husnu-aktas6305
Kuantum Dolanıklık Teorisi kanıtlandıysa 'Işık hızı geçilmezdir.' ibaresi yanlış mıdır ?
yelkan-kafkas8785
Yanlıştır, çünkü dolanıklılık bir iletişimden ziyade dolanık olan parçaların tek bir kuantum durumunu paylaşmasından kaynaklanır.
husnu-aktas6305
Bunun anlamı ışık hızının üstündeki hızlardaki teoremlerin kanıtı mıdır ?
yelkan-kafkas8785
Özür dilerim, yanlış ifade ettim. Işık hızının aşıldığını iddia etmek yanlıştır şeklinde düzelmek istiyorum.
husnu-aktas6305
sonuç olarak aynı kuantum durumunu paylaşıyorlar fakat milyonlarca ışık yılı uzakta, bunun ışık hızını geçmeden mümkün olabileceğini söyleyen herhangi bir yazyı bana ulaştırabilirseniz sevinirim
mehmet-ali8832
Kuantum dolanıklık, dolanık parçacıklar evrenin milyarlarca ışık yılı uzklıkta olsa bile birinin spin yönünü gözlemlediğinizde, diğerinin spin yönünün ötekinin tam zıttı yönde olacağını söylüyor, hem de anında. Einstein bu durumu öne sürerek kuantum fiziğinin tutarsız olduğunu göstermeye çalışmıştı. Bu iki parçacık milyarlarca ışık yılı uzaktaykenanında birbiriyle haberleşerek spin yönlerini belirleyemezlerdi çünkü bilgi ışık hızından daha hızlı iletilemezdi. Einstein dolanık parçaların spin yönlerinin, birbirlerinden ayrılmadan önce yani en başta belirlendiğini düşünüyordu ama yanılmıştı. Kuantum dolanıklık yıllar sonra yapılan sayısız deneyle kanıtlandı. Parçacıklar, aralarında ne kadar mesafe olursa olsun anında birbirleri ile haberlişiyormuş gibi davranıyorlardı.
Konuyu özetleyecek olursak evet, kuantum dolanıklık Einstein'ın görelilik kuramını kısmen ihlal etmektedir. Parçacıklar kendi aralarında bilgi iletiyormuş gibi görünseler bile kuantum dolanıklığı kullanarak uzak mesafelere andında bilgi göndermek mümkün olmadığından "bilgi ışık hızından hızlı iletilemez" prensibini tam olarak ihlal etmez.
yelkan-kafkas8785
Şöyle açıklayayım;
İki kardeşten, birinin kahverengi diğerinin siyah ayakkabı giydiğini biliyorsunuz. Ama hangisinin kahverengi hangisinin siyah giydiğini bilmiyorsunuz. Siyah ayakkabı giyen kardeşe yolda rastladınız. Diğer kardeş nerede olursa olsun ayakkabısının renginin kahverengi olduğunu anlıyorsunuz.
husnu-aktas6305
Sayın Mehmet Ali' ye teşekkür ediyorum. Yelken Kafkas kardeşim senden bu şekilde yazı istemiştim gelmiş kardeş, ayakkabı diyosun :D
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Sayın Yelkan Kafkas'ın anlatımı, şibumi düzeyinde ... Ellerinize sağlık.
mehmet-ali8832
Yelken kafkas, verdiğin örnek doğru bir örnek değil. Dolanık parçacıkların özellikleri baştan belirli değildir. Parçacıklar gözlemlenene kadar parçacıkların spin yönleri henüz ortaya çıkmamıştır. Parça gözlemlendiği anda spini belirlenir ve anında diğerini etkiler.
yelkan-kafkas8785
Verdiğim örneği özellikle basit seçtim ama nedendir bilinmez alay konusu oldu.
Mehmet Bey,
Verdiğim örnekte dikkat edersen hangi kardeşin siyah ayakkabı, hangi kardeşin kahverengi ayakkabı giydiği belli değil, yani parçacıkların momentumu, spini, polerizasyonu vs. belli değil. Ama kardeşlerden birine yolda rastladığımızda yani parçacıklardan birini gözlemlediğimizde diğer kardeş yani diğer parçacık hakkında da fikir sahibi oluruz.
Bunu anlatmak istemiştim.
mehmet-ali8832
Yelken, hikayeni şöyle değiştirirsek doğru olacak: İki kardeşin de çantalarında hem siyah hem de kahverengi ayakkabı var. Kardeşler evden ayakkabısız çıkarak gidiyorlar ve sen kardeşlerden biriyle karşılaşıyorsun. Karşılaştığın kardeş o anda karar verip siyah ayakkabıyı giyiyor ve aynı anda diğer kardeş de kahverengi ayakkabıyı giyiyor.
mehmet-ali8832
Ve bu her zaman %100 aynı sonucu veriyor. kardeşlerden biri bir ayakkabıyı giydiğinde diğeri öteki renkli ayakkabıyı giyiyor ve daha önceden kararlaştırma söz konusu değil.Her şey o anda oluyor.
mehmet-ali8832
Bu arada şimdi fark ettim Yelkan bey isminizi yanlış yazmışım kusura bakmayın.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Sayın Yelkan Kafkas. şibumi (Japonca, Şibui sıfat hali) terimi, kompleks ve karmaşık bir sistemden, doğal ve en sade sonuca ulaşma çabasını ifade eder. (Trevanian'ın romanına göre de; Go oyunundaki şiirselleştirilmiş matematik...)
Örneğin bir Japon Bahçesi, bir bonsai yüzlerce yıllık bilgi birikiminin ve onlarca yıllık çabanın sonucunda oluşur. Ve sonuç o kadar doğaldır ki ...
Bu düzeye ulaşmak için, kavranılmış ve içselleştirilmiş bilgi ve bununla yoğrulmuş bakış açısı gerekir.
Lakin, bu benim için bir hedef... Ulaşılmış değil.
Yazınızda aktarılan bilginin şekli ve yaklaşımı; bende, bu konuda içselleştirilmiş bir bilgi birikimi izlenimi bıraktı. Bu nedenle iltifat olarak kullandım. Kesinlikle bir alay sözkonusu değildir. Yanlış anlaşılma oldu ise özür dilerim.
yelkan-kafkas8785
Sevgili Burkay Mutlu komplimanınız için çok teşekkür ederim. Lafım size değildi. Yazdıklarınıza cevap vermeyerek size karşı kabalık ettim bağışlayın lütfen.
Mehmet Ali bey tamam, sen haklısın ben yanlış örnek verdim.