huseyin-onder5068
Uzayda hava var mıdır? Bahsettiğim atmosfer oksijen vs değil. Nasıl pet şişedeki hava vakumlandığında büzüşme meydana geliyor. Uzayda hava yoksa Nasıl var olabiliyoruz gezegenler bir birlerinden ayrı
ekrem-kilic1612
uzayda su vardır efendim, buradan da hava oldugu kanısına ne denli ulaşılabilir bunu iyi araştırabilmek lazım, lâkin şöyle ki 4 ana elementin atası olan Su, uzayda bildiğimizden daha fazla hallerde bulunur. burada değinmek istediğim katı,sıvı,gaz hali dışında toplamda 10'dan fazla da hali vardır. bu durumlar içerisinde de elbet ki havanın bir mevcudiyeti olmalı. bu bilgileri bilhassa bilgi edindiğim yeni bir kitaba dayanarak anlatmaktayim. tam bitirmedim o sebeple bildiklerim üzerinden bir çağrışım yapmaya çalıştım.
kemal-bay-hickimse7261
@Ekrem kılıç
Maddenin 10'dan fazla hali olduğuna dair yapılmış bilimsel deneyi ya da çalışmanın kaynağını aktarmanızı rica ediyorum. Ve de bahsettiğiniz kitabın adı nedir ?
murat-kaya6889
@hüseyin önder , sorunu ben şu şekilde anladım ''içinde hava olmayan ortam büzüşür dolayısıyla uzayın büyük çoğunluğunda hava yoksa neden büzüşmüyor ve neden gezegenler gelip birbirine yapışmıyor yada çarpmıyor?''
eğer soruyu doğru anladıysam benim cevabım şudur : dünyada vakumlanan pet şişe içinde hava olmadığı için değil dışında hava oduğu için büzüşüyor .biraz daha açaçak olursak şişenin içinde hava var ve bunun bir basıncıvar, şişenin dışındada hava var ve bununda bir basıncı var (açık hava basıncı) .şişenin içindeki basınç ile şişenin dışındaki basın bir birini dengeliyor ve şişe şekli bozulmadan duruyor , ama biz vakumladığımızda içerideki basıncı düşürüyoruz hatta sıfıra indiriyoruz dış çeperdeki açık hava basıncını dengeleyecek bir iç basınç kalmadığından buda kutuyu büzüyor . yani tekrar söyleyecek olursak kutuyu büzen içinin boş olması değil dışından gelen basınçtır ve bbunu dengeleyecek bir iç kuvettin olmayışıdır . ancak aynı şey uzay için elbette geçerli olmaz . çünkü bildiğimiz kadarıyla , kutunun dışı olarak adlandırdığımız dış ortam , uzay için geçerli değil yani uzayın bir dış ortamı yok . ki varsa bile uzay buna rağmen hala büzüşmüyorsa o zaman şunu söyleyebiliriz ,o dış uzaydada hava yok eğer olsaydı onun başıncı bizi büzüştürürdü .
hic-kimseyle-tartismaz9132
4 temel elementten sonra (Toprak, Hava, ateş ve Su) bir de 5nci bulunan element; "tahta" idi değil mi? Yoksa "kütük" müydü?
ekrem-kilic1612
Kauçuk o kauçuk....
ekrem-kilic1612
Kauçuk o kauçuk....
vide-supra1191
Kütle çekimini de bir başka çeşit vakum ortamı olarak düşünürseniz neden atmosferin dünyaya çoğunlukla bağlı olduğunu anlayabilirsiniz. Atmosferin yoğunluğu ve basıncı değişkendir. Bir pet şişedeki gibi belirli bir sınırdan sonra vakum ortamına ulaşmaz. Bu nedenle atmosfer içerisinde yatışkın durumda seçilen herhangi bir hava molekülüne etki eden kuvvetler dengede olacaktır. (ağırlık ile akışkan kaldırma kuvvetinin sıvılardaki dengesi gibi)
kutsal-bilge1490
Evet, kauçuk olmalı bence de...
yunus-ilik5290
uzay ortamı boş bi ortam deyilki kuantum çalkantıların olduğu bi alandır. içi havayla dolu bi pet şişeyi denizin derinliklerine indirirseniz yani ortamı yoğunlaştırırsanız büzüşecektir. bu durumu sadece möleküler yanı uzay ortamını sadece möleküler ortamla işişkilendirip bakış açısını öyle yönlendirmek doğru olmamalıdır. her şey olabilir.çok yönlü çok faktörlü düşünülmeli diye düşünürüm. mesela karanlık enerji gibi