isa-erdal-ergun8607
Evrenin tek geçmişi olduğu doğru mu?
kemal-bay-hickimse7261
Zamanın oku tersine dönmedikçe, entropinin düzensizliğinin yönü tersine dönmedikçe ve geleceğin geçmişi doğrudan etkilediği teorileri gündeme gelmedikçe evet, evrenin tek ve değiştirilemez bir geçmiş var çünkü içinde bulunduğumuz fiziksel evren bunu mantıklı kılıyor.
yasin-yasin9016
Evrenin gecemisi hakinda net kesin bilgiler olmadigi surece gecmisine dair herhangi bir teori dogrudur ve yanlistir diyemeyiz evren sorekli kendini yenileyen ve bir cok gecmisi olabilen bir yapida olabilir yada baska bir evrenin icinde buyuyen bir balonda yada yada vs.vs bi yigin teori uretilebilir bu konuda ama hic birinede suanki bilgiler cercevesinden hareketle dogurudur denilmez
necmi-tufek7866
Aslında evrenin geçmişi hakkında oldukça kesin bilgiler var. Başlangıcı hakkında da oldukça sağlam bilgiler var. Enerjinin bu günkü davranışı geçmişi hakkında bilgi verir. Yani, bu güne bakıp, geçmişi doğruya çok yakın tahmin edebiliriz.
"Entropi" kavramı geri döndürülemez bir süreç öngörür. Hani, "metal yorgunluğu" gibi terimler kullanıyoruz ya, işte ona benzer şekilde evrenin daha önce bir başka geçmişi olmadığını, enerjinin sıfır entropiyle başladığını tahmin ediyoruz. Eğer daha önce bir geçmişi olsaydı, entropi çalışmaya devam edeceği için sıfırdan tekrar başlayamazdı diye düşünüyorum. (Tabii eksi enerji kavramı eğer hesaba katılırsa o zaman sıfır entropi mümkün olur sanırım)
Yani, enerji tekrarlayan süreçlerle evren yaratsaydı bizim evrenimiz şu anda bizim gördüğümüz gibi olmazdı, bir miktar düzensizlikle başlardı. Sanırım bu da enerjinin davranışını ölçülebilecek şekilde farklılaştırırdı diye düşünüyorum.
abdullah-basaran1200
Aslen fikrimi ve inancımın gerekçelerini sorarsanız, evrenin geçmişi hakkında çoğu bilgi saçmalıktır. Nokta. Bununla birlikte Allaha inanmayan saçma kafirler bir de COSMOS diye bir kandırmaca çıkarmış ki ilimleri ne kadar çürük olduğu ortadadır. Yahu anlayın müslümanlar bir başlasalar 60 seneye kalmaz arkamızdan koşarlar ne olur bilginizi verin diye. Bu sözlerim kanıtlı sabit kardeşlerim, kendimizi bilim güvenmemiz gerek bu kadar. Aslı bu.
yasin-yasin9016
Necmi bey evrenin geçmişi ( evrenin doğum öncesi hali yada binbang öncesi ) hakkında var olan yada evrenin geçmişine dair kesinliğe daha yakın fikirler edinmemizi sağlayacak kanıtlar veriler duymadım eğer varsa bu konuda çalışmalar paylaşırsanız memnun olurum .
evet evrenin başlangıcı hakkında binbang sonrası güçlü kesine yakın kanıtlar var o konuda size katılıyorum ama eğer evrenin binbang öncesi varsa eğer ona dair bilgiler yada veriler mevcut değil tabi herkes bu konuda farklı fikirler teoriler üretebilir ama bu teori ve fikirleri dayandıracağımız bilimsel veriler mevcut değil
yasin-yasin9016
Necmi bey evrenin geçmişi ( evrenin doğum öncesi hali yada binbang öncesi ) hakkında var olan yada evrenin geçmişine dair kesinliğe daha yakın fikirler edinmemizi sağlayacak kanıtlar veriler duymadım eğer varsa bu konuda çalışmalar paylaşırsanız memnun olurum .
evet evrenin başlangıcı hakkında binbang sonrası güçlü kesine yakın kanıtlar var o konuda size katılıyorum ama eğer evrenin binbang öncesi varsa ona dair bilgiler yada veriler mevcut değil tabi herkes bu konuda farklı fikirler teoriler üretebilir ama bu teori ve fikirleri dayandıracağımız bilimsel veriler mevcut değil
yasin-yasin9016
belkide evren tektir ve bir yaratıcı tarafından tetiklenmiş bir patamayla oluştu
yasin-yasin9016
belki de evren tektir ve bir güç yada yaratıcı tarafından planlanmış bir patlamayla oldu
yasin-yasin9016
belki de evren tektir ve bir güç yada yaratıcı tarafından planlanmış bir patlamayla oldu
belkide yoktan kendi kendine var oldu
yada sürekli kendini tekrar eden bir evrenin içe çöküp sürekli kendini tekrar etmesinin devamıdır .
yada sonsuz çoklu evrenlerin havuzunda bir balondur
şuna inanıyorum insanlık devam ederse bilim geliştikçe ve bir gün uzay ve zaman nehrinin duvarlarında gedik açabilirsek bir çok sorunun cevabını bulmuş olacağız .
necmi-tufek7866
Elbette her şey olabilir. Evrenin geçmişi derken benim söylemek istediğim Big bang sonrası evrendir. Daha öncesi hakkında zaten bilgimiz olamaz çünkü büyük patlama daha öncenin kanıtlarını silmiştir.
Ama şunu söyleyebilirim; evren daha önce var olmuş bir başka evrenin tekrarlayan bir devamı değildir. Öyle olsaydı düzensizlik derecesi şimdi olduğundan daha fazla olurdu. Enerji daha farklı davranırdı bence. Çünkü entropi yok edilemez bir süreçtir. (En azından pek çok fizikçi böyle düşünüyor sanırım)
Zaten hepimizin bu tür bilinmeyen konularda söylediği şeylerin hepsi varsayımdır. Tüm mesele en makul varsayımı doğruya yaklaştırabilmektir. Buna çalışıyoruz.
morgan-frei5424
Eger bir Yaratici tarafindan yaratildiysa, biryerlerde kanit birakmistir ( tabii ki imza, parmak izi gibi bir fiziksellikten bahsetmiyorum).
Eger ki Yaratici yaratmamissa ( bunun anlami yine yaratici olmadigi anlamina gelmez) , o zaman isimiz zor, ama yine de devam.Bilimin neler ortaya cikaracagi belli olmaz