mimiuzay7956
entropinin az olduğu gezegende(dünyamız)calılık oluştu.evrensel ölçekte herşey karanlık enerjiyle giderek sakinleşiyorsa entropi de giderek azalıyorsa eninde sonunda yaşam heryerde entropiye mi baglı?
mimiuzay7956
yanlıs anlasilmasin bi duzeltme yapayim " karanlik enerjiyle hersey sakinlesiyorsa " dan kastim herseyin birbirinden uzaklaşmasi ve buna bagli olarak sakinlesme anlamini kullanmak istedim
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Öncelikle sorunuzun cevabı: Evet...
Karanlık enerji için bir durum değerlendirmesi yaparsak, galaksileri birbirinden ayırıyor ve evreni genişlemeye zorluyor. Değerin ne olduğunu bilmiyorum ama genişleme sonucu yeni açılan alanlardaki karanlık enerji değerinin değişmemesinden dolayı, karanlık enerjinin toplam miktarının arttığı yönünde düşünceler daha güçlü...
Diğer yandan evren içinde toplam enerjinin sabit ve korunduğunu düşünürsek, "toplam karanlık enerji" miktarındaki artışın sorgulanması gerekiyor.
Çünkü yeni açılan (genişleme sonucu) bölgelerdeki karanlık enerji miktarıda hala aynı oranda... Oysa birim başına düşen karanlık enerji miktarı, zamanla azalmalıydı.
Bu duruma açıklama getiren bir çok farklı yaklaşım var. Hepsi de kendi içinde tutarlı.
Belki arkadaşlar bu sayfa da bunları paylaşırlar.
Bunlar içinde, genellikle bildiğimiz madde formunun karadelikler vasıtayasıyla evren dokusuna katıldığını ifade eden yaklaşımı beğeniyorum. Benimsiyorum.
Enerjinin ilk eğilimi, homojenleşmektir. Bunu da yoğun olduğu ortamdan, daha az yoğun olduğu ortama yayılması ile yapar. Termodinamiğin bu ilk kanunu; evrensel temel bir gerçektir.
Evren genişledikçe, bu homojenleşme eğilimi de sürecektir. Entropi ise bu eğilimin bir sonucudur.
Entropinin durması demek, evrenin genişlemesinin durması ve evrendeki tüm enerji miktarının her yerde eşitlenmesi anlamındadır. Ve yazdığınız gibi ortam gerçekten çok sakin :-) olacaktır.
Böyle bir durumda, canlılar gibi yoğun enerjiden hasıl maddelerin de dağılması ve bu yoğunluğa "enerji olarak"katılması bence kaçınılmazdır.
kemal-bay-hickimse7261
Yaşam, en azında bildiğimiz karbon temelli olan sadece entropiye değil kütleçekimi, atmosfer ve daha bir çok fiziksel faktöre bağlı. + Yukarıdaki fikilerin çoğuna katılıyorum.
mimiuzay7956
yalnız şuna dikkat çekmek isterim evrenin genişleyip entropinin durması demek yaşamında durması anlamına gelmez mi ?yani az da olsa kaotiklik durağanlıktan daha çok işe yaradığı aşikar değil mi ? diyeceksiniz ki karanlık madde gök adaları bir arada tutuyor ancak entropinin daha genel olduğunu düşünürsek giderek etkileşimlerin yok olması demek değil midir?
albirt-aynstayn4578
Bana da öyle geliyor, Dünya'ya suyun kuyruklu yıldız ile geldiğini düşününüyoruz sonuçta
mimiuzay7956
insandan ornek verelim insanlarin sosyalleserek zekasini arttirdigi biliniyor tipki bunun gibi gezegen hatta gokada uygarliklarinin da iletisimde olmasi gerekir yada baska bir konuda herseyin bir baska seye donusmesine engel degil midir duraganlik.Evrenin giderek genisleyip soğumasina paralel bi sav var midir? bilen biri paylasirsa sevinirim
vide-supra1191
Evet, tümevarım olarak ele alırsanız diğer tüm etkileşimleri ve kuvvetleri de kapsayacak şekilde entropi canlılığın temel oluşma nedenidir.
Yeni okuduğum bir makale canlılığın neden var olma gereği duyduğunun cevabını entropiyi arttırma amacına bağlıyor. Yani çok nadir durumlarda çeşitli açık sistemlerin, enerjiyi daha çok kullanıp daha yüksek seviyelerde işe yaramayan enerjiye dönüştürebilmek amacıyla özelleşebileceğini(aşırı karışık canlı organizmalar) öne sürüyor.https://www.quantamagazine.org/first-support-for-a-physics-theory-of-life-20170726/
Bu açıdan bakarsanız canlılığın hayatta kalma çabalarının ya da zeki yaşam formlarının olası bütün arayışlarının kaçınılmaz olarak evrenin kendi dengesini düzeltmek amacıyla oluşturduğu karmaşık sistemler olduğunu düşünebilirsiniz. Kaotik durağanlıktan daha çok işe yaradığı konusunda haklısınız yani:)