burtay-mutlu-shibumi-tr1695
"Katı" nedir?
Atom'u, atom altı parçacıkları, onların temel parçacıklarını genelde "katı" tanecikler olarak tanımlıyoruz.
Başka şekillerde de ele alıyoruz ama yaygın ve güçlü olan kanaat bu yönde...
Bu konuda, bilimsel bilgiye dayanarak ürettiğiniz yaklaşımlar nelerdir?
Ayrıca, mesela kuantum fiziği açısından, "katı" nasıl tanımlanıyor?
Veya diğer kuramsal yaklaşımlarca (???)
vide-supra1191
Burtay bey bildiğim kadarıyla maddenin fazı, moleküller ve onların davranışına bağlı bir özelliktir. Yani moleküllerin arasındaki elektrostatik kuvvet ya da van der waals bağlarının kuvvetine göre maddenin faz diyagramı çıkarılır. Bu açıdan hiçbir bağı olamayan tek bir atom için katı demek ne kadar mantıklı olur emin değilim. Yani tek bir atom için katı dersek bu önerme aynı zamanda atomun sıvı, gaz ya da plazma olduğu başka bir durumun olup olmadığının açıklanmasını da gerektirecektir.
Eğer bir protonu ya da nötronu düşünürsek içerisinde nokta parçacıkları ya da boyutsuz kuarklar ve gluonlar dışında bulabileceğimiz tek şey enerji olacaktır. Bu noktada sıcaklıkla değişebilecek tek şey bu enerjinin füzyonla serbest kalması olabilir fakat bu tüm maddeler için geçerli bir durum tabi.
Teşekkür ederim.
Bu durumda, atom için "katı" diye bir fazdan söz etmemiz doğru değil anladığım kadarıyla...
Katı; atomların ve moleküllere arası oluşturdukla bağ yapısına göre tanımlanan bir faz durumu.
Faz diyoruz, çünkü oram ısısı ile değişebilir. (Yanlış anladıysam düzeltmenizi rica ediyorum.)
Bu durumda, sorumun ikinci bölümündeki açıklayıcı genişletme de; "soruyu hatalı şekilde" ele almış oluyorum.
Teşekkür ederim.
Bu durumda, atom için "katı" diye bir fazdan söz etmemiz doğru değil anladığım kadarıyla...
Katı; atomlardan oluşan moleküller arası oluşturdukla bağ yapısına göre tanımlanan bir faz durumu.
Faz diyoruz, çünkü ortam ısısı ile katı durumu değişebilir. (Yanlış anladıysam düzeltmenizi rica ediyorum.)
Böylece, sorumun ikinci bölümündeki açıklayıcı genişletme de; "soruyu hatalı şekilde" ele almış oluyorum.
Soruyu doğru şekilde sormuş olmak, en az doğru cevap kadar önemli...
Dilerim durumum, kimi arkadaşlara uyarıcı olur.