kerro-manio6507
Hızı fazla olan herhangi bir şey için zaman yavaşlıyorsa fotonlar icin zamanın durması gerekmez mi, eger zaman onun icin duruyorsa ışık hızının sonsuz olması gerekmez mi?
necmi-tufek7866
Doğru. Fotonlar için zaman durur, akmaz.
Doğru.Zaman duruyorsa ışık hızının sonsuz olması gerekir.
Ama zaten bizim evrenimiz için "sonsuz" demek "ışık hızı" demektir. Başka bir sonsuz kavramı yoktur.
kerro-manio6507
Bu baĝlamda ben güneşe çıktıĝım zaman üzerimden sonsuz tane foton geçmesi gerekir ve benimde anında ölmem gerekmez mi, bir de madem ışık hızı sonsuz ışık yılı kavramı yada gunesten gelen ışıĝın dunyaya 8 dakikada gelmesi bilgisi yalan olmaz mı
necmi-tufek7866
Siz güneşe çıktığınızda ne kadar hacminiz varsa o kadar foton size çarpar. Foton ışık hızındadır ama siz değilsiniz.
Işığın hızının sonsuz olduğunu yani bunun da saniyede 300.000 km.(yaklaşık) olduğunu söylemiştik. Yani sonsuz kavramı böyle bir hız öngörüyor evrenimizde. O zaman da güneşten bize gelmesi için 8 dakika geçmesi neden yalan olsun?
"Sonsuz" kavramı ışık hızı limitini aşamaz. (Biraz düşününce) Çünkü ışık hızına ulaşamayan hiç bir şey sonsuz olamaz. Işık hızından daha hızlı bir şey de bizim evrenimizde var olamaz. Yani sonsuzluk kavramını evrenin dışına çıkıp düşünürseniz o zaman bilinmeyen kavramlarla karşılaşırsınız. Yani bizim için var olmayan kavramlarla uğraşıyor olursunuz. Bu da bence yanlış olur.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Bana göre çizilen sınırdan her zaman bir üstünün olmasını, sonsuz olarak kabul edebiliyorum.
n>m ve m=n+1 ya da
• Sonsuz artı 1, sonsuza eşittir
• Sonsuz eksi 1, sonsuza eşittir
• Sonsuz artı sonsuz, sonsuza eşittir
• Sonsuz bölü 2, sonsuza eşittir
• İki kere sonsuz, sonsuza eşittir
Bu nedenle "ışık hızını", felsefi yorum açısından belki evet ama matematik ve fizik açısından "sonsuzla eşdeğer", kabul etmek çok zor.
Işık hızının sonsuz olması gerekmiyor. Işığın hızının "hiç olmaması" gerekiyor.
Çünkü Hız: Birim zamanda alınan mesafeyle ilgilidir(v=a.t).
Eğer elinizde birim zaman (t) yok-durmuş ise; Hız'da (V) olamaz.
Yani ışığın hızını bırakın sonsuz olmayı, hiç hızının olmaması gerekiyor. Zorlama yaklaşımlarda bu paradoks çözülemiyor.
Bize göre en üst sınırdaki (C) bir hareket durumunda, nasıl olursa o foton hareketsiz-durağan olabilir?
Üstelik bu hızını ölçebilirken...
İşte bu sorunu, fotonu ve elektromanyetik dalgayı birbirinden ayırarak çözdüm. İkisi birden tek sistem olarak ışık oluyor.
Foton elektromanyetik dalga tarafından taşınan bir sörfçü olunca, hem durağan hemde C hızında oluyor. Hem momentumunda enerji taşıyabiliyor hem de bir yere enerji aktarınca, hızı değişmiyor.
(Not foton elektromanyetik dalgalar haricinde dalgalarla da etkileşime giriyor gibi ama bu sefer adı foton olmuyor. Başka isimlerle anılıyor sanırım)
Bana göre çizilen sınırdan her zaman bir üstünün olmasını, sonsuz olarak kabul edebiliyorum.
n>m ve m=n+1 ya da
• Sonsuz artı 1, sonsuza eşittir
• Sonsuz eksi 1, sonsuza eşittir
• Sonsuz artı sonsuz, sonsuza eşittir
• Sonsuz bölü 2, sonsuza eşittir
• İki kere sonsuz, sonsuza eşittir
Bu nedenle "ışık hızını", felsefi yorum açısından belki evet(?) ama; matematik veya fizik açısından "sonsuzla eşdeğer" gibi kabul etmek çok zor.
Işık hızının sonsuz olması gerekmiyor. Işık hızının; "fotonun ortamına göre", "hiç olmaması" gerekiyor. Bize göre de "C" limitinde.
Çünkü Hız: Birim zamanda alınan mesafeyle ilgilidir(v=a.t).
Eğer elinizde birim zaman (t) yok-durmuş ise; Hız'da (V) olamaz.
"Zaman yok" ise "hız yok"; "ölçüm yok"...
Yani, 'ışığın hızını bırakın sonsuz olmayı', hızının hiç olmaması gerekiyor.
Zorlama yaklaşımlarda bu paradoks çözülemiyor. (Hem C hızında hem de durağan-zamansız) Çünkü bize göre en üst hız sınırındaki (C) bir foton, hangi koşullarda hareketsiz-durağan olabilir?
Üstelik bu hızını hala ölçebilirken...
İşte bu sorunu, fotonu ve elektromanyetik dalgayı birbirinden ayırarak çözdüm. İkisi birden tek sistem olarak ışık oluyor.
Foton elektromanyetik dalga tarafından taşınan bir sörfçü olunca, hem durağan hemde C hızında oluyor. Hem momentumunda enerji taşıyabiliyor hem de bir yere enerji aktarınca, hızı değişmiyor.
(Not foton elektromanyetik dalgalar haricinde dalgalarla da etkileşime giriyor gibi ama bu sefer adı foton olmuyor. Başka isimlerle anılıyor sanırım)
kerro-manio6507
Necmi kardeşim 300.000km/s ile sonsuz arasında acayip bi fark olduĝunu söylemekten onur ve gurur duyarım, burtay kardeşim zaman fotona göre durmaz zaten zaman diger fotonlar hariç tüm herşey için durur bu yüzden v=at yi foton icin kullanmanız çok yanlış olur yine de cevaplarınız için çok minettarım
kerro-manio6507
Necmi kardeşim 300.000km/s ile sonsuz arasında acayip bi fark olduĝunu söylemek çok zor olmaz eĝer işin içine rölavite giriyorsa etrafındaki her şey durmuş bir foton için gunesten dunyaya gelmesinin 8 dakika sürmeyeceĝi barizdir, burtay kardeşim zaman fotona göre durmaz zaten zaman diger fotonlar hariç tüm herşey için durur bu yüzden v=at yi foton icin kullanmanız çok yanlış olur yine de cevaplarınız için çok minettarım
kerro-manio6507
Necmi kardeşim 300.000km/s ile sonsuz arasında acayip bi fark olduĝunu söylemek çok zor olmaz eĝer işin içine rölavite giriyorsa etrafındaki her şey durmuş bir foton için gunesten dunyaya gelmesinin 8 dakika sürmeyeceĝi barizdir, burtay kardeşim çok teşekkür ederim verdiĝin cevap için ben de seninle aynı fikirdeyim aslında ama teoride belirsizlik oluşmasına raĝmen pratikte böyle birşey gözlenmiyor bunun sebebini merak ediyorum
kerro-manio6507
Necmi kardeşim 300.000km/s ile sonsuz arasında acayip bi fark olduĝunu söylemek çok zor olmaz eĝer işin içine rölavite giriyorsa bir foton için gunesten dunyaya gelmesinin 8 dakika sürmeyeceĝi barizdir, burtay kardeşim çok teşekkür ederim verdiĝin cevap için ben de seninle aynı fikirdeyim aslında ama teoride belirsizlik oluşmasına raĝmen pratikte böyle birşey gözlenmiyor bunun sebebini merak ediyorum
Sayın Kerem Seleoğlu , teori ile pratik arasında bir farklılık yok. Belirsizlik diye algıladığımız şey, teorinin tam anlaşılmaması ya da pratikteki gözlemimizin , teoriye yetersiz uygulanıyor oluşundan kaynaklanıyor olabilir.
Işığın hızı net olarak belli; her ortam için aynı sonuçlar sağlanmış ve uzay boşluğunda saniyede 300 bin km.
Hiç bir kütleli nesnenin bu hıza çıkamadığı net. Bununla ilgili denemelerle kütledeki enerji açığa çıkartılıp, bombalar bile yapıldı...
Size önerim, her durumu diğerlerinden bağımsız bir sistem olarak ele alın. Foton bir sistem, ışık ayrı bir sistem, ışık hızındaki foton ayrı bir sistem, yüksek hızdaki bir nesnenin oluşturduğu iç ortamı ayrı bir sistem, bu sistemi gözlemleyeninkini de ayrı bir sistem. Bazı sistemler, diğerlerini kapsıyor olabilir. Bu sadece onlara kendi içlerinde bağımsızlık veriyor. Dışlarında ise üst sistemle içi çeler.
Bu konuda daha önce çeşitli paylaşımlarda bulunduk. Bir kısmı sizin katılımızdan önce olduğu için fikirlerimiz (Necmi Bey'inkilerde dahil) size yavan gelebilir.
Ama eğer ilginizi çeken satırlar var ise bunların kendi açımdan toplu derlemesi burada var.
http://evreneyenibirbakis.blogspot.com.tr/p/09isik.html
necmi-tufek7866
Kerem Seleoğlu,
Sizi anlıyorum. Bazı şeyleri yerine oturtmak bazen zor oluyor. Benim söylediğim şey gayet basit. Işık hızı bizim evrenimiz için "sonsuzluk" anlamındadır. Ve bu biraz yavan bir sonsuzluk olduğu için de bu sonsuz hız, zaman kavramıyla ölçülebilen bir şeydir.
Sizin düşündüğünüz "sonsuzluk" bizim evrenimizde olmayan vede hiç olmayacak bir kavramdır. Ve aslında düşünürseniz "hiç" anlamına gelir. Sonsuz hız, sizin anlayışınızla hareketsiz, başlamadan biten bir şey olur.
"sonsuz" dediğiniz zaman aslında hiç hareketin olmadığı bir kavramdan söz ediyor olursunuz. Ben de böyle bir şeyin mümkün olmadığını söylüyorum. Ama eğer sizin bildiğiniz ve bize gösterebileceğiniz sonsuz bir "şey" varsa o zaman siz haklı olursunuz.
Necmi Bey, sizin yaklaşımnızı az çok biliyorum. Haklı yanları da var. Ama kavranması zor bir açıdan ele alıyorsunuz gibi bence...
Bunu şöyle örneklendirsem, doğru olurmu ? (Daha önce maddenin çok yüksek ısı ile çok düşük ısıdaki durumlarının benzerliğini vurgularken örnek aldğım şekilde)
Elimizde bir parça kağıt şerit var. Üzerinde de düz yürüyen bir karınca. Eğer kağıdı bir kere burup iki ucunu yapıştırırsak, karınca dümdüz ve iki yüzeyide yürüdüğü halde sonsuza kadar yürüse, kağıdın yapısının belirlediği o sınırın dışına çıkamaz.
Bu yaklaşım, anlatımınıza uyuyor mu?
Saygılar, (İyi ki varsınız buralarda) :-)
Necmi Bey, sizin yaklaşımnızı az çok biliyorum. Haklı yanları da var. Ama kavranması zor bir açıdan ele alıyorsunuz gibi bence...
Bunu şöyle örneklendirsem, doğru olurmu ? (Daha önce maddenin çok yüksek ısı ile çok düşük ısıdaki durumlarının benzerliğini vurgularken örnek aldğım şekilde)
Elimizde bir parça kağıt şerit var. Üzerinde de düz yürüyen bir karınca. Eğer kağıdı bir kere burup iki ucunu yapıştırırsak, karınca dümdüz ve iki yüzeyide yürüdüğü halde sonsuza kadar yürüse, kağıdın yapısının belirlediği o sınırın dışına çıkamaz.
Bu yaklaşım, anlatımınıza uyuyor mu?
Saygılar, (İyi ki varsınız buralarda) :-)
necmi-tufek7866
Burtay Bey,
Yukarıdaki "sonsuzluk" tartışması sizin verdiğiniz örnekle açıklanacak bir şey değil. Ama konuyla alakalı olduğu için bir bütünlük sağlanması açısından şöyle bir genelleme yapabiliriz.
"Eğer bir cisim ışık hızına ulaşabilirse sonsuz kütle kazanır" şeklinde genel görelilik teorisinin söylemi vardır. Yani anlatım bu şekildedir.
Şimdi bu kavramı düşünelim. "Sonsuz kütle" ne anlama gelir? Bunu tüm evreni ve herşeyi kapsayan bir büyüklük şeklinde alırsanız (Kerem Bey öyle alıyor) saçma bir şey olur. Burada söylenmek istenen "sonsuz kütle" ışık hızını aşan malzemenin kendi üzerine kıvrılıp, sizin verdiğiniz örnek gibi küresel bir döngüde sonsuzluk yaratması anlamındadır.
Yani bizim evrenimiz için sonsuzluk kavramı ışık hızına endekslidir. Tüm söylediğim bu...
kerro-manio6507
Burtay kardeşim, teoriyle pratik arasında nasıl fark olmasın?, bu farklılık sizce de bariz değil mi?
her sistemi farklı düşünmekte bu farklılığın ortadan kalkmasına yarar sağlamıyor kanımca
kendi için zaman duruyor benim için değeri kesin bir hızda ilerliyor, çok çetrefilli bir durum
Necmi kardeşim demek istediğiniz çok iyi anladığımdan emin olabilirsiniz, ama demek istediğim şey tam olarak ışık hızında giden şeylerin sonsuz kütlesi oluyor ise, foton ışık hızında neden kütlesi yok şuan sadece bunu merak ediyorum
necmi-tufek7866
Fotonun kütlesi gizlidir. Yani evrendeki malzemeyle etkileşmeyen bir kütle durumundadır. Buna potansiyel kütle diyebiliriz. Yani potansiyeli var ama gerekmediği zaman ortaya çıkmaz.
Kuarklar ikili durumda olmazlarsa var olamazlar. Onların bir özelliği var, karşıt renkte kuarklar bile birbirlerine bağlanabilirler. Örneğin; Bir kırmızı kuark ile bir karşı kırmızı kuark bağlanırlarsa toplam kütleleri sıfır olur. Yani dışarıyla etkileşmeyen bir durumda olurlar. Ama foton bir yere çarptığı zaman bu kuarklar açığa çıkıp etkileşirler. O zaman fotonun kütle özelliği ve etkisi ortaya çıkar.
Bunun anlaşılabilir sonucu parçacık hızlandırıcılarında test edilir. Hızlandırıcıda dolaştırılıp enerjileri arttırılan fotonlar çarpıştıklarında kütleli parçacıklar meydana gelir. Ortaya çıkan bu kütleler fotonun üzerinde taşıdığı potansiyel sayesinde var olurlar. Yani yukarıdaki açıklama doğrudur. Ama sadece yapılan bir deneyin sonucudur. Kesin olarak böyledir dersek bir fotonu alıp ikiye bölmek gerekir ve bu da mümkün değildir. yani açık kapı her zaman vardır. Belki bir gün birisi başka bir çözüm yolu bulabilir. Ona da engel yoktur.
Sayın Kerem Seleoğlu, özel görelilik çerçevesinde teori ile pratik arasında hiç bir fark yok.
Hatta haddim olmayarak belkide, özel göreliliği tamamen farklı bir açıdan ele aldığımda da gene fark olmadı...
Sorgunuzdan anladığım kadarı ile sizinle "zamanın ne olduğu?" konusunda fikir ayrılıklarımız var. Size göre olan fark bu bakış açısından kaynaklanıyor.
Bakışımda "zaman" evreni sarmalayan ve evrenin genişlemesinden kaynaklanan özel bir dalga yapısından kaynaklanıyor. Bu dalgaların hızı C ve biz "zaman algısını", aştığımız-katettiğimiz bu dalgaların sayısı sayesinde saptıyoruz.
Bu platformda arkadaşlarla olan önceki yazışmalarımızda bunun ayrıntılarını defalarca tekrar ettim. Onları inceleyebilirsiniz.
Kısaca, zaman bu dalgaların hızında ise ve fotonda bu dalgalarla aynı hızda ise, foton kaç tane dalga kat edebilir ki? Hiç....
O yüzden foton için zaman durmuştur ve zaman algısı da yoktur. Aynı anda dış gözlemci ise, hızına bağımlı olarak bir genişlemeyle , bu dalgalardan bir çok adet aşacaktır.