kemal-bay-hickimse7261
Genişleme enerjisi dediğimiz şey aslında anti-graviton parçacıkların uzay-zamana bir etkisi olabilir mi ?
kemal-bay-hickimse7261
Gravitonların anti parçacıklarının kütle çekiminin tersi bir durumu ortaya çıkaracağını düşündüm . İçten içe saçma gibi ama neden saçma olduğunu yada neden mantıklı olabileceği hakkında görüşleriniz nelerdir .
omer-karanlik-profil5833
graviton varsa ; (benim düşüncem olmadığı yönünde) foton gibi dalga-parçacık ikililiği göstermesi gerektiğini düşünüyorum...
şimdi elimizde dalga-parçacık ikililiği gösteren bir foton var...
lakin henüz anti-foton keşfedilmedi....ya da anti foton olabilir mi onu da bilmiyoruz_?
necmi-tufek7866
Gravitonlar kütlesiz ve (Spin 2) durumundadırlar. Bozondurlar. Aynı enerji durumunda aynı yörüngede, güzergahta bulunmayı severler. Spinlerinin 2 olması onların her yönde çekici olduklarını gösterir.
Fotonların spini 1 dir ve aynı doğrultuda iken dalgalar birbirlerini güçlendirirler. Ters oldukları zaman birbirlerini sönümlendirirler.
Gravitonların spini 2 olduğu için hangi yönde olursa olsun birbirlerini sönümlendirmezler. Yani, "anti gravite" diye bir şey söz konusu olmaz diye düşünüyorum.
necmi-tufek7866
Anti foton elbette vardır ama fotonla tamamen özdeştir. Yani fotonun antisi de yine fotondur diye biliyorum.
omer-karanlik-profil5833
Üzgünüz, bu içeriği görüntülerken bir hatayla karşılaştık. Kullanıcı iseniz, lütfen daha sonra tekrar deneyin. Yöneticiyseniz, daha fazla bilgi için Flarum günlük dosyalarınıza bakın.
omer-karanlik-profil5833
fendergisi.selcuk.edu.tr/fen/article/download/240/238
bu linktede foton foton çarpışmasından bahsediyor...
necmi-tufek7866
Fotonun antisi yine kendisi olduğu için "yoktur" demiş olabilirler.
Doğa her şeyi çift yaratır. Fotonların da bu bağlamda çift yaratıldıklarını söyleyebiliriz. Ama tamamen özdeş oldukları için aralarında fark olmaz. Bu yüzden anti foton diye bir gereksinim olmaz.
Spinleri 1 dir. Ama bir foton dalgası ters döndüğü zaman (ters spin yapmış olurlar) diğer dalgayla tepe ve dip noktaları çakışır ve birbirlerini sönümlendirirler. (Momentumlar sıfırlanır.) O zaman bu iki dalga anti konuma gelmiş olur.
Feynman diyagramlarında zamanda ters yönde giden parçacıklar birbirlerine antidir. Elektronun ters yönde (zamanda) gideni pozitron olur. Fotonun da ters yönde gideni antidir. Ama o ışık hızında gittiği ve zaman kavramı olmadığı için "anti" olarak tanımlanamaz.
Aynı şekilde dolanık iki foton da birbirlerine antidir. Biri sağ spinliyse, diğeri sol spinlidir.
omer-karanlik-profil5833
necmi hocam; foton-foton çarpışması olayını okurken birşey dikkatimi çekti...
foton-foton çarpışmasında üretilen çift üst kuark olayını pek anlamadım....
kütlesizler çarpışırken nasıl kütleli birşey açığa çıkar....
necmi-tufek7866
Fotonlar kütlesizdir ama çok fazla enerji taşıyabilirler. Buna en güzel örnek; devamlı olarak dünyayı bombardımana tutmakta olan "kozmik" ışınlardır. Bu ışınlar çok enerjik olabilirler. Foton oldukları halde, galaksiler arasından bile gelmiş, uzun yol almış olduklarından oldukça fazla enerji yüklenmiş olabilirler.
Atmosfere çarptıklarında yüksüz pionlar oluşturabilirler, onlar da akabinde bir dizi reaksiyona neden olabilirler. Hatta, atmosferdeki Karbon 14 oluşumuna onların neden olduğunu okumuştum.
Demek ki, hızlandırıcıda dolaştırarak enerji yükleyebiliyor ve bu ışın demetlerini çarpıştırarak kütleli parçacıklar üretebiliyorlar. Yani mümkündür...
kemal-bay-hickimse7261
Karbon 14 oluşumuna ilişkin makaleyi bende okudum sanırsam @Necmi tüfek . Teşekkürler cevaplar için .
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Sanırım "Spin" kavramını ve önemini açmak gerekiyor.