abdulkadir-akin9821
Yıldızlararası filminde kara delik yakınlarında indikleri gezegende zaman dünya zamanına nispeten çok hızlı geçiyordu hatırlıyorsanız. Şimdi anlamadığım şey şu;
abdulkadir-akin9821
150 milyon km den güneş ışığı bize 8 dakikada geliyorken, bu bahsettiğim gezegenin güneşe uzaklığı da 150 milyon km olacağından oraya da 8 dakikada mı gidecek? Cevap evet ise bir tezatlık var, hani orada zaman dünyadakinden daha hızlıydı?
hic-kimseyle-tartismaz9132
Bence filmi tekrar seyredin.
abdulkadir-akin9821
Sağulun çok açıklayıcı oldu. Neyseki astrofizik oku demediniz.
kutsal-bilge1490
Bence sizlerle tartışmayacak...
Bırakın el'in filmindeki gezegeni de, kendimizinkine bir bakalım...
Güneşten çıkan fotona sorarsanız, hiç zaman geçmemiştir. O zaten hem güneştedir hem de dünya da...
Güneş'e sorarsanız; fotonun kendisini terk edeli daha bir kaç dakika olmuştur. Dünya'ya vardığı anda eş zamanlı kronometre dursa, süre kesinlikle 8 dakikanın altındadır güneşe göre...
Buna karşılık çok uzaktan bir gözlemci, fotonu gözlemliyor olsa: fotonun güneşten uzaklaştıkça aynı mesafeyi gittikçe kısalan sürelerle aldığını görecekti.
Bütün bunlara rağmen, fotonun hızı hala "C" sabitinde olacaktı...
Eğer bütün bunları kavrayabiliyorsanız, filmi tekrar izlemenize gerek yok.
Sizler "Sağ Olun"...
abdulkadir-akin9821
Belkide ben yanlış sordum, aslında benim sorumun temelinde şu yatıyor; Güneş bir anda kaybolsa biz bunu 8 dakika sonra fark edebiliyoruz ya hani, aynı mesafedeki bahsettiğim diğer gezegendeki bir göz de 8 dakika sonra mı fark eder? Filmde de durum şöyle idi bir grup gezegen yüzeyine iniyor ve bir kişi gezegen yörüngesinde onu bekliyordu. Gezegen yüzeyindekiler 1 saat sonra atmosferi çıktıklarında yörüngede bekleyen arkadaşları 21 yıl yaşlanmış oluyordu. Anlam veremedim.
abdulkadir-akin9821
Belkide ben yanlış sordum, aslında benim sorumun temelinde şu yatıyor; Güneş bir anda kaybolsa biz bunu 8 dakika sonra fark edebiliyoruz ya hani, aynı mesafedeki bahsettiğim diğer gezegendeki bir göz de 8 dakika sonra mı fark eder? The Last Barbarian'ın dediğine göre, bu durum gözlemciyle ilgili bir şey. Galiba anladım teşekkürler.
hic-kimseyle-tartismaz9132
Kütleçekim dalgaları da, elektromanyetik dalgalarla aynı şartlara haizler.
Yani, ışık için geçerli tüm koşullar kütleçekim delgaları içinde mevcut ve geçerli.
Burada sorun, kütle çekim kuvvetinin bu dalgalarla mı iletildiği (parçacık temelli gravitonlardan dolayı), yoksa Einstein'ın öngördüğü gibi uzayzaman dokusunun çökmesinden mi kaynaklandığını bilemeyişimiz.
Şanslıyız ki her iki durumda da kütle çekim kuvveti, evrensel kanunlara (ışık hızı sınırına) uymak zorunda.
onur-cem-dag8483
kutle cekim dalgalarkyla foronlari karistirmamak gerek bize goruntuyu veren fotonlar bu ise gercegi degistirmez 8 dakika sonra bize ulasan fotonun tasidigi goruntusu 8 dakika onceki olaydir buda mesafeden kaynakli birsey ama biz bu olaylari bunun gibi degiskenlere bakmadan dusunmeliyiz zaman ise kutle cekimle alakali fotonlar zamani etkilemez yani
mehmet-ali8832
Dünyanın yakınlarında küçük bir karadelik olsaydı karadeliğin kütle çekiminden dolayı zamanı yavaşlatması sebebiyle güneş ışınlarının dünyaya varış süresi de daha fazla olurdu. Karadelik olmasa da güneşin kütle çekimi ışığı zaten yavaşlatıyor. Güneşten çıkan ışık, güneşin kütle çekimi sebebiyle dünyaya göre daha yavaş hareket ediyor. Işık güneşten uzaklaştıkça hızı da artıyor. Bu durum sadece dışarıdan bakan bir gözlemci için geçerlidir.