sdad5772
Evren genişlerken ışık hızından hızlı bir şekilde genişliyorsa bu ışık hızının geçilebileceği anlamına gelmiyor mu?
necmi-tufek7866
Işık hızından daha hızlı genişleyebilen şey "uzayın bizzat kendisidir." Bu genişlemenin limiti bile yoktur. Büyük patlamanın ilk anlarında meydana gelen "şişme" olayında ışık hızının trilyonlarca katı bir hızla genişleyebilmiştir.
Yani uzayın kendisi ışık hızından daha hızlı genişleyebilir ama üzerindeki maddi yapının bu hızla bir ilgisi olmaz. Yani maddi yapı ışıktan daha hızlı gitmez, uzay genişlediği için maddi parçalar birbirlerinden çok hızlı uzaklaşabilirler ama kendileri ışık hızında yolculuk yapmış olmazlar. Aralarındaki uzay çok hızlı büyür.
kemal-bay-hickimse7261
Evrende değil , uzay genişliyor teknik olarak . İki cisim arasındaki mesafe yeterli olursa ve buna genişleme enerjisini eklersek , evet uzay ışıktan çok daha hızlı genişler , içindeki cisimler değil .
vide-supra1191
Uzayı katetmek ile uzayın genişlemesi sonucu sahip olduğun görece hız çok ilginç olsa da aynı şeyler değil. Aslında uzayın ışıktan hızlı genişlediğini söylemek, uzaydaki maddelerin hareket ettkleri anlamına bile gelmiyor. Bu uzayın genişlemesini değişen ve genişleyen kordinat sistemi olarak tanımlamak anlamına da geliyor.
morgan-frei5424
Uzayin genislemesi, x/v gibi bir hiza tabi degildir.genislemedeKI hizi, (x/v)/alan gibi dusunmelisiniz.Kisacasi evrende kutlesi olan HICBIR madde isik hizini gecemez.
bekir-ozer-akin3634
Uzayın genişlemei ışık hızından daha hızlı olmaktadır diyoruz. Lakin uzay ise boşluk yokluk diyorsak ozaman yokluğun ışık hızından daha hızlı büyümesi ne anlama gelir?
necmi-tufek7866
Uzay boşluk, yokluk değildir. Henüz bilim keşfetmiş olmasa da uzayın çok düşük enerji düzeyinde bir varlığı bir dokusu olduğu kara enerji üzerinden ispatlanıp nobel ile ödüllendirilmiştir. Zaten evrende içinde hiç bir şey barındırmayan "yokluk" anlamında hiç bir bölge yoktur. Olması da mümkün değildir. Zaten öyle bir bölge anında vakum yaratır ve yok olur. Çünkü yokluk bir yer işgal edemez.
ozer-akin5014
Evet uzay zaten boşluk olsa idi ışık dalga boylarında yayılamazdı. Foton var olsa idi tanecik özelliği gösterir dalga özelliği gösteremezdi. Sesin yayılması için nasıl bir havaya ihtiyacı var ise ışığın yayılması içinde bir varlık dokusuna ihtiyaç vardır. Nasıl sesi oluşturan bir tanecik değilse ışığı da oluşturan bir tanecik(foton) değildir.
muzaffer-erdem5978
Bigbag diye bir şey yoktur,bilim kurgu senaryodur.
Uzayda bulunan tüm yıldızlar birer jeneratör gibi çalışarak hem enerji ve hemde kuark yani ışınım yaparlar bu ışınım küre merkezli her yere olduğundan ışık hızının tam iki katı hıza erişir.
necmi-tufek7866
"Işık hızının iki katına erişir" sözünüzün arkasında belli bir hesaplama sistemi varsa bunu paylaşın lütfen. Yoksa, zaten isteyen istediği yorumu yapabilir ama bunun da kimse için bir anlamı olmaz.
muzaffer-erdem5978
"0" sıfır noktasından her yöne giden ışık her gittiği yönde büyüme ışık hızında olur.Aynı anda hem "+" artı yönde hemde"-" eksi yönde aynı anda ışınım yapan bir yıldız ışık hızının iki katı uzaysal büyüme gerçekleştiriyor demektir.
necmi-tufek7866
"uzaysal büyüme" ne anlama geliyor?
Özür dilerim, hep soruyorum ama siz de hiç kullanılmamış deyimler, terimler kullanıyorsunuz. Beni mazur görün. Bu kez de "uzaysal büyüme" ne anlama geliyor onu anlayamadım.
muzaffer-erdem5978
Her hangi bir mekan sorunu olmayan ,sınırı olamayan ortamı anlatabilecek bir kelime bulamadım.
Uzay ortam gibi "UZAYSAL BÜYÜME" diye bir şey deyiverdim,
Ben yaptım oldu gibi ,dedim oldu diyelim,emin olun kötü bir niyetim yok.
Zaten kafamın içindekileri dışarıya dökemiyorum, inanın malum şairin dediği gibi"Kelimeler kifayetsiz kalıyor" kafamın içindekilere.
necmi-tufek7866
O zaman daha yavaş, daha sakin ve anlayarak ilerlemek gerekiyor.
Işık sıfır noktasında bir enerji patlaması sonucu yayıldı diyelim. Bunlara "foton" diyoruz. Her yöne 360 derece yayılır. Ama + yön - yön diye bir şey olmaz. Her bir foton bir yöne gider. Yani hem ileriye hem geriye giden fotonlar farklı ışıklardır. Bu yüzden hepsi de kendi yönlerinde + durumda olur. Ve hızları da hep aynıdır. Yani bir yöne giden foton aksi yöne giden fotonla ilişkili değildir. Evrenin genişliyor olması onları ilgilendirmez. Sadece bizim bakış açımıza göre farklı görünürler. Yani bizden uzağa giden foton kırmızıya kayar, bize doğru gelen foton maviye kayar. Yani sadece dalga boyu ve enerjisi değişik gibi görünür ama hızları hiç değişmez.
Eğer kafanızı kurcalayan sorular varsa lütfen çekinmeden sorun. İnsan neyin ne olduğunu anlamak ister, bu çok doğal.
muzaffer-erdem5978
Necmi bey inceden bi yanık kokusu geldi mi size,
bende devreler tamam ,
haşlandı diyelim.
ben derdimi anlatacak ,benimle ilgilenecek; kişi,kurum,kuruluş arıyorum.
bilimsel-bilgi4493
muzaffer bey dediğiniz bir noktadan her yöne ışık gidiyor + ve - yöndekinleri toplayınca ışık hızının 2 katı yapıyor. Bu bölüm tamam ama big bang yok derken savunduğunuz bir düşünce mi var ? big bang bildiğim kadarıyla sağlam bir teori.
muzaffer-erdem5978
Uzay hakkında ,ay dışında ve yeni yeni Mars dışında ne derlerse %10 kanıtlı %90 tahminidir.
Hele hele de salisede 7milyon km2 lik yüzeyi ile sürekli ışınım yapan "GÜNEŞ"i görmeden "BİGBAG" teorileri geliştirmek akıllı işi değil.
ve tekrar söylüyorum ne bigbag ve nede karadelikler anlatıldığı gibi değildir.
İlgi ve alakan için teşekkür ederim.
bilimsel-bilgi4493
anladım. Bu açıdan düşünmemiştim. Ben de bakış açımı değiştirdiğiniz için teşekkür ederim. Haklısınız.