morgan-frei5424
Nicin evren, isigin hizini limit olarak secmistir ?
morgan-frei5424
Soruda "niicn isik hizini limit olarak secmistir" demememin, isigin hizini secmis olmasindan bahsediyorum. Evrenin limit olarak "299 792 458 m/s" secmedigi, isigi sectigi kesin.Sizce neden boyle bir sistem olustu ? Yapilanmada bu karari evren nasil verdi ? ( evreni bilincli bir sistem olarak gordugumden degil, ama kelimeleri secerken baska alternatif bulamadigim icin 'karar vermek' eylemini kullndim )
morgan-frei5424
Soruda "niiin isik hizini limit olarak secmistir"demememin ama "isigin hizini" dememin nedeni , isigin hizini secmis olmasindan bahsediyorum. Evrenin limit olarak "299 792 458 m/s" secmedigi, isigi sectigi kesin.Sizce neden boyle bir sistem olustu ? Yapilanmada bu karari evren nasil verdi ? ( evreni bilincli bir sistem olarak gordugumden degil, ama kelimeleri secerken baska alternatif bulamadigim icin 'karar vermek' eylemini kullndim )
omer-karanlik-profil5833
https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/26129/
buna benzer bir soru sormuştum...
belki yardımcı olur...
necmi-tufek7866
Morgan Frei,
Fizik, neden? niçin? sorularına cevap vermek durumunda değildir. (Metafizik olur)
Ama, nasıl oluyor? diye sorarsanız sanırım yanıtını siz de biliyorsunuz.
morgan-frei5424
@Karanlik Profil,
Tesekkur ederim.Kafamdaki soru daha degisikti, sizin sorunuzu ( verdiginiz linkteki) okuduktan sonra farkli sekilde sormustum.Kisacasi sorunuz beni buraya yoneltti, cunku acikcasi tam bir kesinlige kavusmamisti sorunuzdaki cevaplar.(kisacasi sizin sorularinizi ve yorumlarinizi Necmi Bey'inkiler gibi izliyorum)
@Necmi Bey,
Cok haklisiniz.DIn ve metafizigi asla bilimde bir yere koymamak gerektigi konusunda sizinle hemfikirim.
Kafamda hafif birseyler canlanmisti. Eger ki evrende, fotonun bosluktaki hizini limit olarak belirlenmisse , bunun Big Bang'in ilk safhalarinda, fotonun serbestce hareket etmeye basladigi anda , isimanin bir rol oynayacagini dusunuyorum ( bir ihtimal ). Bunun icin ( her zaman oldugu gibi, en azindan benim acimdan ) , sil bastan tum evreleri tekrardan arastirmam gerekecek.Tabii ki yanlis dusunuyor da olabilirim.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Evrenin dokusunun, enerji yoğunluğunun elverdiği en üst sınırdır da ondan.
Daha da doğrusu, evrenin boşluk-vakum dediğimiz kısmı, enerji yoğunluğu olarak en küçük değerdedir.
Boşluk olarak tarif ettiğimiz bölgedekinden daha düşük enerji yoğunluğu yoktur.
Keza, dünya dışındaki boşluk bile, enerji ve partikül açısından daha yoğundur. Bunun sonucunda kütleçekim etkisi ile zaman etkilenmektedir ve foton bu hızın üzerine çıkamamaktadır. Bu bir seçim, tercih değil, olabilen maksimum hızdır. Enerji yoğunluğu artıkça, hız da azalır.
(Tabii küsürlü ve bize göre çok büyük bir sayı olması tamamen parmaklarımızla alakalı. Bizler on parmaklı olarak, onluk sayı sistemi geliştirmişiz. Ölçülerimizde ona göre.)
onur-cem-dag8483
evren seçmedi gözlemlenebilir evrendeki işleyiş gereği ışık hızı hız limiti olarak kabul ediliyor
necmi-tufek7866
Şöyle bir şey geldi aklıma;
Uçakların uçması için "atmosfer" gerekli.
Atmosfer ne kadar ince ve dirençsiz olursa, uçak o kadar hızlı ve az etkilenerek uçar.
Ama hiç atmosfer yoksa, o zaman uçak uçamaz.
Burada da sanırım böyle bir ilişki olabilir...
hakan-k9304
Atmosfer Olmasaydı Uçak Yine Uçardı.
necmi-tufek7866
Kanatlı ve aerodinamik şartlara uyumlu, pervaneli bildiğimiz uçak, atmosfersiz ve hava direnci olmayan bir ortamda uçamaz benim bildiğim. Yani verdiğim örnek bu yöndedir. Tepkili roket motorlarında bahsetmedim.
hic-kimseyle-tartismaz9132
Uçaklar, aerodinamik dediğimiz yapıları-şekilleri sayesinde, hız kazanmaları ile kanatlarının alt ve üst yüzeyindeki basınç farklılıkları sayesinde uçarlar.
Çünkü hava bir akışkandır. Yoğunluk ve hız ile basınç arasında ilişki vardır. .böylece kanat altındaki hava basıncı, kanat üstüne galip gelir ve uçağı uçurur.
İster pervane ister tepkili motor olsun, ileriye doğru hız vermek içindir. Onlar yoksa kuvvet olarak yerçekimi bile (planör) kullanılır.
Tepkili roket motorları fark olarak, çok hızlı hale gelmiş atomları-molekülleri fırlatır ve etki-tepki ilkesince uçağa, ya da uzay gemisine hız verir.
Boşlukta gidebilmesi bu yüzdendir. etki-tepki sonucu kazandığı momentumun onu ileriye itmesi.
Ama uçaklar uzayda gidemez, uzay gemileri gider. o da "eylemsizlik" sayesinde.
hakan-k9304
Motoru TurboFan Gibi Atmosfer Gerektiren Motorlar Olmadıgı Sürece Uçabilir
En Basit Örnek İle
Dağın Üzerinden Düz Bi Pistde Hızlanarak Giden Uçak,
Pistden Ayrılırsa Dünyanın Yörüngesinde Uydular Gibi Döner
tarihi-yanilgi6705
Bilginin sınırı
morgan-frei5424
Baska bir tartisma ortaminda, basit bir fikir ortaya atildi ki, dogru veya degil, soruya cozum buluyor bir manada ( ama daha fazla soruya neden oluyor) . Tersini dusunup, evrenin bu hizi limit tutmasi, isigi baz aldigi icin degil. C limit olunca, isik da daha fazlasini yapamiyor, bu limite de muhtemelen kutlesiz oldugu icin ulasabiliyor. Yani yine Karanlik Profil'in linkini attigi sorusu, bu soru ile ayni kapiya cikiyor.