muzaffer-erdem5978
8000000km2 lik ortalama yüzeyi ile her an bir AY kütlesi kadar kütle kaybeden GÜNEŞ nasıl yok olmuyor.?
vide-supra1191
Muzaffer bey ayın yüzey alanı yaklaşık 37milyon kilometre karedir. Güneşin füzyon ile kaybettiği kütle saniyede 4.5 milyon ton civarı bir rakam. Ayın kütlesi ise yaklaşık 7.3×10^19 ton. Yani yaklaşık 550bin yıl sonra güneş, bir ay kütlesini enerjiye çevirmiş olacak. Bu da güneşin kütlesinin yüzde 0.036 lık kısmı demek.
Bir kıyaslama yapacaksanız kütle üzerinden gitmeniz gerekli çünkü kaybedilen kütlenin ne kadar alan kapladığını kayadan oluşmuş bir gezegeni örnek vererek yapamazsınız. Basınç, sıcaklı ya da maddenin fazı ne kadar alan kapladığını tamamen değiştirecektir.
muzaffer-erdem5978
Düzeltme
234254538322280000000000,000km2 güneşin yüzeyi alanı
12082576.000km2 ay yüzeyi alanı
Yukarıda ki alan hesabı Excel den kopyala yapıştır da hatalı objeyi tutmuş ,
küre , alan hesabının aslı burada ki gibidir.
muzaffer-erdem5978
Bu soruda varmak istediğim amaç , an itibarı ile güneşin kütle kaybıdır?
Ay benzetmesi ise yaklaşık bir benzetmedir.
Yoksa birbiri ile alakası olmayan nesneleri kıyaslamak değil amacım.
Sadece kütle kaybının hangi boyutlarda olduğuna dikkat çekmekti.
vide-supra1191
Güneşi siyah cisim olarak ele alarak yüzey sıcaklığında yaydığı radyasyonun yüzey alanı ile çarpılması sonucunda toplam enerjisi hesaplanıyor. Ardından kütle-enerji denkliğinden bunun kütle olarak karşılığı hesaplanıyor.
hic-kimseyle-tartismaz9132
Güneş boyutundaki yıldızlar küçük yıldızlar kütel kaybetmeselerdi, süpernovaya dönüşmezlerdi.
Bir yıldız ne kadar büyük ise ömrü okadar kısa olur. Çünkü saçtığıi enerji o kadar fazladır.
Bizim güneşimizde yaklaşık 1 milyar yıl sonra süpernovaya (kızıl dev) dönüşecek diye hatırlıyorum.
Sonra 4 milyar yıl daha varlığını sürdürecek gibi... Ama kızıl dev esnasında çapı dünyaya kadar ulaşacak. Yani dünya da hayat kalmayacak.
Sonuçta güneş muazzam enerji yayıyor ve kütle kaybediyor. Bunun sınırları ve gneşinde bir ömrü var. Bunda şaşılacak bir şey yok.
Sadece vadesi dolmamış.
Güneş boyutundaki yıldızlar küçük yıldızlar kütel kaybetmeselerdi, süpernovaya dönüşmezlerdi.
Bir yıldız ne kadar büyük ise ömrü o kadar kısa olur. Çünkü saçtığıi enerji o kadar fazladır (yüzey alanı ilişkisi).
Bizim güneşimizde yaklaşık 1 milyar yıl sonunda süpernovaya (kızıl dev) dönüşecek diye hatırlıyorum.
Sonra 4 milyar yıl daha varlığını sürdürecek gibi... Ama kızıl dev esnasında çapı dünyaya kadar ulaşacak. Yani dünya da hayat kalmayacak.
Sonuçta güneş muazzam enerji yayıyor ve kütle kaybediyor. Bunun sınırları yani güneşinde bir ömrü var. Bunda şaşılacak bir şey yok.
Sadece vadesi dolmamış.
Güneş boyutundaki yıldızlar küçük yıldızlar kütle kaybetmeselerdi, süpernovaya dönüşmezlerdi.
Bir yıldız ne kadar büyük ise ömrü o kadar kısa olur. Çünkü saçtığıi enerji o kadar fazladır (yüzey alanı ilişkisi).
Bizim güneşimizde yaklaşık 1 milyar yıl sonunda süpernovaya (kızıl dev) dönüşecek diye hatırlıyorum.
Sonuçta güneş muazzam enerji yayıyor ve kütle kaybediyor. Bunun sınırları yani güneşinde bir ömrü var. Bunda şaşılacak bir şey yok.
Sadece vadesi dolmamış.
muzaffer-erdem5978
Değerli arkadaşlar ;
Sorumun asıl sebebi , son derece yoğun ve süratle kütle kaybeden bir cisim bu tükeniş haline ne kadar dayanır?
Ya da bir yerlerde hesap hatalarımız mı var???
necmi-tufek7866
Muzaffer Bey,
Görüldüğü kadarıyla bu konuda samimi olarak bir arayış içindesiniz. Bu yüzden ben bildiğim kadar sorunuzu yanıtlamaya çalışayım.
Aslında sizin sandığınız gibi bir kütle kaybı yok. Vide supra'nın belirttiği gibi saniyede 4.6 milyon ton civarı ışık, ısı ve nötrino olarak çevreye yayılan bir enerji var. Ama bu kendisini tüketir gibi bir saçılma değil. Zaten öylesi bir saçılma ancak patlama halinde olur.
Sistem şöyle işliyor;
Güneş nükleer füzyon gerçekleştiriyor. Füzyon sırasında protonlar yani hidrojen atomları nötronların yardımıyla birleşip helyum elementini oluşturuyorlar. Bu füzyon sırasında bir atom veya parçacık olarak kayıp olmuyor. Yani sizin düşündüğünüz gibi bir kütle kaybı olmuyor. Sadece hidrojen helyuma dönüşürken oldukça fazla artık bir enerji ortaya çıkıyor. Bu enerji de ısı, ışık ve nötrino olarak yayılıyor.
Güneş aslında oldukça ekonomik davranıyor. Zaten doğa hep ekonomik davranır. Güneş iç ısısı yükseldikçe yüzeyini genişletip daha fazla ışıma yapar. Dengeyi sağlamak için bu gereklidir yoksa patlar. Yani ihtiyaç hasıl olduğunda fazla enerjiyi yayar. Eğer ısısı azalsaydı büzülüp küçülürdü. Bunlar çok basit madde davranışları.
Güneşin ısısını yükselten aslında onu sıkıp çökertmeye çalışan kütleçekimidir. Sıkışma, malzemenin ısınmasına neden olur. Isı fazlalaşınca nükleer füzyon olur. Yüzey genişler. Sıkışma parçacıkların daha küçük yerde daha hızlı hareket edip çarpışmalarını sağlar. Bu da enerji fazlası meydana getirir. Yani aslında bütün işi yapan kütleçekimidir.
Yani, güneş her saniye 4,6 milyon ton enerji yayarken bunu ortaya çıkan fazla enerji sayesinde yapar. Kütlesini meydana getiren atomlardan ve parçacıklardan kayıp olmaz. Eğer sizin sandığınız gibi bir kütle kaybı olsaydı güneş sistemi milyarlarca yıldır böyle düzenli ve değişmeyen bir durumda kalamazdı. Ya da dünyanın ve diğer gezegenlerin yörüngesi azalan kütle ve kütleçekim yüzünden dengesiz bir durumda olurdu. Biraz düşünürseniz sistemin mantıklı olduğunu anlarsınız sanıyorum.
Not: Füzyon sırasında ortaya çıkan fazla enerjiyi buradaki pek çok arkadaş denklem olarak size yazabilirler. Ya da internetten bunu kolayca bulabilirsiniz sanırım.
muzaffer-erdem5978
Sn. Necmi Tüfek ; yukarıda sözünü ettiğiniz anlatımı çok iyi biliyorum ,ısrarla üstüne dikkat çekmeye çalıştığım konuda zaten bu tarifin doğru olmadığıdır.
-Bu şekilde yapılan tariflerin hangi kriterlere göre yapıldığı ve ne kadar gerçekçi olduğu , bu hesaplar yapılırken sadece uzak rasatlarla yapılması sizce ne derece sağlıklı veri elde edilebilir.
Saygılarımla.
abdullah-basaran1200
vida supraya katılıyorum. Maddenin özelliğine göre gayet değişir bu durum. Göründüğü gibi değildir bu elbet..
necmi-tufek7866
Muzaffer Bey,
Bir an için samimi olduğunuzu sanmıştım ama beni yanılttınız. Bence en önemli şey dürüstlüktür. Ne olursanız olun ama dürüst olun. İstediğiniz görüşü savunabilirsiniz bunun için bir engel yok ama ben şu anda dürüst olmadığınızı düşünmek zorunda kalıyorum.
Benim yukarıda anlattıklarımı çok iyi bilen biri güneşin ay kadar kütle kaybettiğini falan yazmaz. Veya kütle kaybını nasıl ölçeceğiz. bir yerlerde hesap hatası var demez.
Nükleer füzyonun ortaya çıkardığı enerji güneşin tam olarak ürettiği enerjidir. Bunun hesabı gayet kolaydır. Yukarıda anlattığım son derece basit, mantıklı ve sistemi açıklayabilen bir anlatımdır. Daha iyi bir fikriniz yoksa kabul edilebilir düzeydedir ve doğrudur.
Şimdi, sizin niyetiniz ne? Derdiniz her ne ise bizimle çözemeyeceğiniz ortada. Ortaya anlamsız fikirler atacağınıza siz kendi çözümünüz varsa onu getirin inceleyelim. Ama niyetiniz siyasi mesaj vermekse burası yeri değil. Bilimsel bir çözüm yönteminiz varsa buyurun kürsü sizin.
muzaffer-erdem5978
Sn . Necmi Tüfek ;
Her hangi bir siyasi amacım yok bu site için , siyasi sitelerde de bazı bazı yazı yazmışlığım vardır.
Ama bu asla böyle hassasiyetle , bilim ve teknoloji konularının harman edildiği bir sitede siyasetle uğraşmam.
Sizin yukarıda bahsettiğiniz;
"Nükleer füzyonun ortaya çıkardığı enerji güneşin tam olarak ürettiği enerjidir. "
cümleniz benim inanmadığım bir güneş tarifini içermektedir.
-Ben;
Güneş bir dinamo'dur . Aklımıza gelen kainattaki her şeyi o üretir diyorum.
Ve bu dinamonun çarklarıda kendi sisteminin spriral aurasıdır diyorum.
Saygılarımla.
Muzaffer Erdem
necmi-tufek7866
Sn. Muzaffer Erdem,
Çok güzel, bir alternatif düşünce üretmişsiniz. Ama bu "ben böyle diyorum" demekle hallolacak bir mesele değildir. Düşüncenizi delillendirmeniz de gerekir ki biz de size inanalım. Madem siz kesin hesaplarla ortaya konmuş bir sisteme inanmıyorsunuz, o halde çok daha sağlam delilleri olan bir sistemi tüm detay ve hesaplarıyla ortaya koymanız gerekir.
Saygılarımla.
muzaffer-erdem5978
Sn . Necmi Tüfek ;
Kesin hesap derken , öylesine devasa bir cüssesi olmasına rağmen , tansiyon pompası gibi gerilip-daralan, inişli çıkışlı bir yüzey alanı ile doğru dürüst alanını dahi net hesap edemediğimiz güneş hakkında kesin hesaplarla ortaya konmuş sistem diyorsunuz ve bu fikrin ; membası -incelemeye konu doneleri- bünyesinde ki elementleri bileşenleri ve en önemlisi oluşumu hakkında bile herkesin kabul ettiği ortak bir oluşma süreci teorisi bile olmayan "GÜNEŞ" in bence siz değerli Astronomi bilimcileri tarafından tekrar gözden geçirilmesi , siz değerli bilim insanlarını her hangi bir maddi yada manevi zarara uğratır mı_?
-Konu hakkında sizden ricam; başından beri ezberinizde duran ve mutlak doğru olarak nitelediğiniz bilgilerinizi tekrar gözden geçiremez misiniz.?
Bana gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Muzaffer Erdem
necmi-tufek7866
Sn. Muzaffer Erdem,
Siz Amerika'yı tekrar keşfetmek istiyorsanız tutan yok. Bize söyleyeceğinize (İltifat içerir gibi görünen ama alaycı tavır taşıyan sözlerinize aldırmadan) kendiniz yeni bir anlayış getirin, üniversitelerimizin boşuna zaman harcamasına engel olun.
Güneş hakkında yukarıdaki sözlerinizin aksine bilinmeyen hiç bir şey kalmamış durumdadır. Tüm elementleri, bileşenleri, oluşumu, oluşma süreci bunların hepsi en ince detayına kadar bilinmektedir. Üstelik her şey tutarlıdır ve sistemin bütünlüğü içinde izah edilebilir durumdadır. Her an her türlü gözlem ve analizler yapılmaktadır.
Eğer, bir hayvan ördek gibi yürüyor ve ördek gibi ses çıkarıyorsa ve siz ona illede bu tavuktur diyorsanız bir yerlerde bir yanlış yapıyorsunuz demektir.
Şimdiye kadar sözlerimizde sürç-i lisan ettiysek affınızı diler, çalışmalarınızda başarılar dilerim. Konuyu daha fazla uzatmanın anlamı yok.
Saygılarımla, hoşçakalın.
muzaffer-erdem5978
Her şey için teşekkür ederim.