dark-matter3789
Bilinen evren atomdan daha küçük halde sıkıştı ve kırıldı ama?
dark-matter3789
Maddeyi ele alalım bildiğimiz herşeyi oluşturan madde aslında enerji ise ve atomdan daha küçük halde sıkışabiliyorsa Karamadde ve enerji, antienerji, negatif madde nasıl oluyorda farklı bir tür enerji oluşturabiliyor bu soru birkaç gündür beynimde farklı bir bakış açısı getirebilmeniz dileğiyle...
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Enerjiyi niçin, illaki 3 boyutlu bir ortama sokmak/tanımlamak istiyorsunuz ki?
Tanımladığınız boyutlar ve kavramlar "3 Uzamsal Boyutlu" (... atomdan daha küçük halde sıkışabiliyorsa ...) olma şartına bağlı.
Eğer bu uzamsal boyutları kullanmıyorsa enerji, bunu nasıl "herhangi bir şeyden" "küçük" diye tanımlayabilirsiniz ki?
Referans olarak, biri elma diğeri kum... Enerjinin kütleli durumu ile saf plazma durumu (diyebileceğimiz) arasındaki benzerlikte bu kadar.
İkisi de aynı atomlardan olsa da; yapıları, varoluşları, kuralları farklı.
"Tekillik" dediğimiz kavramı anlamamışsınız... (Ya da diğer ihtimal ben yanlış biliyorum ki bu da olası)
Tekillik; enerji için hiç bir boyutun olmaması durumudur. Enerji tek bir durumdadır. Titreşmez, bu nedenle boyutu/hareket alanı/ kapladığı titreşim vektör alanı yoktur. 3 boyutlu değildir enerji.
İçinde bulunduğu şartlara göre, olabileceği en yoğun durumdadır.
Hacim ise farklı. Muhakkak bir titreşim alanı olması gerekiyor, hem de 3 dik açıda birden titreşecek şekilde.
Bir de farklı tür enerjiler yok. enerjinin farklı koşullarda farklı tepkileri ve pozisyonları var. (hıza, ısıya, yoğunluğa bağlı olarak)
necmi-tufek7866
Buradaki konuşma ve tartışma sayesinde her konuda çok verimli sonuçlar ortaya çıkıyor bence.
Burtay Bey bence çok haklı. Salt enerjinin boyutu yoktur. Karadelik gibi madde sıkışmasını biz hep atom yapısını baz alarak düşünüyoruz. Ama atom yapısı bozulmuyorsa madde çok küçük bir alana sıkışamaz. Atom yapısı da momentum kaybedildiği zaman ortadan kalkar. Momentum maddeye katı özelliği "hacim özelliği" verir. Olmadığı zaman enerji boyutsuz ve saf haldedir demek gerekir.
Öyleyse ortaya şöyle bir sonuç çıkıyor;
Enerji saf haldeyken bir hacim kaplamaz. Çünkü bizim boyutlarımızı kullanmaz. Higgs alanı maddeye kütle özelliği veriyor diye kabul ediyoruz. Ama biraz düşününce, aslında higgs alanının enerjiye momentum verdiğini kabul etmek bana daha mantıklı geliyor. Zaten kütle potansiyeli enerjinin kendisinde var. Öyleyse, Higgs alanı enerjiye momentum veriyor ve böylece enerji maddeleşmiş ve boyutları kullanmış oluyor. Ne dersiniz?
"Zaten kütle potansiyeli enerjinin kendisinde var. Öyleyse, Higgs alanı enerjiye momentum veriyor ve böylece enerji maddeleşmiş ve boyutları kullanmış oluyor. "
Yaklaşımı bana uyuyor. Hem de olayı daha anlaşılabilir, basit bir duruma "yükseltiyor".
necmi-tufek7866
Zaten bence mantıklı olan da bu. Enerji her durumda kütleçekimine tepki verdiğine göre kütle potansiyeli kendisinde var demektir. "Higgs alanı parçacıklara kütle veriyor" önermesini "Higgs alanı parçacıklara momentum veriyor" şeklinde değiştirebiliriz ve bu bence çok daha uygun olur.
muzaffer-erdem5978
Sn . dark matter ;
Uzay bilimcilerinin ve fizikçilerin ısrarla bir tane "BİGBAG" aramalarına anlam veremiyorum.
sözü edilen bigbag olması gereken oluşum , devasa dışa açılımlı sarmalların ortasında ki merkez noktasıdır . Bu "0" noktası ortasında bulunduğu spiral auronun çapı ve hızı ile eş orantılı olarak hem enerji üretir hemde olabildiğince çok çeşitli element atomlarını bünyesinde üretir.
Bu üretim esnasında tüm üretilen ürünler ve onları bünyesinden çıkartan "ANA BOŞLUK" aynı malzemedir , renkleri aynıdır. Bu parçacıklar sağılım esnasında mutlak kütle ile ana boşluğun içinde , ana boşluğun sonsuzluğunun verdiği pres gücü ile ilk çıktıkları yöne doğru önlerine çıkan kendileri gibi bir parçacık çıkana kadar 300000km/sn ortalama hızı ile (bu hızın tüm ışık türleri için aynı olduğunu da düşünmüyorum.)ilerler . Karşılarına çıkan bir yada birkaç parçacık rastlayana kadar süren bu yolculuk , temas sonrası birbiri etrafında aynı hızda dönmeleri ile herhangi bir element atomu oluşturana kadar devam eder.
-Oluşan atomların çekirdek ve elektron hareketlerinde de çalışma prensibi değişmez , ana boşluğun mutlak presi ile kilitlenen bu parçacıklar, çekirdek merkez olmak üzere yörünge oluşturan elektronlar , farklı manyetik pres alanlarında çekirdeğe olan mesafelerinde uzaklaşma yada yakınlaşma meydana gelir , bu değişim sari bir şekilde diğer iletken madde atomlarına da sırayet ederek gerçek anlamda enerjiyi oluşturur.
Burada ana boşluktan kopan alternatifsiz tüm parçacıklar hareket halinde olmaları enerjinin anlatılabilecek en olası yoludur.
Saygılarımla.
Muzaffer Erdem