burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Wikipedia ne kadar güvenilir?
Wikipedia, gönüllülerin katılımı ile büyüyen, gelişen ortak ansiklopedi. Kuruluşundaki amaç, kullanıcıların aynı zamanda katılımcı olarak, en son ve yeni gelişmeleri bilgileri de bu ortak hafızaya katmasını sağlamak.
Amaç ne kadar iyi niyetli olursa olsun, kontrol sistemleri ne kadar etkin olursa olsun. Wikipedia'da herkes bir şey yazabilir, ekleyebilir ve bir başkası onu yanlış bulup silebilir, değiştirebilir.
Bence bilimsel bir kitabın içindeki bilgi güvenirliği ile aynı düzeyde bilgi güvenirliği yok Wikipedia'da.
Wikipedi'da yazılan bilgileri denetleyenler de, gene ağırlıkla biraz daha yetkin gönüllüler...
Bir çok bilimsel popüler dergide çıkan yazılar daha fazla elemeden geçiyor.
Oysa wikipedia'da siz bile yanlış olduğunu düşündüğünüz bir yazıyı silebilir, değiştirebilirsiniz. (Bunu yaparken gerekçelerinizi de ekleyin, gönüllü denetleyici açıklamalarınıza göre bu değişikliğin gerekli-haklı olup olmadığına karar veriyor.)
İnternet bilgi paylaşımı ve hızı açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Ama aynı zamanda yoğun oranda güvenilmez bilgiler de taşıyor.
Mesela, benim 3-4 yıldır kişisel yorum ve bakış açısı olarak yazdıklarım bilimsel açıdan güvenilmezler. Hiç biri deneye ve gözleme bu açıdan tabii tutulmamışlar.
Başkalarının deney ve gözlemlerini farklı açılardan ve farklı bilgilerle kaynaştırarak tamamen yeni bir bilgi üretmeye çalışıyorum... Ama bilimciler bu açıdan ele almadıkları için, bakış açımın güvenirliği şüpheli...
Amacım, insanları özellikle gençleri, sınırların dışında, farklı düşündükleri zaman bunu ifade etmekten çekinmemelerini sağlamak. (Bu farklı bakışlardan bir kaçının doğru olduğu açığa çıkınca yaşayacağım duygusal memnuniyet te ayrı bir konu tabii)
venividi7017
Okuduğu herhangi bir şeyi mutlak doğru olarak kabul edecek zihinler için sakıncası olabilir. Lepton nedir, Baryon nedir, Tatarlar nerden gelmiş hangi boya mensup gibi bilgi-fikir edinmek için oldukça pratik ve hızlı çözümler sunuyor. Şahsen çok yararlı bir kaynak olduğunu düşünüyorum ve ülkemizde yasaklanmış olması utanç verici. Yasaklanma sebebini hesaba katınca oldukça güvenilir olduğu aşikar.
vide-supra1191
Wikipedia'nın bir bilimsel kitapla aynı güvenilirliğe sahip olmadığı konusunda aynı fikirdeyim. Fakat ikisini kıyaslamanın da bir o kadar yanlış olacağını düşünüyorum. İşlevselliği ve bilgiye dinamik bir yapı kazandırması, belki de bu kadar büyüyebilmesinin ve kaçınılmaz olarak kendi otoritesinin oluşmasının asıl sebebi olabilir. Bu açıdan ne kadar bağımsız olabilirse o kadar bilimsel bir yapıda olacaktır.
Doğru @veni vidi, "okuduğu her şeyi mutlak doğru kabul etmek." Bu hata benim bir kaç yıl sonraki kuşaklarımda da hil, önceki tüm kuşaklarımızda hakim olan yaklaşım.
Bizler okuduğumuzun güvenilir kaynaklı olmasına (veya öyle ifade edilmesine) alışkınız. Bu nedenle internet gibi bir ortamdaki bilgi ve bilgi kirliliği ile başa çıkmada yetersiziz. Bu kadar bilgi kirliği içinde, kitapların mihmandarlığını bu yüzden bırakamıyoruz. Onlar bizim için mihenk taşı oluyor aynı zamanda...
Diğer yandan wikipedia yasaklanması konusundaki düşüncelerinize katılıyorum. Bir farkla utanç bize ait değil, kararı verenlere ait.
Gerekçesine gelince, başka bir kişi ilgili yorumu niye silememiş bilmediğim için, anlaşılır değil.