morgan-frei5424
Higgs alanindan gecen isik, kutle kazanmaz ancak enerji mi kazanir ?
morgan-frei5424
Foton kutlesiz oldugu icin Higgs alanindan etkilenmez.Ancak wikipedia'da "Light that passes through it gains energy, not mass, because it is a wave.".
Bu anlamda iki sorum var
1-isigin uzayda ilerlerken higgs alanlarindan enerji aldikca, sonucta sonsuz enerjiye/frekansa ulasmasi gerekmez mi ?
2- Eger ki "kutlesiz" ama dalga oldugu icin, Higgs alanindan enerji aliyorsa, kutlecekim dalgalari da ayni etkiye maruz kalmak durumundalar mi ?
kemal-bay-hickimse7261
Sonsuz enerji yada frekans fizikte pek hoş karşılanmaz çünkü tekillikler gibi açıklanamaz işaretler gerektirirler. Higgs alanı enerjiye, kütle kazandırıyor. Belki direk fotona değil de, fotonun taşındığı dalgaya bir kütle kazandırıyordur.
morgan-frei5424
Higgs alani parcaciklarin kutlelenmesinde tamam ama saf enerjide etkisiz biliyorum
muzaffer-erdem5978
Uzay ortamda adı olan ve bir isimle kendinden bahsedilen her şey ya haraket olarak yada kütle olarak vardır.
Işık bir kuark hareketidir,kuarklar kütleye sahiptir.Ama tek kuark olarak uzay ortamda bulundukları sürece duramazlar,yani o malum "IŞIK HIZI"nda dümdüz gider durular.Bu dümdüzlük uzay tümsekleri ve obruklarında geçmekde olduğu ortamın kurp çapı kadar bir sapma yapabilmesine rağmen önüne ya bir kendi gibi aynı doğrultunun kesiştiği yerde rastlayacağı bir başka kuarkla kitlenip kendilerine ait foton oluşturur,yada herhangi bir cisme çarparak cismin atomlarında minik bir çarpışma reaksiyonuyla yolculuklarını sonlandırılar.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Fotonda frekans değişimi ile momentum artışı olarak anladım wikipedia açıklamasını...Elektromanyetik dalgayla kurduğu bağlantıyı anlamadım. Belki yazının tüm paragrafına bakmak daha faydalı olacaktır.
Eğer yazıldığı şekilde ele alırsak, her iki sorgunuzda da haklısınız... Fotonun- elektromanyetik dalganın ilerledikçe enerji kazanması mantıklı değil. Kütle çekim içinde geçerli.
Kaynak vermiş mi yazan?