kemal-bay-hickimse7261
Parazitlerin, canlıların ( konak ) sinir sistemine yerleşip, o canlıların davranışlarını ve kararlarını o canlıların istemediği şekillerde değiştirmesi hakkında.
kemal-bay-hickimse7261
https://www.ted.com/talks/ed_yong_suicidal_wasps_zombie_roaches_and_other_tales_of_parasites
kutsal-bilge1490
Hormonlar, enzimler sinir sistemini uyaran her türlü kimyasallar...
Zihin karmaşıklaştıkça, etkilenmeleri ve yönlendirilmeleri daha zor ama imkansız değil.
Alış veriş merkezlerindeki kokular ve müzik, hava sıcaklığı, rafların boyu, renkleri hep düşünülen ve tüketiciyi yönlendirmeye çalışan ayrıntılar. Kısmen de (özellikle kadınlar üstünde) etkililer.
Çünkü onların ihtiyaç olarak algıladıkları ve düşündükleri nesne-olgu sayısı daha fazla...
kemal-bay-hickimse7261
Gerçekten bu kadar gelişmemiş canlıların bir organizmaya hükmetmesi çok ilginç. Biz homo sapiensler bile birbirimize bu kadar hükmedemiyoruz.
origin1690
İnsan nüfusunun kontrolsüz artması, karbon ve diğer zararlı kimyasalların haddinden fazla salınıma karşı Dünya'nın verdiği ya da verecek olduğu tepkilere benziyor.
sibel-atasoy7289
Kemal bey bu konu gerçekten önemli, dikkat çektiğiniz için teşekkürler. Konu hakkında bilimsel Türkçe makale var mı bildiğiniz?
kemal-bay-hickimse7261
Maalesef benim bildiğim yok. Mersin kütüphanesinde de araştırma yaptım ama pek kaynak bulamadım bu konu ile ilgili.
sibel-atasoy7289
Çok yıllar önce Ron Hubbard'ın Dianetic isimli bir kitabını okumuştum, o zamanlar için gerçekten çarpıcı bir düşünceydi üstelik uygulamasını da yapıyordu fakat her şey gibi bilim camiası tarafından hoş karşılanmadı. Eh üstünden seneler geçti, muhtemelen 30 yıl filan. Şimdi her yer Dianetic görüşünün prezantasyonuyla doldu fakat tabi adamın adını anmamakta yine de titizlik gösteriyorlar! Hangi alanda olursa olsun insan insandır ve kazandığı cepheleri savaşsız bırakıp da geri çekilmez. Yeni ve eski arasında kıyasıya çarpışma olmadan olaylar evrilemiyor. Ve bence bunun izahı da tamamen fizikle yapılabilir :)
sibel-atasoy7289
Bu konu Fortitude seyredilince mi akla geldi merak ettim :)