morgan-frei5424
Zaman yaratilabilir mi ?
hakan-k9304
Tahminlerimce
Uzay Zamanın Kendi Dokusunda Oldugu İçin Yaratılamaz
Ama Yavaşlatılabilir-Hızlandırılabilir-Durdurulabilir-
necmi-tufek7866
Farklı bir bakış açısı;
Evren genişliyor. Bu demektir ki, zaman yaratılıyor. Fazladan uzay, fazladan zaman demektir. Evren genişlerken bizim zamanımız uzamadığı, kısalmadığı, hızlanmadığı için demek ki, bizim evrenimize yeni zamanlar ekleniyor.
Evrenin dokusu zar gibi esneyen, sünen bir yapı olsaydı var olan zaman uzayla birlikte esner, uzardı.
morgan-frei5424
Ayni seyi dusundugum icin sordum Necmi Bey. Uzay-zaman birbirlerinden ayrilamaz , ve olusan her uzay birimi , olusan yeni zaman demektir ( tabii ki kisisel fikrim oldugu icin bunu boyledir diyemem )
origin1690
Enerji uzay-zamanı yaratır. Enerjinin korunumu belki de zamanın korunumu gibi alt başlıklar açabilir.
vide-supra1191
Belki de zaten sonsuz olan bir döngüye sahip olmasından dolayı yaratılması ya da eskisine göre daha çok sayıda-uzunlukta olması mantıklı olmayabilir. Tabi sadece 4 boyut geometrisi ve bizim bunu algılamamız üzerine söylenebilir bu.
hakan-k9304
Evrenin Genişlemesinde Yaratılan Zaman , Evrenin En Yoğun Zamanlarında Sıkışmış Olan Zaman,
Tekrar Yaratılmıyor
Enerji ile Uzay- Zaman Dokusu Yaratılabilir Belki
morgan-frei5424
Hubble genislemesi, 3 degil 4 boyutta gerceklesiyor.Buna ispat olarak, kutlecekim dalgalari , cok dusuk bir duzeyde "uzay" yarattigi icin, zaman da yaratmis.Bunu LIGO tespit etmis.Ilgili calisma https://arxiv.org/abs/1606.07975v1
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Yanlış anlamayın. Sadece kendi bakış açımdan kaynaklanan nedenlerle, bu soru çok anlamsız geldi bana...
"Gölge"nin özelliklerini ve yapısını sorgulamak gibi bir şey bu...
morgan-frei5424
Burtay Bey, acikcasi bu fikir, su aralar sabirsizlikla postadan almayi bekledigim bir kitapta genis sekilde anlatiliyor olacak, sabrim yetmedigi icin burada bu basligi actim.
"Muller points out that the standard Big Bang theory explains the ongoing expansion of the universe as the continuous creation of new space. He argues that time is also expanding and that the leading edge of the new time is what we experience as “now.” "
ilgili kitap : https://www.amazon.com/Now-Physics-Time-Richard-Muller/dp/0393285235
Yani cok yeni bir tartisma bile sayilmaz. Ama sacma bulmaniza kesinlikle alinmam .
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Böyle bir durumla karşılaşan Stargate Atlantis'teki Mac Key'in dediği gibi... :-) :-)
Kitabı alınca, bizimle içeriğinden anekdotlar ve bakış açıları paylaşırsınız umarım.
Hatta benim blogu okduysanız, kıyaslama da yapabilirseniz harika olurdu benim için.
abdullah-basaran1200
Hakan K 'ya katılıyorum.