kuantum-boy3268
Karanlık enerjinin varolduğunu varsayarsak. evrenin her yerinde eşit karanlık enerji mi vardır?
nurbanu-erolmez1156
Bildiğim kadarıyla karanlık enerji evrenin heryerinde eşit homojen dağılmış ama tam olarak ne olduğu da bilinmiyor.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Neredeyse, Evet?
Evrenin arka plan radyasyonunda daha soğuk olan bölgelerde göreceli olarak daha az karanlık enerji vardır.
Evrenin genişleme kıyılarındada yoğunluğu biraz daha düşüktür.
Hakkında hiç bir şey bilinmeyen bu enerji türü için bu kadar kesin fikir yürütebilmem ise, "karanlık enerji diye ayrı bir enerji türünün olmadığını"düşünmem. Yani tamamen varsayım.
Bu varsayımın temeli ise akışkan dinamiğine dayanıyor.
Evrenin bir enerji yoğunluğu vardır. Bu evreni genişlemeye zorluyordur. Bu yoğunluk (süper) akışkandır (Çünkü enerjiden hasıl...). Akışkanlar içindeki 2 nesne arasındaki mesafe, nesnelerin hareketlerini etkiler.
Nesnelerin büyüklüklerine göre, kritik mesafeden (akışkanın yoğunluğu ve akışkanlık düzeyine bağlı olarak) daha yakın nesneler birbirine yaklaşırken, uzak olanlar ayrılıyor. Bunun nedeni basınç...
necmi-tufek7866
"Kara enerji" ve "karanlık madde" yi karıştırmamak gerekir bence.
Kara enerji uzayın genişleme enerjisidir.
Karanlık madde evrenin genel kütleçekiminin görünmeyen maddesidir.
Kuantum boy, sanırım karanlık maddeyi soruyor.
Karanlık maddeyi evrenin atmosferi gibi düşünebiliriz bence. Aynı dünyanın atmosferi gibi, kütle olan yerlerde yoğun, kütle olmayan yerlerde seyrelmiş gibi...
Ama kara enerji (evrenin genişleme enerjisi) galaksi ve galaksi kümeleri arasındaki boş alanları etkiler ve genişlemeyi o boş alanlarda gerçekleştirir diye biliyorum.
muzaffer-erdem5978
Sn . kuantum boy ;
Yine bir bilimsel palavra ve yine aynı palavraya eklenmiş ardışık palavralar.
Ne karanlık enerji ve nede karanlık madde diye bir şey bulunmamaktadır.
Bilim dünyası işi gücü kalmayınca uydurup uydurup salladığı şeyler bunlar.
Enerji bir şekilde oluşur o enerjide ; Genel uzay içinde yine onunla aynı dokuda ki sayısız küçük uzay parçacıklarının bir birleriyle olan devinim ve basınçlarıyla ortaya çıkan ortam farklılaşmasından başka bir şey değildir.
Tabi bu farklılaşma öyle tek şekilli bir farklılaşım olmayıp , çeşitli kombinasyonları bulunmaktadır.
Ama ne kadar kombinasyonları olursa olsun temel mandalitesi tek şekildir.
Saygılarımla.
Muzaffer Erdem
morgan-frei5424
Muzaffer Bey,
Bahsini ettiginiz su "sayısız küçük uzay parçacıkları" nelerdir ?
muzaffer-erdem5978
Sn . Morgan Frei ;
Sizin de dediğiniz gibi "UZAY PARÇACIĞI" dırlar.
Üzerinde onca yorulduğumuz , emek sarf ettiğimiz şey bir tanesi Tek diğerleri de hesaplanamayacak kadar çok ve mevcut teknoloji ile dahi ancak hareket ederken izlerini görebildiğimiz minik-minik uzaycıklar.
Saygılarımla.
Muzaffer Erdem