venividi7017
Evrendeki maksimum hız neden 299.792.458 m/s'dir? bu hızı belirleyen faktörler nelerdir?
venividi7017
Bir internet kablosunun fiziksel yapısından kaynaklı belli kb/s sınırlarının olması gibi evreninde kumaşıyla-dokusuyla ilgili bir olaymı bu ?
hakan-k9304
Öncelikle Limitin Bu Olup Olmadıgını Bilmiyoruz, Ama Böyle Düşünülüyor
(Ben Aşılabileceğini Düşünüyorum)
Diğer Sorun Güzel Bir Soru Ve Büyük İhtimalle Haklısın,
Evren Işık Hızından Daha Hızlı Genişliyor ve Genişleyen Uzayın Kendisi. (Atomlar Değil)
Ve Fotonlar Boşlukta* Işık Hızında İlerliyorlar,
Boşluk Dışında Hareket Edebilirlermi Bilemeyiz Ama,
Edebilselerdi Büyük İhtimalle Çok Daha Hızlı Olurdu
[Kendi Düşüncelerim İle]
morgan-frei5424
Venividi, size katiliyorum.Evrenin dokusu , isik hizinin ustune cikmayi engelliyor. Elektronlara enerji yuklemesi deneylsei de basarisiz cikti, isik hizina bile erisemiyorlar. Hatta (yanlis oldugunu sanmiyorum) , eger evrende herhangibir sey isiktan hizli olabilseydi , karadelikler uzerindeki gozlemlerde, karadelikten bir cikis oldugu simdiye kadar mutlaka farkedilirdi.
omer-kaan2000
İlk olarak evrendeki BİLİNEN en hizli sey ışıktir ve ortalama olarak 300000000 m/s ile ilerler senin soruna gelirsekte evreni bir hologram olarak düşün ve hologramda bazi kurallar olur bunlardan biride en hizli seyin isik hizi olmasidir . Ayrica karadeliklerden madde cikisida gözlemlendi . İsik hizini ise fotonun kütlesi ve ortamin yogunlugu belirler
mustafa-okat7876
Bahsettiğiniz hız ışığın boşlukta kat ettiği hızdır. Bu hız aynı zamanda 1 planck zamanı içerisinde 1 planck mesafesi mesafeyi kat etmeye bedeldir. Planck zamanı zaman diliminde en kısa zamanı ifade eder. Daha kısası yoktur. Planck mesafesini de daha kısa bir mesafe yoktur, ölçebilecek bir alet edevat yoktur. Dolayısı ile teorik bir yaklaşım ama ışık hızı budur. Ve sadece kütlesiz bilgi ışık hızı dediğimiz hızda gidebilir. Kütlesi olan hiç bir şey ışık hızına erişemez. Çünkü rölativistik hızlarda yani bildiğimiz, deneyimlediğimiz fizik kanunlarının geçersiz olmaya başladığı hızlarda cismin hızını çok küçük bir parça (Belki 1 metre / saniye yani saatte 3,6 km) artırabilmek için o ana kadar cisme uyguladığımız enerjinin 2 katı gerekmeye başlıyor ve bu böyle katlanarak gidiyor. Bir sonraki kademede aynı 3.6 km/sa artış için bir öncekinin 4 katı enerji gerekiyor. Ve duvara sonsuza kadar yaklaşıp hiç ulaşamadığınız paradokstaki gibi ışık hızına her seferinde yaklaşıyorsunuz ama asla ulaşamadığınız gibi, bir süre sonra evrende var olan bütün madde, enerji her ne varsa cisminize uygulasanız da ışık hızına erişemiyorsunuz.
Tabii bu durumda zamanın değişkenleşmesi (Işık hızına yakın hızla giden gözlemciye göre 1 yıl dışarıdaki gözlemciye göre 2 yıl diyelim, üstümüze 2 kat enerji yüklenip hızımızı 3.6 km/sa artırdığımızda bize göre 1 yıl dışarıya göre 4 yıl oluyor. 2 kat enerji ve 1/8 oranı ve bu böyle katlanarak gidiyor.
morgan-frei5424
Omer Bey,
Karadelikten madde cikislari gozlemlendi mi ? Kaynaginiz var mi ?
Ayrica demissiniz ki " İsik hizini ise fotonun kütlesi ve ortamin yogunlugu belirler" , fotonun kutlesi ?
hakan-k9304
Hologram Ve Evren Kelimeleri Yan Yana Olunca Ortaya %90 Saçma Şeyler Çıkıyor
(Mizah Olsun Diye Abartıyorum Lütfen Örneklemeyin :)
kemal-bay-hickimse7261
Fotonlar boşluk dışında da hareket ederler. Işık hızının belirli bir ortamın yoğunluğuna bölümü ile indis denilen şeyi elde ederiz. Bu yüzden ışık havada, suda ,fiber optikte farklı hızlarda hareket eder.
morgan-frei5424
Kemal Bey, cumledeki "fotonun kutlesi" kismini sormustum Omer Bey'e
kemal-bay-hickimse7261
Ben Hakan K ' ya ithafen söyledim.
hakan-k9304
Işık Boşluk Dışında Hareket mi Eder? :D :D :D
Bunu Hangi Teoriye Dayanarak Söylüyorsunuz?
Evrenin Dışına Çıkarak Kendiniz mi Test Ettiniz?
kemal-bay-hickimse7261
Işık yani elektromanyentik dalga, suda, indisli camlarda, yoğun ortamlarda farklı hızlarda hareket eder. Vakum yani boşluk 1 olarak kabul edilebilir yani 300.000 km/s. Işık 100 mikrometrelik bir kabloda da hareket eder uzay boşluğunda da. Yazmadan önce biraz düşünün,araştırın ki komik duruma düşmeyesiniz.
hakan-k9304
Siz Ne Soruyu Anlamışsınız Ne De Benim Demek İstediğimi
Burda Ne Su Ne Cam Nede Ortam Yoğunluğu Konu...
Boşluk Dediğimiz Uzay Tamamen Yokluk Değildir. (teori)
Ama Evrenin Sonu Tamamen Yokluktur.
Arkadaş 'Uzayın Yapısı' Derken Bunu Kastediyor
hakan-k9304
Bu Arada Suda Yada Tahtada Yada Herhangi Bir Madde Üzerinden Geçerken Boşluk Üzerinden Gitmiş Oluyor... Umarım Anlarsın
mansur-kilic1724
Arkadaşlar ilk önce ''Boşluk'' kavramını bir kenara bırakınız, şuan halen devam eden bir çalışma var Cern de. Foton ve partiküllerden arındırılmış gerçek boşluk henüz elde edilebilmiş değil, hız kavramına gelince ışık bilinen en büyük hız değildir buna karşılık partiküller ışıktan çok daha fazla hızlara sahip ve maddeye çarpmadan geçebiliyor. Ayrıca Ömer bey kara deliklerden madde çıkışı gözlemlendi demiş buna çok şaşırdım, bu konuda bizi aydınlata bilirse sevinirim.
morgan-frei5424
Hangi partikuller isiktan daha hizli Mansur Bey ? Karadeliklerden cikan maddeyi ben de sordum omer Bey'e ama cevap alamadim henuz
venividi7017
Üzgünüz, bu içeriği görüntülerken bir hatayla karşılaştık. Kullanıcı iseniz, lütfen daha sonra tekrar deneyin. Yöneticiyseniz, daha fazla bilgi için Flarum günlük dosyalarınıza bakın.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Evrenin düşük enerji yoğunluğu dokusunun verdiği cevaptır. Yani en düşük kırılma indeksine sahip olan şey evrenin dokusudur.
Ancak fotonun hızını belirleyen şey, fotonun kendisi veya sahip olduğu enerji değildir.
EEğer fotonun hızı, momentumunda sakladığı-depoladığı enerjiye bağımlı olsaydı, yol aldıkça, zamanla, kızıla kayarken bu enerjiyi kaybettiği gibi, hızının sürekliliğini sağlayan enerjininde olumsuz etkilenmesi gerekirdi. (Ya da Higgs alanı yoktur o zaman)
Ama fotonun enerjisi ne kadar düşerse düşsün, hızı etkilenmiyor. Bence bunun nedeni, fotona bu hızı veren etkenin fotonun varoluşundan farklı nedenlere dayanıyor olmasıdır.
Yani kısaca, foton durağandır. Kütlesizdir. Çünkü enerjiye kütle veren dalgalara hiç direnç göstermiyordur. Hatta tam tersi o dalgalar aynı hızda hareket ediyordur.
Yalnız burada iki tür dalgadan söz ediyorum.
İlki, evrenin dokusunu ve akışkanlığını oluşturan çok yüksek frekanstaki ve yüksek enerji yüklü ters eğimli dalgalar. Bunlar evrenin dokusunu oluşturuyor. Evrenin dokusundaki enerji parçacıklarını homojen ve eşit şekilerde titreştirerek, ortalama bir enerji yoğunluğuna dönüşü sağlıyor. (Su moleküllerinin titreşmesi gibi)
Fotonları ise bu dokuda oluşan dalgalar- elektromanyetik dalgalar taşıyor. Enine dalgalar oldukları için, hareket yönüne dik yapıdalar. Foton da bu dik alanda yuvalanıp, taşınıyor.
Dokuyu oluşturan dalgalar (EGD) enerji yoğunluğunda etkilendikleri için, hızları bu ortamlarda değişiyor (dalga "göreceliliği") , bu yapıda oluşan taşıyıcı dalgalarda (elektromanyetik dalgalar) buna uyuyorlar.
abdullah-basaran1200
Kardeşim varsa haberin ben sana ALTIN ORAN ı bir araştırmanı tavsiye ederim. Ama bu oranın neyle alakalı olduğunu bulmak için bilgimiz yetmez (1,628) oran bu....