hz-ataturk1105
Galaksiler Ve Ya Yıldızlar Nasıl Işık Hızını Aşar?
hz-ataturk1105
Işık Hızı Aşılamaz Değil Miydi?
hic-kimseyle-tartismaz9132
Tam, şimdi senin gibi yobaz düşünceli birisine mesaj attım, sen çıktın sayfayı yenileyince...
Toplumun kutsal bulduğu, değer verdiği kurum, kişi ve kavramları kullanma hakkı kimseye ait değildir.
Büyük ihtimalle benim az evvel mesaj yazdığım kişiye istinaden böyle bir dangalaklık yaptın, Sırf cevap olsun diye...
Bu arada, bu sitede fizik sitesi olmaktan çıktı.
Önce fizikten ve bilimden hiç anlamayan ama bilimsel kökenli ispatlı her şeye 'yoktur!' diyen bir işsiz-sapsız geldi. Nala gerekçenin ne oluğunu anlamamış...
Sonra Alamanyalı bir dana... Türkçeyi yeni öğreniyor ama 4 dil biliyorum diye geçiniyormuş.
Ardından bir ateist (aslında başka bir kimliklede bu sitedeydi), dini değerleri eleştiri tabanını fizik sitesinde açmaya çalışan.
Şimdi de bu... Ona karınca aklıyla karşılık vermeye çalışan. ( İkisi, yaptıkları, başarıları ile bile bambaşka kişiler. Elma ile Elması kıyaslamak gibi bir şey bu,)
Burasi fizik sitesi, yobazların çekişme sahası değil. Az evvel senin anti görüşlü yobazına cevap verdim. Aynı seviyedesiniz
veritas3033
Yanlış anlamanızı istemem sözüm şahsınıza da değil. Fakat şunu bilmelisiniz. Bizler dünyayı, yaşamımızı çevreyi anlamak için bazı sorular sorarız. Bu sorulara cevaplar üretiriz, onları dener ve gözlemleriz. Eğer ki sorularımıza bir cevap oluşturuyorsa ve yanlışlanamıyorsa doğru olarak bunu kabul ederiz çünkü o günkü şartlarda doğru çalışıyordur. Ardından bu gelişmeler sayesinde yeni sorular sormaya başlarız ve bu sorulara bizim kabul ettiğimiz doğrularla, formüllerle ulaşamayız ve yeni cevaplar aramaya başlarız. Bu duruma örnek olarakta sanırım Newton ve Einstein örneği verilebilir. Newton, yerçekimini buldu ve o günkü sorularımıza harikulade biçimde doğru cevaplar veriyordu. Ardından Einstein çıktı ve bunun tüm sorularımızı cevaplamadığını söyledi. Ortaya genel görelilik teorisini attı ve sorularımıza çok daha uygun bir çözümdü.Bugün genel görelilik en iyi çözüm ve sorularımızı karşılıyor ama yarın geliştikçe yeni sorular soracağız ve Einstein bu konuda yeterli olmayacak birileri de buna yeni ve daha doğru olan cevaplar arayacak.
Alakasız olarak gözükse de kişisel görüşüm öncelikle bilimsel bir düşünce içerisine giriyorsak bu temel mantığı atlamamız gerekiyor. Sorunuza gelirsek; Einstein, ışık hızının aşılamayacağını, uzayın hız sınırının ışık hızı olduğunu söylemişti. Ama Einstein da yanıldı. Kuark ve Nötrinolar ışık hızından daha hızlı gidebiliyorlar. Kuantum mekaniği de bu konuyu inceliyor.
muzaffer-erdem5978
Sn . Veritas ;
Kuark dediğiniz enufak uzay parşacığıdır ve aynı zamanda ışığı oluşturan nesnedir. Işık hızını aştığını nereden öğrendiniz? Yoksa sizin bildiğiniz dopingli kuarklarda mı var?
veritas3033
@muzaffer Biliyorsunuz ki kuarklar ve nötrinolar kuantum mekaniğinin incelediği konular. Bende kuantum mekaniği olaya yeni bir bakış açısı getirerek kuarkları ve nötrinoları incelediğini söyleyip, nötrinoların ışık hızını geçtiğini yazmak yerine kuark ve nötrinoların geçtiğini yazmışım. Hatamı farkedip düzelttiğiniz için teşekkür ederim fakat bunu alaycı bir tavırla belirtmeniz hoş değil.
mehmet-ali8832
Evrende ışık hızını aşabilen bir şey yoktur, galaksiler buna dahil. Hatta galaksiler o kadar yavaş hareket ederler ki kendi boylarının bir kaç katı mesafe kat edebilmek için milyonlarca yıl geçmesi gerekir. Ama gel görelim, galaksiler evrende galaksiler birbirlerinden hızla uzaklaşmaktadır. hatta aralarınad çok büyük mesafeler bulunan galaksiler birbirlerinden ışık hızından çok daha hızlı şekilde uzaklaşmaktadırlar. Örneğin evrenin çok uzak noktalarında bir yerlerde bizim galaksimizden ışık hızından çok daha hızlı şekilde uzaklaşan galaksiler var. Bu galaksilerin ışığı asla bize ulaşmayacak. Galaksiler bu kadar yavaşken birbirlerinden çok daha hızlı şekilde uzaklaşmalarının sebebi, evrenin genişlemesi sebebiyle aradaki mesafenin artmasından dolayıdır. konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi aşağıdaki başlıkta açıklamıştım. İsteyenler göz atabilir.
https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/9444/
mehmet-ali8832
Evrende ışık hızını aşabilen bir şey yoktur, galaksiler buna dahil. Hatta galaksiler o kadar yavaş hareket ederler ki kendi boylarının bir kaç katı mesafe kat edebilmek için milyonlarca yıl geçmesi gerekir. Ama gel görelim, evrende galaksiler birbirlerinden hızla uzaklaşmaktadır. Hatta aralarında çok büyük mesafeler bulunan galaksiler birbirlerinden ışık hızından çok daha hızlı şekilde uzaklaşmaktadırlar. Örneğin evrenin çok uzak noktalarında bir yerlerde, ışık hızından çok daha hızlı bir şekilde bizim galaksimizden uzaklaşmakta olan galaksiler var. Bu galaksilerin ışığı asla bize ulaşmayacak. Galaksiler bu kadar yavaşken birbirlerinden çok daha hızlı şekilde uzaklaşmalarının sebebi, evrenin genişlemesi sebebiyle aradaki mesafenin artmasından dolayıdır. Konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi aşağıdaki başlıkta açıklamıştım. İsteyenler göz atabilir.
https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/9444/
emir9851
Galaksiler ışık hızında ilerler diye bir şey duymadım.Evrenin büyüme hızı ışık hızındadır.Galaksiler de bundan dolayı birbirinden uzaklaşır.Fakat galaksiler arası mesafe ne kadar yakındsa o kadar birbirlerinden yavaş uzaklaşır,ne kadar fazlaysa uzaklaşma hızı ışık hızına o kadar yaklaşır
yasin-yasin9016
Başlık sahibi lütfen isminizi değişin
Atatürk ismi kimsenin mizah alay eğlence olarak kulana bileceği bir isim Değil
lütfen toplum tarafından kabul görülen dini milli vs. şahıslara saygı duyun
Kimse ,kimse gibi düşünmek zorunda değil kimse kimsenin inancını benimsemek sevmek zorunda değil
Ancak herkes herkesin değerlerine saygı duymak zorunda sevmekte serbestlik
Saygıda zorunluluk
Atatürk benim için ve bu toplumun bir kısmı için uludur kutsaldır sevmiyor olabilirsiniz
saygı göstermek zorundasınız
hangi amaç ve niyetle Atatürk ismini kullandığınızı bilmiyorum
Amacınız niyetiniz ne olursa olsun lütfen insanların hassasiyetlerine saygı duyunuz
Aksi durumda yasal hukuki ve yetmezse anlayacağınız şekilde tarafımdan her türlü cevap verilecektir
Site görevlilerini bu tür konularda duyarlı davranmaya davet ediyorum
Tarihe, toplumsal dini ve kültürel değerlere mal olmuş kişilerin (Dini ve milli önderlerimizin farklı yerleri ve önemleri vardır. Kıyaslamak bile zihinsel yetersizlik kanıtıdır.) ve değerlerin üzerinden isim açarak tartışılmasına şiddetle karşıyım. Bu kişilerle de tartışma yapılmamalı bence...
Bu da bir başka tür yobazlıktır. Gerekçesi ne olursa olsun, içgüdüsel tepki düzeyinde beyin kapasitesine işaretttir.
Zaten toplumumuz gergin, insanlar bu gerginlikten siyasi ve ekonomik olarak nasibini almış durumda. Bir de bu tartışmlara taraf ve zemin olacak yaklaşımları, bir bilimsel tartışma ortamına taşımanın anlamı ne ?
Bu nedenle, buraya esas yapılan hatayı eleştirmek ve uyarmak yerine, cevap yazan arkadaşları da üzülerek görüyorum. Bunu kabullenmiş hatta desteklemiş oluyorlar.
Ayrıca, bu kişilerin başarıları ve eserleri malum... Bunları kullanarak onlar kadar yücelebileceğinizi mi veya onların eserlerini karalayabileceğinizi mi sanıyorsunuz? Bu beyhude
Topluma ve tarihe mal olmuş, milli, dini veya kültürel değer ifade eden isimleri üzerinden isim açılmasını ve bunu onaylayarak-destekleyerek cevaplar yazılmasını şiddetle kınıyorum.
Bu kişilere uymayacak hatalar yapılması, sözler sarf edilmesi , onların yerini ve değerini değiştirmez.
Sadece böyle hareket ederek yobazlık türlerinden biri daha uygulanmış oluyor.
Burası bilimsel bilginin, "mümkün olduğunca" bilimsel değerlerle ele alınmaya çalışıldığı ve "bilimsel verilere dayalı her bakış açısından" faydalanmaya çalıştığımız bir yer.
İnternette istediğiniz türde tartışma yapabileceğiniz çok yer var. Bu isminizi oraya taşıyın. Buraya bulaştırmayın.
Topluma ve tarihe mal olmuş, milli, dini veya kültürel değer ifade eden isimleri üzerinden isim açılmasını ve bunu onaylayarak-destekleyerek cevaplar yazılmasını şiddetle kınıyorum.
Bu kişilere uymayacak hatalar yapılması, sözler sarf edilmesi , onların yerini ve değerini değiştirmez.
Sadece böyle hareket ederek yobazlık türlerinden biri daha uygulanmış oluyor.
Burası bilimsel bilginin, "mümkün olduğunca" bilimsel değerlerle ele alınmaya çalışıldığı ve "bilimsel verilere dayalı her bakış açısından" faydalanmaya çalıştığımız bir yer.
İnternette istediğiniz türde tartışma yapabileceğiniz çok yer var. Bu isminizi oraya taşıyın. Buraya bulaştırmayın.
mehmet-ali8832
TDK'ya göre Hazret: "Yüce kabul edilen kimselerin adlarının başına saygı, övme, yüceltme amacıyla getirilen unvan" dolayısıyla kullanıcı isminde bir hakaret vs. görmüyorum. Olsa da takılmamak lazım bu konulara. Burasının bir bilim sitesi olduğu göz önünde bulundurulursa tartışılan konunun içeriğinin, isimlerden, unvanlardan daha önemli olduğu anlaşılmaktadır.
Tarihe ve topluma mal olmuş, kişiler veya değerler üzerinden tartışmalar açılmasını ve cevap verilmesini kınıyorum. Yobazlıktır.
albirt-aynstayn4578
Aslında bu görevlisini.
albirt-aynstayn4578
Aslında bu görevlisini.
albirt-aynstayn4578
Aslında bu görelilik ile ilgili. Zıt yönlere giden iki galaksi düşün. Bunlar 200.000 km/sn hızda giderse, ikisi de birbirlerin 400.000 km/sn hızla gidiyor gibi görür.