bilimsel-bilgi4493
bir konu öğrenirken konunun pekişmesi için soru çözmeye gerek var mı ? yani bana göre biraz vakit kaybı gibi geliyor. Sizin fikirleriniz neler ?
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Soru çözmek, problem çözmek, tekrarlamak...
Beyindeki sinir hücreleri çoğalamazlar, öldükleri zaman yenisi gelemez. Hareket edemezler. Buna karşılık birbirleriyle sayısız bağ kurup, evrendeki yıldız sayısı kadar bağ kurar.
Tabii bunların hepsini aktif ve canlı tutmak ciddi bir yapısal kaynak (protein, mineral, aminoasit), enerji ihtiyacı demektir. Bu yüzden kullanılmayanları, az kullanılanları siler.
Bir konuda ilk öğrenirken, beyniniz bir çok konudan çağırısım yapar, bunlara göre konuyu sınıflandırır ve bu konuyu destekelyecek konularla bağlarını kurar. Mesela, 2 bilinmeyenli fonksiyon konusunu ele alalım.
Soruyu çözecek olan hücrelerde, ileti bir hücreden bir diğerine iletilir. Ancak aynı konu üzerinde tekrar yapmaya çbaşladıkça, diyelim ki eskiden 1 den başlayan ileti 2,3,4,5 no2lu hücreleri geçip 6'ya ulaşırken, terkarlar sonucu 1 ile 6 kendi arlarında bağ kuracak şekilde akson ve dentritlerini uzatırlar. Aradaki 5 hücreyi saf dışı bırakırlar.
Eğer konu daha da tekrar ederse, bu sefer aralarındaki bağ sayısını güçlendirirler. Böylece bir problemin çözümü, 15 dakikalardan 1-2 dakikaya kadar iner.
Ama zamanla bu problem çözümlerini bırakırsa kişi, bu bağlatılar zayıflar. Genellikle çok uzun süre basit de olsa varlığını bu bağ varlığını sürdürür ama problem çözümü en azından 2-3 kat uzamıştır artık.
Bu nedenle vakit kaybından ziyade, hangi bilgiye ne düzeyde ihtiyacınız olacağına göre karar verin.
Çünkü farkında olmasanızda , bu tür bağlantılar aynı zamanda düşünce şeklinizi de kısmen biçimlendirir.
bilimsel-bilgi4493
o zaman ben biraz soru çözmeye gidiyorum :) yani bu çözeceğim sorular mutlaka ihtiyacım olacak üniversite sınavında vb.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Eğer konu üniversite sınavı ise, tavsiyem sosyal hayata ve eğlenceye de "düzenli" zaman bırakın. Özellikle yaz tatilini...
Tekrar etme, anlama, kavramayı terk ederde, ezeberleye dönüşürse, hemen kesin orada...
Ezber, genelde kısa süreli hafızaya yerleştiği için, iş bitince çabuk silinir.
Bu yüzden ezberdekini canlı tutmak için, yoğun bir tekrar çabası gerekiyor. Bu ise yıldırıcı...
Oysa anlayarak kavrayarak öğrenmek, zevklidir. Bilginin alınması daha uzun sürer ama kalıcılığı yüksektir. Basit ve aralıklı tekrarlarla, bağların varlığı korunur.
En güzel öğrenme yollarından biri, bir problemi ele alıp düşündükten sonra çözme işini kağıt kalemle değil, zihinden yapmaya çalışmak... Ve bu arada başka bir işle uğraşmak. Yüzerken, balık avlarken, dans ederken (bu biraz zor partnere bağlı ama), bisiklet sürerken filan...
bilimsel-bilgi4493
3 ay boyunca evden çıkacağımı maalesef zannetmiyorum. Dışarıyı pek sevmem. Fizik ve matematik çalışırken kavrayarak yani bir şeyi sadece bir kez okuyup geçiyorum öyle daha iyi oluyor. Soru çözmekte beni sıkıyor. Arada bir zorlada olsa çözüyorum ama makale okur gibi ders çalışınca daha iyi oluyor fizikte. Tavsiyelerine uymaya çalışacağım. Teşekkürler.
kemal-bay-hickimse7261
Var olan eğitim sisteminde başarılı olmak istiyorsanız tekrar etmek ve yüzlerce soru çözmek zorundasınız. Bu zihninizin yaratıcılığına büyük zarar verecektir elbet fakat istediğiniz konuma gelince bu yaratıcılığı geri kazanmak için çok fazla düşünmeniz ve çok fazla " baskı ve ödül-başarısızlık olmakszın " öğrenmeniz gerekecektir.
Diğer bir yol var, hem sınavlara yada belirli konulara en iyi çalışma yöntemi hem de zihnin " hayal etme, imgeleme, çağrışımda bulundurma " gibi kısımlarını aktif tutan bir yöntem.
Bu genelde tercih edilmez çünkü çoğu lise ve üniversite öğrencisi, sırf çoğunluk birinciyi uyguluyor diye " başarılı ama zihni boş olan kukla olmayı " tercih ediyor. En kolayı ve en karlısı fakat uzun vade de bizi biz yapan şey olan " beyni " arka plana atıyor.
bilimsel-bilgi4493
diğer yol nedir tam olarak ?
sevval-ceylan9119
Makale okur gibi çalışmak iyiymiş :) Şahsen ne amaç uğruna olursa olsun ders çalışamıyorum/çalışmıyorum.
abdullah-basaran1200
test çözmek işin gerçek kısmı. Öğrenme kısmı yanılyma olabilir diyorum. yani test ve tekrar da ısrar edebilirsiniz