omer-karanlik-profil5833
entropinin sebebi(sebepleri)_?
omer-karanlik-profil5833
https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/14980/
burada güzel açıklamalar yapılmış ama entropinin sebebi konusunda bir fikir ortaya çıkmamış...
mevcut bilimsel veriler hala entropinin sebebinin ne olduğu konusunda bilgi vermiyor...
bu bilgiler ışığında eğer evrende kütle var olmasaydı(yani ısı üretecek) sadece saf enerji evreni olsaydık ENTROPİ yine artma eğiliminde mi olacaktı_?
omrum3966
Entropinin genel sebebi bulmak için öncelikle bu kavramın ne olduğunu bilmek gerekiyor. Kitaplarda düzensizlik birimi olarak geçen kavrama şunu diyebiliriz, elimizde bir sıcak su var ve zamanla soğuyor işte bu olayın tamamı entropi yani istekli bir durumdan söz ediliyor soğuk su durup dururken ısınmaz öyleyse burda bir isteksizlik var. Entropi bu demek . Gelelim neden sorusuna ne oluyor da evren böyle bir şeye izin veriyor... bizimle ne alıp veremediği var -_-
omrum3966
Benim kendi düşüncem belli bir kalıba bağlı kalmadan, Evren'in genişliyor oluşu. Her şeyin başını bunun çektiğini düşünüyorum. Evren neden genişliyor, işte orasını bilmiyoruz sonuçta genişliyor bir nevi yoğunluk azalıyor maddeler daha rahat hareket edebiliyor sözde boşlukta. Peki gerçek ne? Evren genişliyor derken neden buna bağlıyorum entropiyi, şöyle izah edilebilir , her maddenin bir iç enerjisi var, içindeki atom altı parçacıkların enerjisi elektronların enerjileri durgun statik enerji yani kısaca tüm enerjisi. İşte bu enerji az önce bahsedilen sıcak suyun soğuması durumunda şöyle bir form değiştiriyor. Termodinamiğin kurallarından biri enerji yoktan var edilemez ve varken Yok edilemez hesabı iç enerjimiz (sıcak su artık soğudu ne oldu o ısıya ) Evren'in genişlemesi için gerekli olan enerjiyi dolaylı yoldan veriyor . Yani iç enerji form değiştirerek hızlanan evrene kinetik enerji kazandırıyor ... biraz tuhaf ama sadece bir teori ...
omer-karanlik-profil5833
@ömrüm; ikinci yazdığınız yorum çok ilgi çekici...benzer bir düşünce içerisindeyim...tabi @burtay hocam tatilde dönünce belki bakar konuya zira bu durumla ilgili mailleşmiştik...
omrum3966
Ne güzel benzer düşünceler gerçekten sevindim .. :) bir gelişmede bulunursanız haberdar edin lütfen.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
En başta; iç enerji olarak tanımlanan madde kütlesindeki enerjinin sürekliliği konusunda ciddi kuşkularım var.
Evet, böyle bir enerji var. Enerji vardan yok olmaz, yoktan var olmaz. Ama enerji sürekli dağılma, yayılma eğilimindedir. Çünkü enerji, (bence) akışkandır. Yoğundan aza akarken de biz "iş" üretiriz.
Herhangi bir parçacığın "alanında" ve kütlesinde saklanan enerjinin de aynı eğiliminde olmasını bekliyorum. Buna (kısmen) bozunma da diyebiliriz.
O halde milyarlarca yıldır varlıklarını sürdüren atomlar ve temel parçacıklar nasıl bu kararlılıklarını sürdürüyorlar? Üstelik entropiye karşı...?
Bence, bu varlıklarını sürdürmeleri ve bozunmalarını engellemek, sınırlamak için bir dış etkinin-kuvvetin sürekliliğine ihtiyaç var. Eski yazılarımdan bilenler biliyor, EGD adını verdiğim dalgalar bu işi de yapıyor. Evrensel Genişleme Dalgalarının taşıdığı enerji, parçacıkları sürekli baskı altında tutarak onların kararlı olarak varlıklarını sürdürmelerini sağlıyor.
Aksi halde büyük sistemler (parçacıklar, atomlar, moleküller) başta olmak üzere, çok daha önceden bozunup temel parçacıklarına en sonunda da foton halinde olmak üzere evrene dağılırlardı.
Entropi ise bu dalgaların ikincil etkisinin sonucu gibi geliyor bana...
Çünkü ne kadar bu dalgalar, parçacıkları bir arada tutuyor olsalar da, spin olarak bu dalgalara karşı uygun pozisyonda olmayanların bağları, gene bu dalgaların kırıcı etkisi ile aşınıyor ve bir süre sonra kırılıyor olmalı, diye düşünüyorum.
Bu konuda Karanlık Profil'in çalışmaları daha net ve geniş. Onlardan faydalanabilirsiniz sanırım.
Entropiyi, evrendeki enerjinin homojenleşme eğiliminin bir parçası olarak görüyorum.
Benzetme olarak, denizdeki dalgaların çöpleri, köpükleri bir araya toplaması ve aynı zamanda kıyılarından da bazı parçacıkları kopartması olabilir.
Sorunuzun ikinci kısmına gelince; kütle (?) ...
Evet bence kütlenin varlığı entropinin sürme nedenlerinden biri. Eğer evren salt-saf enerji formunda ve sabit olsaydı, bence çoktan dinginleşir, homojenleşirdi.
Şu anki durumda ise (süper akışkan evren dokusu yaklaşımımda) evrenin genişlemesi, evreni dalgalandırıyor. Bu dalgaların kütleyle olan ilişkileri ise, düzenliliği bozuyor (çığın büyümesi gibi) ve sonuçta bu karmaşık ve kaotik yapıda (kuantum düzeyinde) evrene neden oluyor.
Düzenli bir dalga sistemini bozmak için 3 hatta doğru yerleştirilirse 2 tane noktasal parçacığın bile yeterli olduğunu (dalga simülasyon java yazılımında) gördüm.
Simülasyonda parçacık sayısı 10 tane gibi olunca, yapı tamamen kaotikleşiyor. Oysa evrenimizde de sayamayacağımız kadar çok parçacık var.
Kısaca Entropinin sebeplerini bence;
Evrenin genişlemesinin kattığı dinamizm
Genişleme kaynaklı yansıma dalgaları
Enerjinin homojenleşme eğilimi olarak özetleyebilirim.
Sorunuzun ikinci kısmına gelince; kütle (?) ...
Evet bence kütlenin varlığı entropinin sürme nedenlerinden biri. Eğer evren salt-saf enerji formunda ve sabit olsaydı, bence çoktan dinginleşir, homojenleşirdi.
Şu anki durumda ise (süper akışkan evren dokusu yaklaşımımda) evrenin genişlemesi, evreni dalgalandırıyor. Bu dalgaların kütleyle olan ilişkileri ise, düzenliliği bozuyor (çığın büyümesi gibi) ve sonuçta bu karmaşık ve kaotik yapıda (kuantum düzeyinde) evrene neden oluyor.
Düzenli bir dalga sistemini bozmak için 3 hatta doğru yerleştirilirse 2 tane noktasal parçacığın bile yeterli olduğunu (dalga simülasyon java yazılımında) gördüm.
Simülasyonda parçacık sayısı 10 tane gibi olunca, yapı tamamen kaotikleşiyor. Oysa evrenimizde de sayamayacağımız kadar çok parçacık var.
Kısaca Entropinin sebeplerini bence;
Evrenin genişlemesinin kattığı dinamizm
Genişleme kaynaklı yansıma dalgaları
Enerjinin homojenleşme eğilimi (kütlenin varlığıyla bozduğu) olarak özetleyebilirim.