burtay-mutlu-shibumi-tr1695
"Elektromanyetik dalgaların niye birbirinden farklı bir elektrik bir de manyetik dalga örgüsü var?"
Elektromanyetik dalgaların fotonu taşırkenki yapısını incelediğimizde, elektrik alanındaki dalgalanma ile manyetik alandaki dalgalanmasının birbirine 90 derece ve eş uyumlu olduğunu görüyoruz.
Peki niye böyle bir yapıda titreşim oluyor? Fikri, bilgisi olan var mı?
morgan-frei5424
Burtay bey,
Sifayi kaptigim icin pek arastirma yapamadim.
Sorunuzu daha sonra detayli inceleyecegim, ama simdilik izlenimlerim:
1-Bu dik acilarin sekilsel belirtildigi, ama aslinda tek dalga oldugu , elektromanyetik dalganin tek oldugu ( ki bana inandirici GELMEDI).
2-Elektrik alaninin manyetik alani etki ettigi ( ve tam tersinin de ) , ve bu etkilerin birbirlerine dik olmasi.
Biraz iyilesiyim, devam edecegim arastirmaya
3- (reserved) :)
abdullah-basaran1200
bununla ilgili çok izah edici bir belgesel biliyorum. İsterseniz bakın...
abdullah-basaran1200
fiziğin gelişimi
@Morgan Frei, öncelikle geçmiş olsun.
Konuyu daha önce pek ele almamıştım. Başka önceliklere ağırlık veriyordum. Son tartışmalardan (Necmi Bey ve Karanlık Profil sağolsun) sonra eğilmeye başlayınca, bu yapının bazı cevaplar üretme ihtimalini gördüm.
Hatta anti-madde'nin durumu ile bir bağlantısı olabilir gibi geldi bana...
Konuyu deşiyorum ama, tek elin sesi parmak şıklatması kadar.
Her türlü bilgi, fikir, bakış açısı işime yarayacaktır. (Vide Supra ve Buddha'dan da fikir umuyorum. ?)
Tekrar geçmiş olsun...
necmi-tufek7866
Burtay Bey,
Elektrik ve manyetik dalgaların farklı örüntüleri var çünkü aralarında çok büyük bir orantısızlık var. Aynı E=MC2 formülü gibi, madde enerjiye dönüşürken basit bir işlem, enerji maddeye dönüşürken çok fazla bir enerji...
Elektrik alanının manyetik bir alan yaratması için çok fazla enerji ama manyetik alanın elektrik alanı yaratması için çok az bir enerji... Bence örüntü bu yüzden farklı gibi görünüyor. Manyetik alan hemen bir kuzey, güney kutuplanması gerçekleştiriyor. Ama elektrikle birleştiğinde bu etki alanı tüm evren boyunca yayılabiliyor. Yani elektromanyetik etki fotonlar sayesinde limitsiz bir uzaklığa ulaşabiliyor. Ama manyetik alan kendi kutuplarını yaratıp bölgesel oluyor.
Size, frekans konusuna biraz daha eğilmeniz gerektiğini söylemiştim. Çünkü frekans bir fotonun tek başına ölçülen bir niceliği değildir. Ardışık fotonların sıklığı veya seyrekliği ile ölçülür sanıyorum. Buraya daha önce cevap yazmadım çünkü Morgan Frei 1- numara verdiği yanıtta buna değinmiş. Belki devamını getirir dedim ama sanırım rahatsızlığı var, geçmiş olsun.
Frekans konusuna eğilirseniz o zaman, bu ardışık fotonların nasıl olup da farklı sürelerde aynı "EMD" dalgası üzerinde bulunabildikleri sorunu ile uğraşmanız gerekecektir gibi geliyor bana.
Necmi Bey,
Teşekkür ederim. :-)
Daha dala kavanoza büyük taşları yerleştirmeyi bitiremedim. İş ayrıntılara, boşluların küçük çakıl ve kumla doldururken, ayrıntı ve bilgi yoğunluğu, işin içinden tek bir beyinle çıkmama imkan vermiyor. Ama bu ayrıntılar olmadan, büyük taşların konumuda sağlamlaşmıyor.
Bu yüzden her türlü bilgi, fikir ve öneri değerli...
Çok teşekkür ederim, tekrar.
Bu arada manyetik alanın "niçin kutup" oluşturduğu ve hareket eden manyetik alanın "niye elektronları hareketlendirdiği" de ilgimi çekiyor.
necmi-tufek7866
Momentum, Momentumun korunumu, Açısal ve yörüngesel momentumlar kutup oluşturma konusunda gerekli bilgiyi sağlayabilir.
Manyetik alan bence hareket etmez. Kuvvet çizgileridirler. Bunların şiddeti her kıvrımda ve çizgide farklı olmalıdır. Elektronlar da elektrik enerjisi taşıdıkları için böyle bir ortamda enerji yüklenirler.
Manyetik alanı hareket ettiren, dünyanın dönüşü veya dinamonun birbiri etrafında dönen "anot" ve "katot" kutupları arasındaki enerji farkıdır bence. Elektronlar bu ortamda yeteri kadar enerji yüklendikten sonra iletken bir tel vasıtasıyla evlerimize kadar gelirler.