hakan-k9304
Elektormanyetik Spektrumdan Fazlasını Görmek
hakan-k9304
Tanıdıgım Biri Sol Gözünün Farklı Renk Gördüğünü Söylüyor (Başka Kişilerin Göremediği)
hakan-k9304
Tanıdıgım Biri Sol Gözünün Farklı Renk Gördüğünü Söylüyor (Başka Kişilerin Göremediği) Sizce Mümkünmü
kemal-bay-hickimse7261
Yalnız bu elektromanyetik dalga spektrumundan fazlasını görmek demek değil , siz çok yanlış anlamışsınız . Bizim görüş ( vision ) umweltimiz elektromanyetik dalga spektrumun 10 trilyonda biri olan '' görünür ışık '' ( 400nm-700 nm ) arasıdır . Bahsettiğiniz şey mümkün , kişinin optik sinirlerinin ucunda bulunan fotoreseptörler ( retinada bulunan özelleşmiş ışığa duyarlı hücreler , RGB ) ' in zarar görmesi yada gözden alınan elektrokimyasal bilginin beynin oksipital ( ve ilgili ) bölümlerinde doğru işlenememesi vs vs .
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Doğru mümkündür. Canlı bir başka örnek de bende var.
Sağ gözüm; baskın olduğu için, sol gözümden daha ileri derecede yıpranık. Bu nedenle renkleri daha soluk görüyor.
Beynim otomatik düzeltme yaptığı için, iki gözle baktığımda farketmiyorum ama tek gözle bakınca farkediyorum.
(Benimki aşırı bilgisayar ekranına bakmaktan bozuldu. Eski tip tüplü ekranlardan kaynaklandı ilk bozukluklarım.)
vide-supra1191
Görünür ışık aralığından daha fazlasını görebilecek biri olsa bile beyninde bu ışığa anlam verebilecek bir bölge olmayacaktır. Farklı renk görmek spektrum aralığından kaynaklanmadığından mümkün olan bir durum tabi. Renk körleri için doğuştan aynı durum geçerli mesela. Ayrıca sağlıklı iki bireyin kırmızı olarak gördüğü renk de muhtemelen aynı değildir. Sadece evet bu kırmızı diyebilecek kadar kırmızıdır.
devrimci-hareket4888
Elbette mümkün. Dahası da var. Kimi insanlar yüzbinlerce farklı renk tonunu ayırabilecek donanıma sahip. Mesela benim önüme 100 tane mavi gömlek koyun.Hepsi de çok ama çok ince tonlarla birbirinden ayrılsınlar.Ben, hepsi de aynı mavi derim ama bazı insanlar bu 100 tane mavi gömlekteki 100 farklı tonu çok rahat ayır edip, 100 ü de birbirinden farklı diyebilir.Genetikteki adı, süpergören idi yanlış hatırlamıyorsam.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Başka bir örnekte, kadınlar...
Bana göre 10-15 tane renk var. Diğerleri bunların koyusu ya da açığı... Hanıma göre ise 50'yi aşkın renk ve bu renklere ait farklı tanımlama kavramları var. :-)
fizikist2253
normal insan gözü üç renk tayfını görür, fakat bu tetrakromat denen ve insanoğlunun son bin yıldaki en büyük evrim aşaması olarak gösterilen özelliği (tetrakromasi ya da süpergörüşlü) sahibi insanlar, dört renk tayfında görüyorlar. Bunun sebebi de gözde normal insanda üç olan yerine dört tane yüksek duyarlıklı ışık alıcısı hücre tipi bulunması.
normalde canlıların gözlerinde bulunan ışığa duyarlı koni hücrelerinin evrimlerine ve ihtiyaçlarına göre çeşitlilik göstermesi yüzünden, bu duyarlılıkla beraber renk tayfını görme şekline göre bu isim konuluyor. pek çok hayvan türünde trikromasi; yani üç renk tayfına duyarlılık olduğu biliniyor,ama tetrakromasi memelilerde şimdiye kadar sınıflanmış bir özellik . fakat istisnai gece görüş ve başka tür özellikler, geri yansıtma başka tür evrimlerle sağlanmış olduğu biliniyor.
bu bilgiler ışığında görülüyor ki (!) sonuç olarak, insandaki tetrakromasi zıt bir renk körlüğü mutasyonu gibi bir durum ve renk körlüğünün de dişi genleriyle taşındığı bilindiğinden, tetrakromat genlerinin de aynı şekilde taşındığı ve yayıldığı tahmin ediliyor...
ayrıca pentakromasi diye beş renk tayfına duyarlılık durumu da bilinen bir durum, ama sadece bazı kuş ve kelebek türlerinde gözlemlenmiş ve çok seyrek rastlanılan bir özellik.
hakan-k9304
Görebileceğimiz En Düşük Dalga Boyu Kaç nm dir?
hakan-k9304
Görebileceğimiz En Düşük Dalga Boyu Kaç nm dir
(Gözün Algısı Olarak Değil) Tüm Spektrumu Görebiliyor Olsaydık Gözümüz En Düşük Kaç nm Görürdü?
morgan-frei5424
Tum spektrum, gamma isinlarindan dusuk frekanslara kadar genis bir yayilima sahiptir.yani 1 pm ile yaklasik 100 Mm