mustafa-erdogmus5882
m kütleli ve 2m kütleli cisimlerin dengede durabilmesi için , m kütleli cismn dönme noktasna uzaklğı 2 br 2m kütlli cismn ise 1 br uzak olması gerek. Neden dönme noktasından uzaklaştıkça kuvvet artar
hic-kimseyle-tartismaz9132
kuvvet x kuvvet kolu = yük x yük kolu
1(m) x 2(br) = 2(m) x 1 (br)
2 (br.m) = 2 (m.br)
mustafa-erdogmus5882
biliyorum .sebebini kavrayamıyorum
mustafa-erdogmus5882
bunu biliyorum sebebini kavrayamıyorum
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Güzel bir sorgu bence de...
Doğru cevabı bilmiyorum. Fikir yürütüyorum. Farklı bir açıdan ele almak gerek sanırım.
...
...
...
Bana kalırsa, momentum eşitlemesi bu...
Kütle x Hız = Momentum eşitliğinin farklı yorumlanması olabilir. (mi ?)
Kütle yerine, "kuvvet" (soruda direk kütle ifade edilmiş ama aslında yerçekimi kuvvetini ifade eden bir değer kastedilmiş gibi...)
Hız yerine de "mesafe" (nesnenin bu kadar yolu (sıfırdan başlayarak) alması durumunda sahip olacağı momentum değeri)
(Bu şekilde ele alınca, bir çok mekanik konusuna bakış açısı da değişiyor. Asıl olan şey; "enerjinin korunumu" ve kullanım oluyor.)
Tabii bu bir yorum. Bilimsel karşılığını bilemiyorum.
mustafa-erdogmus5882
olabilir , evet kuvveti kastettim
yelkan-kafkas8785
Basit makineler,
Çift taraflı kaldıraç konusu...
Moment veya tork yani kuvvetin bir cismi bir eksen etrafında döndürme etkisyle açıklayabiliriz.
Kuvveti uygulayacağımız nokta eksenden ne kadar uzaksa, cismi döndermek için uygulayacağımız kuvvet o nispette az olur.
Doğal olarakta zıt yöndeki iki kuvvetinse bir birini dengeleye bilmeleri için büyüklükleriye eksene olan uzaklıklarının çarpımının bir birine eşit olması gerekir.
Yani daha basit bir ifadeyle zayıf olan kuvveti eksenden uzaklaştırarak yada güçlü olan kuvveti eksene yaklaştırarak dengeyi sağlayabiliriz.
hic-kimseyle-tartismaz9132
Onu zaten biliyor.
"Sebebi" soruyor. Sorulan sorunun amacı farklı. Başta ben de anlamamışım.
emir9851
Basit makinelerde işten veya enerjiden kazanç olmadığını biliyorsunuz.Kuvvet kolunu uzattığımızda,yük kolunu kaldırmak için de uygulayacağımız mesafe artar.İşten kazanç olmadığı için,iş her zaman sabittir.İş=Kuvvet x yol olduğu için,yolun uzaması takdirde,uygulayacağımız kuvvet de azalması lazım.
vide-supra1191
Oldukça ilginç bir nokta aslında. İnsanın bunun gibi günlük hayatta sürekli gözlemlenen sıradan şeyleri temelden ele alması ve yorumlaması ise çok zor olabiliyor.
Formülleri bir kenara bırakırsak eğer çubuğun bir tarafına kuvvet uyguluyor olmanın ona enerji verdiği konusunda eminim hemfikirizdir. Yani çubuğu ısıtmak ile elimizle ittirmek arasında bir fark göz etmeden her türlü enerji verebiliriz fakat kuvvet vektörel olduğundan dolayı enerjiyi de kestirebildiğimiz bir şekilde vermekteyiz. Geriye, verilen enerjinin izini sürmek kalıyor yani Burtay Beyin dediği gibi enerjinin korunacağına güvenerek çubuğun diğer tarafından herhangi bir noktadan dengelenebilmesi gerekir. Buraya kadar olan kısım gözlemdir, geriye deney yaparak kuvvet ile mesafe arasındaki ilişkiyi matematiğe dökmek kalıyor. Bu noktada verdiğimiz kuvvetin ne kadar iş yaptığını hesaplayabiliriz yani F x yol yerine F x L yazarsak da olur çünkü kuvvetin hareket ettiği mesafe, denge noktasına olan uzaklığı ile orantılıdır. Yani bir kütlenin çubuğa yaptığı işi farklı kuvvetlerle diğer taraftan dengeleyebiliriz. Denge için gerekli enerji diğer tarafta da her zaman verdiğimiz enerjiye eşit olacak şekilde N. M dir.
O zaman, (gene fikir yürütme ama...), kuvvet uygulanan çubuğun itme-çekme esnasında uzunluğuna bağlı olarak "taradığı alan" ile "kullanılan enerji" arasında bağlantıda kurabiliriz.
Bunu bir bakıma; kullanılan enerjinin, iki boyutlu tanımı olarak niteleyebilir miyiz?
Yeter ki denklemin iki tarafından biri biliniyor olsun... (s(L x â)*= F x L = Enerji =... (diğer tarafın , bilinmeyen değerlerine göre ; "alan ya da kuvvet ya da uzunluk" gibi...)
( * L: Çubuğun Uzunluğu , â: Açı )
Böyle bir mantık, nerede kullanım alanı bulabilir?
O zaman, (gene fikir yürütme ama...), kuvvet uygulanan çubuğun itme-çekme esnasında uzunluğuna bağlı olarak "taradığı alan" ile "kullanılan enerji" arasında bağlantıda kurabiliriz.
Bunu bir bakıma; kullanılan enerjinin (kuvvet şiddetini bilmek şartıyla), iki boyutlu tanımı olarak niteleyebilir miyiz?
Yeter ki denklemin iki tarafından biri biliniyor olsun... (s(L x â)*= F x L = Enerji =... (diğer tarafın , bilinmeyen değerlerine göre ; "alan ya da kuvvet ya da uzunluk" gibi...)
( * L: Çubuğun Uzunluğu , â: Açı )
Böyle bir mantık, nerede kullanım alanı bulabilir?