emir9851
Soğuk kaynak etkisinin sebebi nedir?
emir9851
Uzayda 2 aynı tip metal uygun koşullar altında temas ettirilirse sonsuza kadar yapışık kalıyorlarmış,bunun açıklaması nedir?
omer-karanlik-profil5833
emin olmamakla birlikte uzay-zamanın sıcaklığı mutlak sıfıra yakın bir derece sanırım şu an -273 derece olması lazım...
bose-einstein yoğuşması durumundan dolayı olabilir...bose-einstein yoğuşmasında madde tek bir kuantum dalgası durumuna indirgenir...
nasıl izah etsem; elinde 10 cm3 lük bir elmasınız var...bu elmasta milyarlarca karbon atomu var...bu 10 cm3 lük elması mutlak sıfıra doğru soğuttuğunuzda ve bose-einstein yoğuşması haline geldiğinde elinizde 10 cm3 lük tek bir elmas atomu olacaktır... ve böylece sanırım birbirlerine bağlanması daha kolay olacaktır...
muzaffer-erdem5978
Sn . Karanlık Profil ;
Uzay ortamında hiç bir şeyin mutlak değeri diye bir kriter yoktur.
Uzayın her gökadasında aklınıza gelebilecek tüm değerler farklılık gösterebilir.Bu da Gökadanın spiral aurosu ile birebir orantılıdır.
Saygılarımla.
Muzaffer Erdem
omer-karanlik-profil5833
bnde tam yukarıda ağır saçmalamışım diyecektim...
soğuk kaynak teknolojisi ile ilgili bir yazı...
http://dymet.com.tr/catalog.pdf
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Bu soru mükemmel olmuş. Bu soruyla bilgi bakarken, en iyi tanım http://www.coldpressurewelding.com/tr/home-turkish/what-is-cold-pressure-welding-tr adresinde...
..."Soğuk basınçlı kaynağın ortaya çıkmasını açıklayan ve günümüzde geçerli kabul edilen sava göre metallerin atomları yalnızca metallere özgü bir metalik ‘bağ’ tarafından birarada tutulur. Söz konusu bağ, çekici güçlerin etkisi sonucunda tek bir birim haline gelen negatif yüklü atomların oluşturduğu serbest bir ‘bulut’a benzetilebilir.
Dolayısıyla yalnızca az miktarda angstrom ayrışması (bir santimetrede 300 milyon angstrom vardır) ile iki metalik yüzey biraraya getirilirse serbest elektronlarla iyonize olmuş atomlar arasında bir etkileşim ortaya çıkabilir. Bu durum potansiyel bir engeli ortadan kaldıracak ve böylece elektron bulutunun ortak hale gelmesini sağlayacaktır. Bu da sonrasında bir bağ ve dolayısıyla bir kaynak oluşmasına yol açacaktır.
Bu müthiş sürecin daha basit bir açıklamasıysa her ikisi de atomik bir düzeyde anatomik olarak temiz ve düz iki yüzey biraraya getirilirse ana malzemeye eşit bir bağ oluşturulur biçiminde özetlenebilir. "...
Yapışma olayı esasen; yapıştırılacak iki nesne arasındaki yüzey mesafesini 3-4 angstroma indirmektir.
Pürüzsüz bir ayna-cam üzerinde bile 300-400 angstromluk tepeler ve vadiler olduğunu düşünürsek daha iyi anlaşılır.
Bu yüzden bu aradaki boşlukları dolduracak sıvı yapışkanlar kullanıyoruz.
Yapışkan bu boşlukları doldurduktan sonra yapışma olur. Yapışkanın molekül bağ gücü ile de yapışma kuvveti sağlanır.
Adresini verdiğim sayfada, daha detalanyı bilgi de var. Mesafenin 3-4 angstdroma inmesinden sonra metalik bağ yapısı ile olan ilikisine de atıf yapılmış. Bu konuda; http://kimyaygs.blogspot.com.tr/2013/03/metalik-bag.html adresindeki yazıyı beğendim.
Bu soru mükemmel olmuş. Bu soruyla bilgi bakarken, en iyi tanım http://www.coldpressurewelding.com/tr/home-turkish/what-is-cold-pressure-welding-tr adresinde...
..."Soğuk basınçlı kaynağın ortaya çıkmasını açıklayan ve günümüzde geçerli kabul edilen sava göre metallerin atomları yalnızca metallere özgü bir metalik ‘bağ’ tarafından birarada tutulur. Söz konusu bağ, çekici güçlerin etkisi sonucunda tek bir birim haline gelen negatif yüklü atomların oluşturduğu serbest bir ‘bulut’a benzetilebilir.
Dolayısıyla yalnızca az miktarda angstrom ayrışması (bir santimetrede 300 milyon angstrom vardır) ile iki metalik yüzey biraraya getirilirse serbest elektronlarla iyonize olmuş atomlar arasında bir etkileşim ortaya çıkabilir. Bu durum potansiyel bir engeli ortadan kaldıracak ve böylece elektron bulutunun ortak hale gelmesini sağlayacaktır. Bu da sonrasında bir bağ ve dolayısıyla bir kaynak oluşmasına yol açacaktır.
Bu müthiş sürecin daha basit bir açıklamasıysa her ikisi de atomik bir düzeyde anatomik olarak temiz ve düz iki yüzey biraraya getirilirse ana malzemeye eşit bir bağ oluşturulur biçiminde özetlenebilir. "...
Yapışma olayı esasen; yapıştırılacak iki nesne arasındaki yüzey mesafesini, 3-4 angstroma indirmektir.
Pürüzsüz bir ayna-cam üzerinde bile 300-400 angstromluk tepeler ve vadiler olduğunu düşünürsek daha iyi anlaşılır.
Yapışkan bu boşlukları doldurduktan sonra yapışma olur. Yapışkanın molekül bağ gücü ile de yapışma kuvveti sağlanır.
Soğuk kaynakta, yüzeyler arası aynı şartlar, basınç ile sağlayor.
Adresini verdiğim sayfada, daha detaylı bilgi de var. Mesafenin 3-4 angstroma inmesinden sonra metalik bağ yapısı ile olan ilişkisine de atıf yapılmış. Bu konuda; http://kimyaygs.blogspot.com.tr/2013/03/metalik-bag.html adresindeki yazıyı beğendim.
Burtay Mutlu (shibumi_tr) 27 Temmuz 2017
Yapışma olayı esasen; yapıştırılacak iki nesne arasındaki yüzey mesafesini, 3-4 angstroma indirmektir.
Soğuk kaynakta, yüzeyler arası aynı şartlar, basınç ile sağlayor.
Adresini verdiğim sayfada, daha detaylı bilgi de var. Mesafenin 3-4 angstroma inmesinden sonra metalik bağ yapısı ile olan ilişkisine de atıf yapılmış. Bu konuda; http://kimyaygs.blogspot.com.tr/2013/03/metalik-bag.html adresindeki yazıyı beğendim.
omer-karanlik-profil5833
@burtay hocam; tatiliniz bittiyse zaman-sörfçü ilişkisi konusunu ele almaya başlayabiliriz...
@Karanlık Profil, ne yazık ki varsayımımı olgunlaştırıp düzgünce ifade edecek kadar bilgi toplayamadım. (Tatil de bu hafta sonu bitiyor. Tatilde araştırmak zor oluyor. )
Daha önce bir kere anahatlarını paylaştım ama yetersiz olduğunu gördüm. Hala fotonun nasıl uzay -zaman dokusundan bağımsız (Higgs alanıyla etkileşmeden momentum taşıyan enerji kuantası-paketçiği olarak) hareket ettiği konusunda eksiklerim var.
Kısaca, daha olgunlaşmadı (m). ;-)
Not: Soğuk Kaynak'ın "Casimir Etkisi" ile bağlantısı olabilir mi? Acaba ?
https://www.scientificamerican.com/article/what-is-the-casimir-effec/
"... One of the most interesting aspects ..."
"Vakum enerjisinin (aynalı veya aynasız deneylere göre) en ilginç yönlerinden biri; kuantum alan teorisinde hesaplandığında, sonsuzdur!
Kimilerine göre bu sonuç, bu alan boşluğunun "sıfır noktası enerjisi" olarak adlandırılan muazzam bir enerji kaynağı olabileceğini ima eder."
Sırf bu bile bence; EGD ile titreşen süper akışkan uzay-zaman dokusunun bir başka ifadesidir.
emir9851
Casimir etkisi ile çok benzer yönlerini fark ettim