cumali-tasdemir4883
Merhaba ışığın ses hızını yavaşlattığı konusunda bi bilginiz var mı?
kemal-bay-hickimse7261
Hayır açıkcası yok. Fakat sorunun tam tersi için yani " Ses ışık hızını yavaşlatır mı dense idi " o zaman; hayır, hiçbir şey ışık hızını yavaşlatamaz diyebilirdik.
Fakat sorduğunuz soruya yönelik bir bilimsel fikir ya da deney var mıdır bilmiyorum. Ses hızının basınçlı dalgalardan oluşuyor oluşu ve molekülel olmayan ortamda yayılamıyor olmasını ve ışığın ise dalgalar üzerinde " foton " denilen parçacıklar ile yayılması ve molekülel bir zemine ihtiyaç duymaması insanı bir noktada kararsızlığa düşürüyor. B
kemal-bay-hickimse7261
Hayır açıkcası yok. Fakat sorunun tam tersi için yani " Ses ışık hızını yavaşlatır mı dense idi " o zaman; hayır, hiçbir şey ışık hızını yavaşlatamaz diyebilirdik.
Fakat sorduğunuz soruya yönelik bir bilimsel fikir ya da deney var mıdır bilmiyorum. Ses hızının basınçlı dalgalardan oluşuyor oluşu ve molekülel olmayan ortamda yayılamıyor olmasını ve ışığın ise dalgalar üzerinde " foton " denilen parçacıklar ile yayılması ve molekülel bir zemine ihtiyaç duymaması insanı bir noktada kararsızlığa düşürüyor. B
kemal-bay-hickimse7261
Fakat sorduğunuz soruya yönelik bir bilimsel fikir ya da deney var mıdır bilmiyorum. Ses hızının basınçlı dalgalardan oluşuyor oluşu ve molekülel olmayan ortamda yayılamıyor olmasını ve ışığın ise dalgalar üzerinde " foton " denilen parçacıklar ile yayılması ve molekülel bir zemine ihtiyaç duymaması insanı bir noktada kararsızlığa düşürüyor.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Çok absurd olacak ama bana "yavaşlatırmış" gibi geliyor.
Ses ortamdaki moleküllerin birbirine ses enerjisini aktardığı dalgalar...
Yani, ortamın enerji yoğunluğu artıyor.
Bu yüzden, böyle bir düşünce geldi aklıma.
Deneye açık (mümkün) bir konu olduğu için birgün cevabı verilir sanırım.
Absurd olacak ama bana "yavaşlatırmış" gibi geliyor.
Ses; ortamdaki moleküllerin birbirine enerji aktardığı dalgalar...
Yani, ortamın enerji yoğunluğu artıyor.
Bu yüzden, böyle bir düşünce geldi aklıma.
Deneye açık (mümkün) bir konu olduğu için birgün cevabı verilir sanırım.
Ters anlamışım. Ses'in ışık hızını etkilemesi olarak yorumladım. Kusuruma bakmayın.
Ses havadaki moleküllerin birbirine çarpması ile yayılıyor.
Işık, fotonlar; momentumlarından dolayı bir enerji taşıyorlar ve moleküllere çarptıkça, bunun bir kısmını atomlara aktarıyorlardır.
Sorunuzun direk cevabını bilmiyorum ama, sorunuzu ; Ses sıcak hava da mı hızlı yayılır, soğuk havada mı? Diye ele alırsak (ışık; sıcak ile eşdeğerli burada)
Işık altında iken "Ses hızının artması" lazım. (Açık hava ve basıncında)
Yavaşlatması konusunda bir bilgim ve fikrim yok.