konumları bilmeden karşılaştırıp şu kadar gün ay yıl geriye ya da ileriye gittiğini söyleyememesi gerekir. Şayet kendi zamanından başka bilgiler de getirebiliyorsa zaten sorunun sonsuz adet cevabı çıkmakta. Örbeğin çok hassas ve özel bir teleskopla kozmik mikrodalga arkaplan ışımasına bakarak sonuçları kendi zaman dilimindeki evrenin sıcaklığı ile kıyaskarsak da hangi zamanda olduğumuzu bulabiliriz. Fakat her durumda zaman makinesinden bir bilgi alıyor olacağız ki bu da sorunun içerisindeki insanın işkevinin kalmadığı anlamına geliyor.
boran-kadir4569
Zaman makinesi ve içersindeki donanım olmasaydı, yinede, adam yıldızlararası mesafeyi ölçebilecek teleskopu yapabilecek bilimsel biri olmalıydı, ve mühendislik bilgisine sahip olmalıydı,
Yada arka plan ışımasını ölçecek aletleri, cihazları önce yapması gerekecekti
Yani zaman makinası problem değil bence
Sorunun başka cevapları olduğu konusunda arka plan ışıması gerçekden doğru olabilir
Bu yüzden sizede tebrikler
Bahsettiğiniz ısı ölçümünün zamanı bulmada kıllanılıp kullanılamayacağına emin değilim ama yaklaşımınız aynı kapıya çıkıyor ve doğru;
Sorunun ilk hali Richard Feymana ait ve ansızın uyanıyor diye başlıyor(zaman makinası yok)
Burdaki espiri kainatta bir saatin çalıştığı;
(Bir ısı sayacının çalıştığıda ihmal edilmemeli
O halde soruyu zorlaştıralım;
boran-kadir4569
Adam ansızın hiç bilmediği değişik bir zamanda uyanıyor,(10-50-100 binlerce yıl gelecekte veya geçmişte olabilir)
Zaman makinası ve hiç bir alet, cihaz, bilimsel veri yok, kendi zamanından hiç bir bilimsel veri kaynağı, döküman yok
35 yaşında ve Hafızası yerinde, en son 2017 ekim ayında olduğunu hatırlıyor, mesleğide coğrafya yada tarih öğretmenliğiymiş
Yine insanların yaşantısı, gelenek, örf, inançları hiçbir şey tanıdık değil, tarih bilinci bir şekilde kesintiye uğramış, bulunduğu tarih ile ilgili hiç bir iz yok
İleri donanımlı Teleskop yapabilecek bilgisi yok
Carbon analizi yapabilecek bilgisi eğitimi, donanımı yok, olsaydı bile kesin tarih bulması lazım, (yaş analizi 100 lerce yıl sapabilir)
Sorunu çözebilmesi için istediği kadar çok vakti var
Sadece hangi yılda olduğunu nasıl bulur?