burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Herhangi bir parçacığın titreşimini ne belirliyor?
necmi-tufek7866
Parçacıkların titreşimleri derken "momentum" larından söz ediyorsunuz sanırım.
Momentum iki türlüdür bildiğim kadar. Biri açısal momentum, diğeri yörüngesel momentum.
Açısal momentum spindir. Yani sizin titreşim dediğiniz parçacığın spinidir. Daha önce bolca incelemiştik. Spin, bir parçacığı meydana getiren kuarklar ve aslında gluonlardan kaynaklanan sabit bir özelliktir. Yani kuark yapısı değişmedikçe spin sabittir, değişmez.
Yörüngesel momentum parçacığın kütlesi ve hızının çarpımıdır. Her parçacık kütlesinin büyüklüğü, direnç oranı seviyesinde belirli bir hıza sahiptir. (Higgs viskozitesi) Kütlesiz olanlar için bu hız ışık hızı yani diğer bir anlamda sonsuz hızdır. Çünkü kütle sıfırsa hız sonsuz olmalıdır ve bu da ışık hızı demektir.
kemal-bay-hickimse7261
Gün içinde aklıma gelen soruları not ediyorum. Bir kaç tanesini paylaşayım. Saçma gelebilir fakat bunun sebebi bilgimin azlığındandır muhtemelen.
1-) Evrenin kendisini bir enerji akışı olarak düşünür isek; o zaman fotonlar bu enerji akışında " kendini akışa bırakan parçacıklar " diyebilir miyiz ? Kütleli parçacıklar ise; kütlelerine oranla bu akışa bir " direnç " gösteriyor diyebilir miyiz ?
2-) Bir parçacığın " spini " olmasını sağlayan ŞEY nedir ? Fizikte her şeyin temeli enerji ama bir kaç spesifik açıklamadan sonra hiçbir zaman indirgenemiyor enerji. Yani enerjiyi açıklamaya çalıştığımız da yine enerjiye varıyoruz. Mesela o kuarklar ve gluonlar yada baryonlar her ne ise nasıl bir parçacığın dönmesini sağlıyor ? Güçlü yada zayıf çekim kuvveti ile yapıyorlar ise o zaman bu etkileşimler nasıl sağlanıyor ?
necmi-tufek7866
1-Evrenin kendisi enerjinin faz geçirerek farklı durumlara evrilmesidir diyebiliriz. Enerji akışı daha basit şekilde ısının fazla olandan az olana transferidir dersek sanırım yanlış olmaz.
Kütleli parçacıklar faz geçirip donmuş enerjinin bir görünümüdürler diyebiliriz. Ama kütleli parçacık ve tabii diğer tüm parçacıkların var olabilmesi için de evrenin genel basınç ortamının var olması gerekir sanırım. Çünkü bu ortam maddenin kütle ve momentum bütünlüğü içinde var olabilmesi için gereklidir.
Fotonlar evrendeki her şeyi ilişkilendiren, irtibat ve enerji sağlayan velhasıl olmazsa olmaz parçacıklardır bence. Enerjinin en küçük birimi sayılabilirler.Gizleri hala daha tam anlamıyla çözülmüş değildir.
2- Parçacıkların spin durumlarını sağlayan şey, madde-momentum bütünlüğünün zorunlu olmasıdır dersek yanlış olmaz. Madde kütle olarak varlık bulduğu zaman momentum edinmek zorunda kalır. Momentum olmazsa madde olarak yani kütle olarak kalamaz sanırım. Bir anlamda sonsuz küçük bir durumda kalır. Momentum ona bir hacim verir. Katı bir şeymiş gibi algılanmasını sağlar. Böylece de atomlar, moleküller oluşturmak ve elbette insan gibi varlıklar oluşturmak mümkün olur.
Enerjiye gelince; Onun aslında nasıl bir şey olduğu bilinmiyor. Yani büyük patlamadan bir veya iki faz öncesini tahmin etsek bile asıl enerjinin kendisinin ne olduğu sorusunu yanıtlayamayız. Kısaca bizim evrenimiz ve elbette tüm dış evren yani tüm Kozmos'un bizzat kendisi, ham maddesi, özüdür...
Benim kast ettiğim daha çok her maddenin-atomun birbirinden farkını ortaya koayn doğal titreşim frekansıydı.
Hani, maddenin elektromanyetik tayfı alındığında her madde farklı dalga boylarını absorbe ediyor da bu farklılıklar sayesinde uzaktaki yıldızların, gezegenlerin kimyasal bileşimlerini tanımlayabiliyoruz ya... İşte bu frekanslar...
Yani her parçacığın kendi doğal titreşimini sordum. (Elektronun, protonun, nötronun ya da atomların kendi doğal titreşimleri ...)
Momentum bu mevcut doğal hallerine ek enerji yüklendiği zaman ortaya çıkan yeni sistem durumu olarak düşünüyorum. ama sorun bu ek enerji yüklenmeden önceki hali.
Yani başka bir açıdan; uzay boşluğundaki helyum ile hidrojen atomlarının doğal frekansları niye farklı? Bu farkı ne belirliyor?
(Bunun net bir cevabı yok gördüğüm kadarı ile.. Bu böyledir denip, sorgulanmadan kabul edilmiş gibi geldi bana...)
Bay Hiçkimse, Sorunlarınız saçma değil, "anahtar sorular" bence...
Kendimce verdiğim, cevapları biliyorsunuz. Ayrıntıları tekrarlamayacağım.
1nci sorunuza, Evet... 2nci sorunuza %85 Evet, (%15 farklılık var) diyebilirim.
Fark: Parçacık Madde= "Spin ve Hız ile enerji yoğunluğuna" bağımlı...
muzaffer-erdem5978
Sn.Burtay Mutlu (shibumi_tr) ;
""(Bunun net bir cevabı yok gördüğüm kadarı ile.. Bu böyledir denip, sorgulanmadan kabul edilmiş gibi geldi bana...) ""
benim bu sayfada aradığım en güzel tespit.
baştan beri bu türlü şüphelerin ,düşüncelerimize yön vermesini isterdim.
Tebrikler ve teşekkürler.
Saygılarımla.
Muzaffer Erdem
necmi-tufek7866
Muzaffer Bey,
Merak etmeyin. Biz sorgulamadan hiç bir şeyi kabul etmiyoruz. Bir anlamda bu platformun amacı da zaten bu "sorgulama" olayıdır. Yoksa hocanın biri ders verirdi, biz de dinlerdik olay biterdi.
Burtay Bey,
Daha önce bahsi geçmişti. Momentum iki türlüdür.
Doğal titreşim dediğiniz açısal momentum yani spindir.
Spin deniliyor ama bu fırdöndü gibi bir dönme değildir. Her bir parçacığın spin yönü diye bir şey vardır. Yani bir elektron dünyanın güneş etrafında döndüğü gibi atomun etrafında dönmez. Belirli bir yön ve açıda salınımlar yapar. Bazen de atoma doğru dikey gidiş-gelişler yapar. (Zaten molekül oluşturma aşamasında bu yönlerinden dolayı bağlanırlar bildiğim kadarıyla)
Yani her atomun elektron spin anlayışı farklıdır ve bu yüzden de ışığı farklı soğururlar.
Hidrojen atomunda tek bir elektron vardır ve ışığı farklı soğurur.
Helyum atomunda iki elektron vardır. Bunlar aynı yörüngeyi ters spinle paylaşırlar ve elbette ki ışığı da farklı soğururlar.
Parçacıkların başkaca bir titreşme durumları yok bildiğim kadar.