aydan-uyanik3279
Merhaba necmi arkadasim bizim yasadigimiz evrenimizde de enerji hiç bir zaman sıfır değerde olmaz degilmi ?
aydan-uyanik3279
Necmi arkadasim bana sunlari yazmistin "Enerji eksi değerde de olabilir. Bu yüzden yok edilemez. Yani enerji hiç bir zaman sıfır değerde olmaz. En küçük değerde iken eğer ortam negatif basınç durumundaysa bölünür ve eksi değerde parçacıklar oluşturur. Nedeni ise gayet basittir. Enerji hep yayılmak ister. Eğer ortam müsaitse yani negatif durumdaysa o zaman eksi değere iner, yayılır. "Demistin bu soylediklerin bizim yasadigimiz evren icinmi gecerli ?
necmi-tufek7866
Hayır Aydan arkadaşım. Bizim evrenimiz için geçerli değil.
Bizim evrenimiz belirli bir toplam pozitif basınç altındadır. Bunu enerjisi sağlar. Evrenin enerjisi iyice yayılıp, basınç ortadan kalktığı zaman, madde şimdiki haliyle kararlı duramaz. Yayılır, dağılır. İşte o zaman, yani ortam pozitif basınç altında olmadığı zaman ister istemez madde parçacıkları maddesel özelliklerini muhafaza edemez.
Enerjinin eksi düzeye inmesi benim mantıklı bulup düşündüğüm bir durumdur. Yani ille de öyledir diye bir iddiam yok. Ama mantık açısından doğru düşündüğümü sanıyorum. Mantık şöyle; Bizim ilk yasamız, "Enerji yoktan var edilemez, vardan yok edilemez." Şimdi ben düşünüyorum. Eğer enerji yok olmayacaksa bunun tek yolu eksi değere inmesi ve daha sonra eksi enerjinin tekrar toparlanıp artı değere yükselebilmesidir. Bu şekilde enerji her daim var olabilir. Yani bir devir-daim durumu olmak zorundadır bence.
Yoksa, enerji iyice yayılıp dağıldığı zaman sıfır olmasa bile gittikçe sıfıra yaklaşacaktır. Bunun da hiç bir telafisi olmayacaktır. Yani bana mantıklı gelen şey eksi değere inmesidir. Ama bunu bizim evrenimizde yapamaz çünkü pozitif basınç varken madde parçacıkları artı değerde kalacaklardır.
Sana bunları kafanı karıştırmak için değil ama artık bayağı bu konuları öğrendiğin için anlatıyorum. Ama tekrar edeyim bu teori şahsen benim düşüncemdir. Belki bir gün bir fizik yasası olacaktır ama şimdilik kimseye bir zararım dokunsun istemem.
aydan-uyanik3279
Bizim yasadigimiz evrende
aydan-uyanik3279
Merhaba necmi arkadasim Bizim yasadigimiz evren pozitif basinc durumunu herzaman koruyacak degilmi pozitif basinc durumunun bizim evrenimizde ortadan kalkmasi mumkun degil dimi ? Bizim evrenimizde basincin ortadan kalkmasi hicbirzaman mumkun degil dimi ? bizim evrenimizde ışık hızi hicbir zaman asilamaz degilmi bizim yasadigimiz evren hicbirzaman (-) işaretini taşıyan bir evren olamaz degilmi ? Necmi arkadasim
aydan-uyanik3279
Bizim yasadigimiz evren pozitif basinc ortamini herzaman koruyacakmi bunun degisme ihtimali varmi eger yasadigimiz evren pozitif basinc ortamini korumazsa yasadigimiz evrende isik hizi asilirmi ozaman ? Necmi arkadasim birde sen sunu yazmistin "Eğer enerji yok olmayacaksa bunun tek yolu eksi değere inmesi ve daha sonra eksi enerjinin tekrar toparlanıp artı değere yükselebilmesidir. Bu şekilde enerji her daim var olabilir. Yani bir devir-daim durumu olmak zorundadır bence.
Yoksa, enerji iyice yayılıp dağıldığı zaman sıfır olmasa bile gittikçe sıfıra yaklaşacaktır. Bunun da hiç bir telafisi olmayacaktır. Yani bana mantıklı gelen şey eksi değere inmesidir." Demissin bu soyledigin bizim yasadigimiz evrenimizde hicbirzaman gerceklesemez degilmi ? Eger bu soylediklerin bizim evrenimizde gerceklesirse isik hizi asilamaz gene degilmi ?
aydan-uyanik3279
Necmi arkadasim birde sunlari yazmissin " Evrenin enerjisi iyice yayılıp, basınç ortadan kalktığı zaman, madde şimdiki haliyle kararlı duramaz. Yayılır, dağılır. İşte o zaman, yani ortam pozitif basınç altında olmadığı zaman ister istemez madde parçacıkları maddesel özelliklerini muhafaza edemez "demissin bu soylediklerin bizim yasadigimiz evrende gerceklesemez degilmi hicbirzaman ?
necmi-tufek7866
Aydan arkadaşım,
Evrenin yaşı henüz 14 milyar yıl civarında. Sistemin bu günkü ölçülerle genişlemesinin devam etmesi durumuna göre yapılan hesaplarda 2 trilyon yıl sonra Samanyolunun da içinde bulunduğu galaksi kümesi tek bir galaksi halinde birleşmiş olacak ve çevrede başka hiç bir görünen galaksi veya görünür madde kalmayacak. Yani tüm evren tek bir galaksi anlamında olacak. Diğer galaksiler artık birbirlerinden tamamen ayrılmış ve hiç bir ilişkileri kalmamış olacaktır.
İnsan ortaya çıkalı çok az bir zaman oldu. Tüm bu evrenin yaşı ve geleceği göz önüne alınırsa insan uygarlığının adeta bir göz açıp kapama süresi kadar evrende bulunduğu anlaşılır. İnsan uygarlığının varlığını bu kadar uzun zaman sürdürmesi mümkün görülmemektedir.
Yani evrenin enerjisinin iyice yayılıp dağılması o kadar çok zaman alacaktır ki, insanların bu sırada hala yaşıyor olmaları sanırım mümkün olmaz. Zaten o sırada ortada evren falan kalmayacaktır. Yani hiç bir şeyin anlamının olmadığı bir zamandan bahsediyor oluruz. O sırada ortamın hangi değerde olacağı da artık önemsiz olacaktır.
aydan-uyanik3279
bunu bizim evrenimizde yapamaz çünkü pozitif basınç varken madde parçacıkları artı değerde kalacaklardır. demistiniz necmi arkadasim bizim yasadigimiz evrende enerji iyice yayilip dagilacakmi mesella soyle birsey farzetsek enerji su anda biz yasarken yayilip dagilsa isik hizi asilirmi ozaman
aydan-uyanik3279
Misal veriyorum necmi arkadasim Bizim yasadigimiz evrende enerji iyice yayilip dagilsa yasadigimiz evren ( - ) isaretini tasiyan bir evrenmi olur ozaman ?
aydan-uyanik3279
Birde necmi arkadasim bizim yasadigimiz evrenimizde enerji kesin olarak yayilip dagilacakmi ?
aydan-uyanik3279
Necmi arkadasim donersen sevinirim
aydan-uyanik3279
Yasadigimiz evren birgun kesin olarak evren ( - ) tasiyan bir evren halinemi gelecek bu kesinmi necmi arkadasim boyle bisey olursa isik hizi adilacakmi ozaman evrenimizde ?
necmi-tufek7866
Aydan arkadaşım. Bu sütun gereğinden fazla uzadı. Konuyu artık bitirelim.
Yukarıda çok çeşitli yönleriyle ele aldığımız gibi ışık hızı evrenimizde aşılamaz bir hızdır. Negatif basınç bulunan bir ortamda ışık hızı limiti olmaz. Aşılabilir. Böyle bir ortam laboratuvar ortamında sağlanabilir.
Evrenin geleceği bizim için önemsizdir ve zaten biz evrenin çok kısa süreli kiracıları olmaktan öteye gidecek değiliz.
Her şeyden öte, ışık hızı maddenin yapısı gereği şimdiki hızındadır, ortam değişince o da değişebilir. Bu çok da önemli değildir. Işık hızı şu olabilir, bu olabilir, değişebilir... Ama bu ortam yüzünden böyledir ve ortamla birlikte düşünülmesi gereken bir durumdur. Yani kısaca, ışık hızının değişmesi veya senin deyiminle aşılması evrenin ortamının değişmesi neticesinde olacak bir şeydir. Bu da öyle bu günden yarına olacak bir şey değildir. Trilyonlarca yıllar gerekir.
Evet, Aydan arkadaşım. Sanıyorum bu kadar yeterlidir. Artık bu sütuna cevap yazmayacağım. Israr etmezsen sevinirim.
Hoşçakal...
aydan-uyanik3279
Necmi arkadasim sana cok tesekkurederim israr etmiyorum sabirla sorularimi cevapladigin icinde sonsuz tesekkurediyorum . Son bir sorum olarak yasadigimiz evrenin trilyonlarca yil sonra Negatif basınç bulunan bir ortamda olacagini ilerde bilimi soyluyor bilim boyle birseyin olacigindan eminmi yoksa sizin tahmininizmi arkadasim
necmi-tufek7866
Bana ait bir öngörü diyelim. Böyle bir şeyi ancak benim gibi sorumsuz birisi öngörebilir çünkü...
aydan-uyanik3279
Amacim sizi kesinlikle kirmak degil necmi arkadasim sen yanlis anladin galiba beni. Gercekten sizin fikrinizmi necmi arkadasim benimle sanki dalga geciyor gibi yazmissin
necmi-tufek7866
Fizikle ilgili konularda asla dalga geçmem.
Sorumsuz olmak; yasal bir yükümlülük taşımamak, yani kimseye hesap vermek zorunda olmamak anlamındadır.
aydan-uyanik3279
Kendi fikrin oldugunu belirtin en basta oyle dusunuyorum dedin necmi arkadasim
aydan-uyanik3279
Ondan sordum necmi arkadasim size ait bir ongoru diyebilirmiyim ozaman ?