pyskophat2791
Düşünce hızı ışık hızından daha mı hızlıdır ?
necmi-tufek7866
Bence bu iki yönlü yanıtı olan bir soru.
Birincisi; beyin elektrik akımlarıyla çalışır bildiğim kadar. Bir şeyi düşünürken, çeşitli durumları analiz etmeniz gerekir ve beyninizdeki bazı yerlerden bazı yerlere akımın gitmesi için zaman geçer. Eğer, bu alışveriş fotonlarla yapılıyorsa (benim ilgi alanım değil o yüzden bilenler yardımcı olabilir) ışık hızıyla etkilşim olur. Ama gidilecek yollar hesaba katılırsa ışıktan daha yavaş düşünmüş olursunuz. Ama eğer elektronlarla iletişim yapılıyorsa o zaman bu hız çok daha azalacak demektir.
İkincisi; Şu an Andromeda galaksisini düşünüyor olsanız bu sizin düşünce hızınızı göstermez. Yani bu durumda "hız" kavramı anlamlı olmaz. Uzak bir yeri düşünmek için o yerle iletişim kurmanız gerekmez. O yüzden bu durumun "hız" kavramıyla bir ilişkisi olmaz sanırım.
kemal-bay-hickimse7261
Andromeda örneği doğrudur.
İkinci olarak nöronlar arası " aksiyon potansiyeli " denen elektro-kimyasal impuls iki farklı yöntem öle aktarılır. Biri kimyasal diğeri ise elektrikseldir. Fakat eğer nöronlar arası hızı fiber optikte ki foton hızı ile bakır kablolardaki elektron akma hızı ile kıyaslayacak olursanız; beyin ikisine göre bile çok yavaştır. Mesela basit bir örnek; şuan gördüğünüz bardağın zihninizin oksipital lobuna ulaşması ve görüntünün oluşması 180 milisaniye alırken, bir transistör aynı işi " nano saniye " mertebesinde yapar.
Bloğunda yapay zeka adlı bir yazı var, şuan buradan yazamıyorum o yüzden bloğuma girip göz atarsanız orada bu konuya değinmiştim.
necmi-tufek7866
Ben de bir ara okuduğumu hatırlıyordum ama ilgi alanım olmayınca unutuluyor ister istemez. Teşekkür ederim.
kemal-bay-hickimse7261
Ne demek, sizin verdiğiniz bilgilerin yanında bir şey değil. @necmi