emir9851
Bizler yıldız kalıntılarıyız,yıldızda da hidrojen ve helyum bulunur,peki diğer elementler nasıl ortaya çıktı?
emir9851
Hidrojen ve helyumdan nasıl altın,cıva,uranyum,vs gibi diğer elementler ortaya çıktı?
mimiuzay7956
https://www.fizikist.com/yildizlarin-cocuklarini-ciplak-gozle-gormek-mumkun-mu/ buna goz attin mi bilmiyorum bi bak isterden yada istersen bununla ilgili belgesel izlemeni tavsiye eder.basit olarak sunu soyleyebiliriz ki hidrojenden helyuma helyumdan sonra diger elementlere donusum soz konusu.
mehmet-ali8832
Büyük patlamadan sonra ilk oluşan elementler en basit elementler olan hidrojen ve helyum oldu. Bu elementler kütle çekimi sebebiyle zamanla biraraya gelip büyük kütleli gök cisimleri yani parlamayan yıldızları oluşturdular. Bu yıldızların kütle çekimleri giderek daha fazla hidrojeni kendine çekti ve en sonunda yıldızın merkezindeki basınç ve sıcaklık çok yüksek noktalara geldi ve füzyonu tetikledi. Yani hidrojen atomları yüksek basınç ve sıcaklık altında birleşerek helyuma dönüştüler.Bu sırada yüksek miktarda enerji ortaya çıktı ve yıldızlar parlamaya başladı. Yıldız bünyesindeki hidrojeni tükettiğinde basınç ve sıcaklık sayesinde helyum atomları birleşerek karbon ve oksijen gibi elementleri meydana getirdiler. sonra onlar da birleşerek başka elementleri oluşturdu derken füzyon bu şekilde devam ederek demire kadar vardı. Demir bir yıldız kütlesinin oluşturabileceği en ağır element oldu. Çekirdeğinde bu ağır elementleri biriktiren yıldızlar çökerek büyük bir patlama ile süpernova patlamalarını meydana getirdiler. Bu patlamalar öylesine şiddetliydi ki dağılan elementler, demirden daha ağır elementlere dönüştüler.
onur-cem-dag8483
evrende çokça enerji ve maddede bulunmaktadır. bu maddeleri oluşturan fermiyomlar alt yapı kuantum yapı olarak leptonlar ve kuarklardan oluşur. yani çeşit olarak tüm maddelerin oluşumu aynı çeşit alt yapılardan oluşur önemli olan bunların nasıl birleştiği ve kaç tane olduğudur(yörüngedeki elektron sayısı) ve bunuda evrendeki süpernovalar, karadelikler,yıldızlar, vb enerji sağlıyor
nurbanu-erolmez1156
Meraba Mehmet Ali, bahsettiğiniz demire kadar oluşması ve demirde durmasıyla ilgili okuabilecegim bilimsel bi kaynak önerebilir misiniz? Bu konuyu ayrıntılı olarak bulamıyorum