mehmet-vito-carleone6189
örneğin güneşin kütlesi uzayı büküyor çarşaf gibi..uzay boşluğunda aşağı veya yukarı kavramları olmadığına göre neden bir yöne eğilir
mehmet-vito-carleone6189
gerdiğimiz çarşafın üzerine portakal koyarsak çarşaf gerilecektir bu örnek hep verilir. ancak alta doğru eğilecektir dünyanın portakala uyguladığı yer çekimi kuvvetinden dolayı.peki uzay boşluğunda kütlenin uzayı bükmesini bu şekilde açıklamak doğru mu? güneş uzayın dokusunu büküyor bir eğri medana getiriyor. farz edelim ki güneş sisteminin dışından gözlemleyebiliyoruz bunu. görüyoruz ki güneşin etrafında bir çukur oluşmuş, ama neden bir yöne eğim yapıyor yerçekimsiz uzay boşluğunda? görsellerde verilen şekillerde örümcek ağı misalı bükük bir koordinat üzerinde küre. neden bir yönde gösteriliyor? muhtemelen anlaşılması için. ama yanlış anlaşılıyor. bunu açıklayabilecek ya da foto gönderebilecek olan var mı? teşekkürler.
morgan-frei5424
Bunu gravity lens etkisi konusundaki gibi dusunebilirsin.Isik uzayzaman cizgilerini izler.buyuk bir kutleden gecerken yaptigi kivrim hatlari gibi dusunursen 3 boyut algilarsin.
necmi-tufek7866
Çok haklıınız Mehmet Vito Karleone.
Problem, üç boyutlu bir olayı iki boyut üzerinden göstermekten kaynaklanıyor. Üç boyutlu insanlar ancak iki boyutlu resimler,görseller kullanabilirler. Üç boyutun hepsini birden algılayamazlar. Bu yüzden temsili bile olsa tam olarak üç boyutu resmeden bir görüntü bulamazsınız.
Şöyle bir tarif yapılabilir ancak;
Güneşi veya bir karadeliği gösteren bir resim alalım. Bir yöne doğru çukur oluşmuştur. Güneş veya karadeliğin tam ortasından itibaren çukur tarafı yukarı doğru katlıyoruz. Şİmdi iki yöne çukurlu bir resim oldu. Sonra bu katlama işlemini her yöne 360 derecede tekrarlıyoruz. Çekim merkezi etrafında çepeçevre kaplanan bu çukurların hepsini güneşin veya karadeliğin tam ortasına kadar çekiyoruz. Bunu gözünüzde canlandırdığınız zaman görüyoruz ki şimdi dümdüz bir zemin elde etmiş olduk. Yani aslında bu temsili resim bize hiç bir şey anlatmamış. Yani çukurlar kayboldu.
Şimdi daha önce çukurların kapsadığı kadar alanı tekrar güneşin içine doğru çektiğimizi gözümüzde canlandırmamız gerekiyor. Eğer bunu canlandırabiliyorsanız şimdi üç boyutlu bir olayı anladınız demektir.
Benim hayal gücüm ancak bu kadar çalışabiliyor. Size kolay gelsin...
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Başka bir örnek: Uzayda mükemmel bir bomba patlamasındaki tüm parçacıkların hareketini gözünüzde canlandırın.
Ardından patlama ile yayılan basınç dalgalarını düşünün.
Şimdi flimi ters sarın.
İşte kütleçekiminin yaptığı bükme böyle bir şey.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Başka bir örnek: Uzayda mükemmel bir bomba patlamasındaki tüm parçacıkların hareketini gözünüzde canlandırın.
Ardından patlama ile yayılan basınç dalgalarını düşünün.
Şimdi flimi ters sarın.
İşte kütleçekiminin yaptığı bükme böyle bir şey. (Aynısı ya da eşdeğeri değil)
rukiye7449
Uzaydan dolayı yer çekimsiz bir alan,sizler portakal ve çarşaf örneğinde yer çekimini ele alıp bükülme görüyorsunuz.Benimse nacizane fikrim; yerçekim olmayan uzay ve herhangi bir gezegeni düşünelim.Orada o gezegen ya da yıldız farketmez her cismin bir yoğunluğu vardır ve uzayda ışıklarını yansıtan ve ışık yılı diye adlandırıp kendi dünyamıza uygun skala ürettiğimiz ve uzayda mesafe adına bundan başka yol skalasını kullanamıyoruz.ışıkları yansır ve yoğunluğu olduğu için ışık, bu gezegen için kırılmaya uğrar.dışardan bakan kişi için belli yörünge eğiminden bükülmüş bir şekil görür ve gezegenin kütlesini de dahil ederiz.Neden tek yöne eğilim kısmına gelince ise sağ ve sol parametrelerden gelen kütle ve yoğunlukla gezegen normal düzlükten bir eğime girmiş gibi görmemizi sağlar bu sayede muhattabı olduğumuz gezegenin çevresinde eğime neden olur.
mehmet-ali8832
İki boyutlu olarak şöyle:
http://sciencequestionswithsurprisinganswers.org/images/spacetime_curvature.png
üç boyutlu olarak da şöyle düşünebilirsin:
https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-4857a5b0ea8fee884184ba95bb0032fa-p
vide-supra1191
Yani 5 sayfa da anlatabilirsiniz bunu fakat hiçbiri görseller kadar açıklayıcı olamayacaktır. Bu eğilmenin bir yönünün olduğunu düşünmüyorum. Evet baskın düşünce olarak içeriye doğru ya da maddenin kütle merkezine doğru yöneldiği söylenebilir ama bu tam tersi de olabilir.
hakan-k9304
Birbirini İten N ve S Mıknatısları Düşünün
hakan-k9304
hakan-k9304
S dem Oluşan Bir Küpün Tam Merkezine N Mıknatısı Koyun
hakan-k9304
S dem Oluşan Bir Küpün Tam Merkezine N Mıknatısı Koyun
bayram-balkas5604
bence yanılgı noktası şu: sanki çarşaf gibi uzaya gezegen veya güneş gibi yıldızlar dışardan atılıyor o yüzden bükülme oluyor algısı oluştu bende...halbuki bing bang,büyük patlamada ortamdaki devasa veya daha küçük cisimler zaten bir bütünün parçaları idi...düşünün:ortamda ilkelde mevcut olan tek parça,patlamadan sonra uzaya dağılıyor,genişliyor var olan ortama dalıyor,ortamı deliyor veya yırtıyor..benim iddiam: tekparça olan madde büyük patlamanın devasa ölçülerdeki basıncıyla kendine uzay yaratıyor,bu uzay içinde ilkelde bulunan parçalar yüzünden delinme veya yırtılma oluşuyor ki bizler bunu bükülme gibi görüyoruz...bence uzayın bir direnme katsayısı var ancak devasa ölçülerdeki patlama basıncı bunu yenmiş ve genişleme oluşmuştur,genişleme patlama basıncının sıfıra düşmesi diğer değişle uzayın direniş gücüne eşitlendiğinde genişleme duracak,hatta uzay direnci patlama basıncını yenmeye başladığında geriye dönüş olacağı kuşkusuzdur,bu da Kur'an-ı Kerim'de bahsedilen dürülme olduğunu düşünüyorum...saygılar...
bayram-balkas5604
bence yanılgı noktası şu: sanki çarşaf gibi uzaya gezegen veya güneş gibi yıldızlar dışardan atılıyor o yüzden bükülme oluyor algısı oluştu bende...halbuki bing bang,büyük patlamada ortamdaki devasa veya daha küçük cisimler zaten bir bütünün parçaları idi...düşünün:ortamda ilkelde mevcut olan tek parça,patlamadan sonra uzaya dağılıyor,genişliyor var olan ortama dalıyor,ortamı deliyor veya yırtıyor..benim iddiam: tekparça olan madde büyük patlamanın devasa ölçülerdeki basıncıyla kendine uzay yaratıyor,bu uzay içinde ilkelde bulunan parçalar yüzünden delinme veya yırtılma oluşuyor ki bizler bunu bükülme gibi görüyoruz...bence uzayın bir direnme katsayısı var ancak devasa ölçülerdeki patlama basıncı bunu yenmiş ve genişleme oluşmuştur,genişleme patlama basıncının sıfıra düşmesi diğer değişle uzayın direniş gücüne eşitlendiğinde genişleme duracak,hatta uzay direnci patlama basıncını yenmeye başladığında geriye dönüş olacağı kuşkusuzdur,bu da Kur'an-ı Kerim'de bahsedilen dürülme olduğunu düşünüyorum...saygılar...
bayram-balkas5604
bence yanılgı noktası şu: sanki çarşaf gibi uzaya gezegen veya güneş gibi yıldızlar dışardan atılıyor o yüzden bükülme oluyor algısı oluştu bende...halbuki big bang,büyük patlamada ortamdaki devasa veya daha küçük cisimler zaten bir bütünün parçaları idi...düşünün:ortamda ilkelde mevcut olan tek parça,patlamadan sonra uzaya dağılıyor,genişliyor var olan ortama dalıyor,ortamı deliyor veya yırtıyor..benim iddiam: tekparça olan madde büyük patlamanın devasa ölçülerdeki basıncıyla kendine uzay yaratıyor,bu uzay içinde ilkelde bulunan parçalar yüzünden delinme veya yırtılma oluşuyor ki bizler bunu bükülme gibi görüyoruz...bence uzayın bir direnme katsayısı var ancak devasa ölçülerdeki patlama basıncı bunu yenmiş ve genişleme oluşmuştur,genişleme patlama basıncının sıfıra düşmesi diğer deyişle uzayın direniş gücüne eşitlendiğinde genişleme duracak,hatta uzay direnci patlama basıncını yenmeye başladığında geriye dönüş olacağı kuşkusuzdur,bu da Kur'an-ı Kerim'de bahsedilen kıyamet dürülmesi olduğunu düşünüyorum...saygılar...
bayram-balkas5604
bence yanılgı noktası şu: sanki çarşaf gibi uzaya gezegen veya güneş gibi yıldızlar dışardan atılıyor o yüzden bükülme oluyor algısı oluştu bende...halbuki bing bang,büyük patlamada ortamdaki devasa veya daha küçük cisimler zaten bir bütünün parçaları idi...düşünün:ortamda ilkelde mevcut olan tek parça,patlamadan sonra uzaya dağılıyor,genişliyor var olan ortama dalıyor,ortamı deliyor veya yırtıyor..benim iddiam: tekparça olan madde büyük patlamanın devasa ölçülerdeki basıncıyla kendine uzay yaratıyor,bu uzay içinde ilkelde bulunan parçalar yüzünden delinme veya yırtılma oluşuyor ki bizler bunu bükülme gibi görüyoruz...bence uzayın bir direnme katsayısı var ancak devasa ölçülerdeki patlama basıncı bunu yenmiş ve genişleme oluşmuştur,genişleme patlama basıncının sıfıra düşmesi diğer değişle uzayın direniş gücüne eşitlendiğinde genişleme duracak,hatta uzay direnci patlama basıncını yenmeye başladığında geriye dönüş olacağı kuşkusuzdur,bunun da Kur'an-ı Kerim'de bahsedilen dürülme olduğunu düşünüyorum...saygılar...
bayram-balkas5604
bence yanılgı noktası şu: sanki çarşaf gibi uzaya gezegen veya güneş gibi yıldızlar dışardan atılıyor o yüzden bükülme oluyor algısı oluştu bende...halbuki big bang,büyük patlamada ortamdaki devasa veya daha küçük cisimler zaten bir bütünün parçaları idi...düşünün:ortamda ilkelde mevcut olan tek parça,patlamadan sonra uzaya dağılıyor,genişliyor var olan ortama dalıyor,ortamı deliyor veya yırtıyor..benim iddiam: tekparça olan madde büyük patlamanın devasa ölçülerdeki basıncıyla kendine uzay yaratıyor,bu uzay içinde ilkelde bulunan parçalar yüzünden delinme veya yırtılma oluşuyor ki bizler bunu bükülme gibi görüyoruz...bence uzayın bir direnme katsayısı var ancak devasa ölçülerdeki patlama basıncı bunu yenmiş ve genişleme oluşmuştur,genişleme patlama basıncının sıfıra düşmesi diğer deyişle uzayın direniş gücüne eşitlendiğinde genişleme duracak,hatta uzay direnci patlama basıncını yenmeye başladığında geriye dönüş olacağı kuşkusuzdur,bunun da Kur'an-ı Kerim'de bahsedilen dürülme olduğunu düşünüyorum...saygılar...
bayram-balkas5604
bence yanılgı noktası şu: sanki çarşaf gibi uzaya gezegen veya güneş gibi yıldızlar dışardan atılıyor o yüzden bükülme oluyor algısı oluştu bende...halbuki big bang,büyük patlamada ortamdaki devasa veya daha küçük cisimler zaten bir bütünün parçaları idi...düşünün:ortamda ilkelde mevcut olan tek parça,patlamadan sonra uzaya dağılıyor,genişliyor var olan ortama dalıyor,ortamı deliyor veya yırtıyor..benim iddiam: tekparça olan madde büyük patlamanın devasa ölçülerdeki basıncıyla kendine uzay yaratıyor,bu uzay içinde ilkelde bulunan parçalar yüzünden delinme veya yırtılma oluşuyor ki bizler bunu bükülme gibi görüyoruz...bence uzayın bir direnme katsayısı var ancak devasa ölçülerdeki patlama basıncı bunu yenmiş ve genişleme oluşmuştur,genişleme patlama basıncının sıfıra düşmesi diğer deyişle uzayın direniş gücüne eşitlendiğinde genişleme duracak,hatta uzay direnci patlama basıncını yenmeye başladığında geriye dönüş olacağı kuşkusuzdur,bunun da Kur'an-ı Kerim'de bahsedilen kıyamet dürülmesi olduğunu düşünüyorum...saygılar...
abdullah-basaran1200
Kardeşim eğilme her yöne olursa o dediğin yönsüzlük ortadan kalkar zaten çarşaf hele ki dünyada yer çekiminden kasıt bükülür:9