canket-attila-atahan6017
Bilinç bir enerji çeşidi(ısı,ışık..)olabilir mi?
morgan-frei5424
Bilincin elektromanyetik bir fenomen olduguna dair bir teori var.
canket-attila-atahan6017
Evet bunu biliyorum fakat benim kastettiğim başlı başına bir enerji türü olması. Niye beynimizdeki elektrik sinyalleri bir görüntüye yada bir sese dönüşür diye hakkımız olan bir soruyu kendimize yöneltirsek (ki dönüşümü temsili kullandım burada algı vardır ) bu teorinin çözüme yönelik bir katkısını göremiyorum.Teknolojimizin ağlarına takılmayan ve reseptörleri olduğu zaman işlev gören bir enerji türü?? Reseptörden kastım bizzat beyindir,beynin de reseptörleri dış dünyaya açılan çeşitli algılayıcılardır.Bana göre beyinden sadece elektrik bilgisini alırız ve şuan keşfedilmeyen üzerinde mantıklı veya yaratıcı hatta absürt bir senaryo yazmaya bile zorlandığım bir oluşumla hislerimiz, renkler, sesler ve benzerlerini oluştururuz.
kemal-bay-hickimse7261
Öncelikle tarih boyunca bilinç ve onun doğurduğu body-mind ikilemine yüzlerce bilimsel olan yada olmayan fikirler ortaya atılmıştır . Zihnime kazınanları yazayım ;
1-) Bilinç maddenin başka bir hali olabilir . ( katı-sıvı-gaz-plazma gibi ) ( Popular science )
2-) Bilinç , nöron hücrelerin içinde bulunan mikrotübüllerin harmonik olmayan titreşimleri ile sonucu oluşur . ( Orch OR theory )
3-) Bugün evrende bulunan 4 temel kuvvet , sicimlerin farklı şekilde titreşmesi sonucu oluşmuştur . O halde bilinç , maddenin farklı titreşmesi sonucu oluşuyor olabilir ve bir başkasının zihnini dolaylı yada dolaysız yoldan etkileyebilmek ; kuantum fiziği ve türevleri ile fiziken mümkün olabilir . '' ( Türk bir makale aklımda değil yazarı )
Bilinç , uyanık olma anlamında , etrafının farkında olma ve farkında olduğunun '' farkına '' varma anlamında üç ana başlık altında incelenir genelde .
Ben bilinci hayali bir zihin sahnesi kurarak anlatacak olursam ;
Bir tiyatrodayız . Tiyatro seyircileri fiziksel dünyadaki bilinçli her şey . ( İnsanlar , belki uzaylılar ? )
Bilinç dediğimiz şey , sahnedeki tek oyuncu . Bilinçdışı , ise perdenin arkasında bulunan ve fiziksel dünyadan aldığı bilgiler ile ( 5 duyu organı ile , reseptörler ile ) bilince yapmasını gerektiğini söyleyen şey .
Bilinç kukla
Bilinç-dışı kuklacı ,
Beyin 1.5 kg'lık tiyatro merkezi ,
Fiziksel dünya ise data ( veri ) .. (:
canket-attila-atahan6017
Mesela bir tanesi de şudur, beyinde bildiğiniz gibi ayna nöronları keşfedildi. İlk olarak maymunlar üzerinde tespit edilen bu nöron sistemi ilginç bir şekilde gördüklerinizin bir simülasyonunu yapıyor. Mesela birisi size bir elma uzatırken o elin aldığı anatomik pozisyonlar yaptığı açılar vs. sanki ben yapıyormuşum gibi ayna nöronlarımda aktiviteye sebep oluyor. Bunun sosyal bir varlık olan insanların sosyallik için bir kriter olan empati duygusunu yarattığı üzerinde düşünceler var. Otizmli bireylerde empatinin normal bireye göre çok daha az olması yapılan çalışmalarda otizmli bireylerde ayna nöronlarının çok az bulunmasıyla ilişkilendirilmiştir.Ve başarılı bir nörolog aynı zamanda birçok önemli bilimsel makalenin de yazarı olan ramachandran şöyle diyordu bir kitabında, acaba bilinç ayna nöronların kendi üstüne dönmesi midir?? Beni aydınlattığın için teşekkür ederim ayrıca :)