hasan-er5197
Pauli Dışarlama İlkesi'ne Göre ...
hasan-er5197
İlkeye göre bir yörüngede 2 tane elektron bulunabiliyor. Peki neden atomdaki elektronlar 2-8-8 diye devam ediyor?
onur-cem-dag8483
pauli ilkesi bir orbitale zıt olmak şartı ile max 2 elektron yerleşebileceğini söyler yörüngeye değil
onur-cem-dag8483
orbitaller bir atomda elektronun bulunma olaslığının en yüksek olduğu yerdir orbital türleri vardır s,p,d,f diye ve bunlar her yörüngede farklı olarak bulunurlar
hic-kimseyle-tartismaz9132
Hiç olmamasına göreg üzel bir cevap ama... Hiç bir şey anlamadım...
* Orbital ve yörünge nedir? Farkları nelerdir?
* "Neye göre zıt", maksimum (max; dondurma ya da köpek adı daha çok) 2 elektron yerleşebiliyor?
* Orbital de neye göre-niçin elektronun bulunma olasılığı yükseliyor?
* Niye farklı orbital türleri var?
Hiç olmamasına göre güzel bir cevap ama... Hiç bir şey anlamadım...
* Orbital ve yörünge nedir? Farkları nelerdir?
* "Neye göre zıt", maksimum (max; dondurma ya da köpek adı daha çok) 2 elektron yerleşebiliyor?
* Orbital de neye göre-niçin elektronun bulunma olasılığı yükseliyor?
* Niye farklı orbital türleri var?
omer-karanlik-profil5833
Çekirdek etrafında elektronlar belirli enerji seviyelerinde bulunur. Elektronların çekirdek etrafında bulunma olasılığının en yüksek olduğu bölgeye ''orbital'' denir.
Bu enerji seviyeleri neye göre ve nasıl belirleniyor? Elektron üstündeki etkisi, özelliği nedir?
onur-cem-dag8483
belirsizlik ilkesi gereği elektronun yerinin ve hızının aynı anda kesin bir şekilde bilinmesi mümkün değildir. Bu nedenle elektronun muhtemel konumu dalgayı temsil eden bir fonksiyondan bulunur.
onur-cem-dag8483
dalga fonksiyonlarının her biri 3 kuantum sayısı ile belirlenir. bu üç kuantum sayısı elektronların bulunma olaslığının en yüksek olduğu yerlerin ve bu yerlerdeki elektronların belirlenmesini sağlar
onur-cem-dag8483
belirlenecek ilk sayı BAŞ KUANTUM SAYISI (n) olup sıfırdan büyük tamsayılardır ( elektronun bulunduğu katmanlardır ) n sayısının büyüklüğü elektronun çekirdeğe uzaklığı ve potansiyel enerjisi ile doğru orantılıdır n=1,2,3,4,...
onur-cem-dag8483
ikinci sayı AÇISAL MOMENTUM (İKİNCİL) KUANTUM SAYISI ( l nin el yazısı hali ile belirtilir) 0 dahil pozitif tam sayılardır . Bu sayı elektron bulutlarının şeklini ve enerji seviyelerindeki değişmeleri belirtmek te kullanılır üçüncü ise MANYETİK KUANTUM SAYISI dır -l den +l ye kadar tam sayılar olabilir bu sayı orbitalin uzaysal yönelimini belirtir
onur-cem-dag8483
ATOM tam olarak ders kitaplarında öğrendiğimiz halkkalı yörüngeler ve elektronlar ayrık olarak felan değildir O SADECE BİR MODELLEME bu sınıflandırma ve modellemeler öğrenim ve anlamayı kolaylaştırmak içi n yapılır
onur-cem-dag8483
mesela elektronlar 2 li şekillerde hareket etmeyi tercih ederler zıt yönlü 2 elektron olarak orbital bulutları içinde ama biz ayrı ayrı çiziyoruz katmanlar üzerinde ATOM u anlamak tam bir kuantum kargaşaydı günümüze kadar süregelen araştırmalar ile bilim adamları sayesinde bu çok kolay oldu
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Elektronlar, çekirdeğin etrafında bulut tabakası şeklinde katmanlar- kabuklar halinde.
Bu kabukların işgal ettikleri alanlar, elektronun uarım ile bir üst enerji seviyesine çıkabileceği alanları tanımlıyor.
Bu kabukları, matruşka bebekler gibi de düşünebilirsiniz. Her bebeğin işgal ettiği alanın alt ve üst sınırları var.
Bu sınırlar arası da (yukarıda bahsi geçen "n"ler, Planck Mesafesi oranlarında birbirlerine göre diziliyorlar.
İşin doğrusu bence, atom etrafında katı tanecikli yapıda bir elektron "hiç olmayabilir". Sadece ölçüm esnasında tespit edilen bölgede yoğunlaşan enerjiyi biz elektron olarak tanımlıyoruz gibi geliyor. (Farklı ve olgunlaşmamış bir konu bu benim için...)
Bir atom çekirdeği etrafında küresele yakın içiçe dalgalar düşünün. Her dalganın tepe ve dip noktalarında da elektronlar. Dalgaların arası, planck mesafesi katlarında...
Böyle hayal edilebilinir sanırım.
sibel-atasoy7289
"İşin doğrusu bence, atom etrafında katı tanecikli yapıda bir elektron "hiç olmayabilir". Sadece ölçüm esnasında tespit edilen bölgede yoğunlaşan enerjiyi biz elektron olarak tanımlıyoruz gibi geliyor." Bu bana ilginç geldi Burtay bey. Bu konuda bir makaleniz var mı?
Ve aynı durum proton ve nötronlar için de geçerli olabilir mi? (cehaletimi bağışlayın)
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Sibel Hanım, Merhaba... :-)
İşin doğrusu, merak ettiğiniz bu paragrafı yazarken "kendi cehaletimden" cesaret aldım... :-) Bu yüzden hiç bilmemeniz çok doğal. (Armonikamla, dünya da eşi benzeri duyulmamış ve bir daha asla duyulmayacak eserler çalmam gibi bir şey olabilir...)
Bu konuda bir makale çalışması yapmadım. Henüz elektron ile ilgili güncel ve geçerli bilgileri anlayabilecek kadar bilmiyorum çünkü.
Sadece şöyle düşündüm, eğer süper iletkenlerde, aşırı soğrululmuş ortamlarda elektron hiç engelle karşılaşmadan yoluna devam edebiliyorsa bakır kablo da dirençle karşılaşıyorsa, kablo kesiti artıkça dürenç azalıyorsa ve aslında düşündüğümüz gibi bir parçacık değil de atomun etrafındaki bir bulutumsu alan ise ve son olarak atom fotonlarla enerji yüklenip, ortamdaki diğer elektronlara enerji yüklendiğinde, bu elektronlar seviye değiştirirken, atom iyonlaşıp , elektron fazlalık haline geliyorsa....
Bu druumlarda elektron bir enerji alanı olabilir. Üstüne ek enerji bindirilen bir alan. Çünkü atom için önemli olan; çevresinde kaç elektron olduğu değil, elektron bölgesinde dengeyi koruyacak kadar enerji olması...
Güneş panellerindeki elektrik enerjisi üretimine baktığımızda da kapalı bir sistem içinde, elektronun enerji yüklenmesi ile atomdan kopması ve enerjiyi serbest bıraktıktan sonra (iş, ısı, ışık, vs.) geri dönmesi söz konusu...
Getirdiğim düşünce farkı, elektronlar atomdan ayrılmıyor. Elektronlara yüklenen enerji, bir sonraki atomun elektronuna aktarılıyor. Bir dalga hareketi gibi. Daha doğrusu, sinir sistemimizdeki ileti iletme sistemi gibi. (Polarlanma ile bilgi iletiliyor)
Eğer öyle ise, atom etrafındaki elektron alanının bulutumsu olması, bu alanın tümünü birden elektron tanımına sokar. Bulut elektronun hareketinden dolayı değil, direk kendisi elektron olduğu için vardır.
Biz bir etki verdiğimizde ise, tepki olarak orada enerji yoğunlaşıyor ve bunu parçacık olarak tanımlıyoruz, gibi düşündüm...
Olgunlaşmamış, bol yanlışlı (zaten kendisi de büyük ihtimalle yanlış ama ortaya koymadan önce mevcut verilerle ve kendi içinde tutarlı olması lazım) bir yaklaşım benim ki...
Proton ve nötronlar için durumu ele almadım.
Ama elektron ve elektrik yükünün "Nasıl olduğu?" sorusuna cevap çıkarsa, onlara da kapı açar sanırım. ( Sahi, elektrik yükleri var da, niçin varlar? )
sibel-atasoy7289
Teşekkür ederim ve evet neden elektronda enerji yoğunlaşıyor?