kemal-bay-hickimse7261
Evrenin kendisi bir varlık ise evrenin bir amacı ya da bir var oluş nedeni var mıdır ? Bu soruya felsefenin bilim ile buluştuğu " mantığı " kullanarak cevap verebilir miydik ?
hic-kimseyle-tartismaz9132
Bu soruyu insan için uyarlayan, bir alyuvar ve akyuvar kendi aralarında ne yanıt verirlerdi?
( Bazı sorular, yanıtlarını bilsek bile bir üst soruya yol açtığı için aslında yanıtsızdır.)
vide-supra1191
Eğer canlılığın varoluş nedeni entropiyi daha hızlı arrtırmak ve evrenin enerjiyi yaymasına yardım etmek ise, bu zaten bizim evrenin farkında olmadan yarattığı özel olmayan kompleks yapılar olduğumuz anlamına geliyor. Bu açıdan bakarsak eğer evrenin canlı olması ile bizim canlı olmamız arasında bir evren kadar olası farklar olabileceği anlamına da gelebilir. Yani evren de başka bir yapının kendi dengesiz durumunu düzeltmek için farkında olmadığı oluşturduğu bir çeşit canlı da olabilir. Fakat tüme varım yapmak evren sınırlarını geçince ne kadar mantıklı olur orası ayrı tabi.
kemal-bay-hickimse7261
Amacım felsefi yanıtlar almaktı aslında ama teşekkür ederim değerli yorumlarınız için.
@Cahille Tartışmaz, evet farkındayım başka soruları tetikliyor. Aslında son 1 haftadır felsefeye çok ilgiliyim ve kendi kendime tonlarca soru soruyorum. Buraya felsefe ile ilgili sorular ve düşünce deneyleri gibi paylaşımda bulunmakta istiyorum çünkü felsefe tutarlı düşünmek demektir. Beyin fırtınası için en önemli şeylerden biride bilinçli ve sistematik düşünmek sanırsam.
hic-kimseyle-tartismaz9132
Felsefe konusunda çalışacak iseniz, mantık konusuna da bakmanızı tavsiye ederim. Neden sonuç ilişkileri araındaki bağlantıları doğru şekilde analiz edebilmek için şart.
Bizler "mantık" deyince, düşünce şeklimizden ve onun doğruluğunu ispat olarak anlıyoruz ama gerçekte "mantık", olaylar zincirindeki bağlantıları doğru teşhis edebilme bilimidir.
Eğer bilimsel temelli mantık yöntemleri, kullanılmaz ve düşünme alışkanlığı haline getirilmez ise, kendimize ve bilgimize göre bir düşünce sistematiği ve mantığı gelişir. Bu da hatalı sonuçlar üretmemizi kolaylaştırır.
Eldeki kısıtlı bilgiyle bile doğru bilgiye ulaşmak istiyorsak, "bilimsel mantık kurallarını" kavramış olmak gerekiyor.
Felsefe bu noktadan sonra başlıyor bence...