origin1690
Mikroskop odağımızda tek bir adet H2O(su) molekülü olduğunu düşünelim.
origin1690
Daha önceki gözlemlerimize dayanmadan, bir araya gelmiş milyonlarca H2O molekülünün oda sıcaklığında ve atmosfer basıncı altında sıvı-akışkan özellik göstereceği çıkarımında bulunabilir miyiz?
hic-kimseyle-tartismaz9132
Sanırım, Hayır.
Moleküllerin birbiri ile olan ilişkilerini bilmiyorsak ve deneye tabii tutamıyorsak... Üstelik molekülün özelliklerini benzetebileceğimiz, kıyaslama yapabileceğimiz başka molekül bilgileri yoksa elimizde, kesinlikle, Hayır.
origin1690
Daha önceki gözlemden kastım sadece bir arada çok fazla H2O görmemiş olmak. Demek istediğim bir tane H2O molekülüne baktığımız zaman, aynı şartlar altında akışkan olduğunu bildiğimiz moleküllerden yola çıkarak ''Şu şu özellik H2Odada var demekki çok fazlası bir araya geldiğinde o da akışkan-sıvı olacak.'' diyebileceğimiz belli başlı özellikler var mıdır?
Tek molekül, parçacık olarak algılanacak. Bu nedenle akışkan olmayan tanımı yapılacaktır bence. İster gaz, isten su, isterse buz hali olsun; su moleküllerin davranış-reaksiyon farklılıklarını bilmiyorum.
Teknik bilgi eksikliği nedeniyle, benden cevap yok.
Tek molekül, parçacık olarak algılanacak. Bu nedenle, ister gaz, isten su, isterse buz hali olsun, ilk başta "akışkan olmayan" tanımı yapılacaktır bence.
Su moleküllerin bu durumlardaki davranış-reaksiyon farklılıklarını bilmiyorum.
Teknik bilgi eksikliği nedeniyle, benden cevap yok.
kutsal-bilge1490
Titreşimine bakın, Titreşimine...
Çok titreşiyorsa, benzerleri ile elektromanyetik bağ kuramıyordur. Kıpır kıpırdır. İşte akışkan
vide-supra1191
Elbette gösterebiliriz. Suyun ve daha pek çok maddenin faz diagramı çıkarılmıştır. Yani sıcaklık ve basıncın bilindiği koşullarda termodinamik işlemler de bu şekilde yapılmaktadır. Tek bir molekül için fazdan konuşmak, tek kişilik bir futbol takımının gücünden konuşmaya benziyor aslında. Faz durumunu belirleyen zaten moleküllerin birbirleri ile olan etkileşimleri olduğundan dolayı tek molekül su için fazdan söz etmek anlamsız olacaktır.
@Vide Supra
Y1: "Elbette gösterebiliriz." ...
Y2: "...tek molekül su için fazdan söz etmek anlamsız olacaktır."....
Soru: "Daha önceki gözlemlerimize dayanmadan..."
Hangisi??????????????????????????????????????
vide-supra1191
@cahillle tartışılmaz Evet daha önce hayatınızda görmediğiniz bir molekülün toplu halde nasıl davranabileceğini öngörebilirsiniz. Dipol dipol, van der vaals ya da hidrojen bağının elektrostatik çekim kuvvetlerine göre maddenin hangi sıcaklık ya da basınçta hangi fazda olduğu kestirilebilir hatta matematiksel olarak ne kadarlık bir çekim kuvveti uygulandığı da hesaplanabilir.
@origin aradığın kıyaslamayı yukarıda saydığım molekül bağlarında bulabilirsin.
Teşekkür ederim.
O zaman, kabaca, incelediğimiz ortam sıcaklığındaki titreşimine göre diyebiliriz, olarak anladım.
(Su molekülü için 0-100 derece arası iken , amonyak için -33,-77 arası skalalar da gibi...)
origin1690
Vide supra,
Söylediğin bu bağlar tam aradığım şey, aslında kimya kurcalayıp bulmam gerekirdi biraz tembellik ettim galiba. Teşekkürler
origin1690
Vide supra,
Söylediğiniz bu bağlar henüz kabaca bakmış olsamda sanırım tam aradığım şey, aslında kimya kurcalayıp bulmam gerekirdi biraz tembellik ettim. Teşekkürler