kemal-bay-hickimse7261
Birbirinden yeteri kadar uzakta bulunan iki dolanık parçacığın ışıktan daha hızlı birbiri ile haberleşmesi , günümüz fiziği ile açıklanabilir mi ?
yunus-ilik5290
ölçemediğimiz zaman farkı olması gerektiğini düşünürüm, ışık hızı son sınır olmamalı,her iki durumdada, ama belki bakamadığımız , göremediğimiz, evreni, uzayı tam anlamak ne demek?!?
yunus-ilik5290
evren ikiziniyle etkileşmezse ki bu ikiz tüm hacim ,yani alansal ortamla alakalı olmalı, peki bu durumda evrenimiz neye benzerdi
necmi-tufek7866
Perfection,
Yanlış algı hiç bir fizikle açıklanamaz. Aslında dolanık parçacıklar birbirleriyle haberleşmezler. Sadece eşinin bir etkiye maruz kaldığını anlarlar. Yani sanki birbirlerine iple bağlıymışlar da ipin koptuğunu anlamışlar gibi bir durum bu. İpin koptuğunu anlamanız için bir mesafe kat etmeniz veya zaman harcamanız gerekmez. Anında hissedersiniz. Öyle bir şey...
kemal-bay-hickimse7261
Peki o ipin koptuğunu mesafe kat etmeden nasıl anlayabilir parçacıklar ? Sonuçta eş zamanlılığın olmadığı bir evrende nasıl olursa parçacık '' anında '' hissedebilir ?
morgan-frei5424
Aklima gelen tek aciklama superpozisyon.
necmi-tufek7866
Diyelim ki dünya ile ay arasında bir ip bağlı. Ucunu da tutuyorsunuz. Bu ip yakında veya uzakta neresinden koparsa kopsun, ipin koptuğunu anlamanız için bir zaman gerekir mi?
Ayrıca dikkatimi çekiyor, evrende eş zamanlılık yoktur derken bunu nasıl gerekçelendiriyorsunuz?
yunus-ilik5290
belkide ki evrenin vakumu çok hızlı dalgalanmalarla etkileşiyor, yani okyanus gibi ama vakumsal dalgalar, oı hızı durağan algılamamız normal gibi durabilir, şimdilik.ve sicim dalgalanmaları yani sicimlerin titreşimi bu dalgalanma enerjisiyle enerji yayıyor olabilir, evrende çok yoğunlaşan alanların enerji taşıması madde taşıması,, karadelikler sayesinde olabilirmi?
kemal-bay-hickimse7261
Evrende eş zamanlılık görecelidir demeliydim orada aslında .
Dünya ve ay örneği mesafe açıdan tatmin edici belkide fakat diyelim ki birbirinden milyonlar km uzaklıkta iki dolanık parçacık var ve bunların fiziksel parametrelerinin değişimi nasıl aynı anda olabilir ? Sonuçta evrendeki maddeler için bir hız limiti var ve 4 boyutlu uzay'da aynı andalıkta gözlemciden gözlemciye değişiyor . Belki bu parçacıklar evrenin dokusu ile daha hızlı yada aynı anda haberleşiyorlardır fakat bu sadece teori .
Yanlışım varsa aydınlatın beni , doğrusunu öğreneyim . (:
necmi-tufek7866
Takıldığınız yer yanlış algıdan kaynaklanıyor. Olayın hızla bir ilgisi yok. Bu yüzden anlaşılmıyor.
Evrende, kısacık bir an için ödünç enerji alıp varlık bulan sanal parçacıklar enerjinin korunumu yasası ihlal edilmemesi için, derhal çarpışıp bu enerjiyi geri vermek zorundadırlar. Evren farkına varmadan...
Dolanık parçacıklar evrenden ödünç momentum almış parçacıklardır. Aynı momentumu ters yönlerde paylaşırlar ve toplamda sıfır momentum taşımış olurlar.
Bu parçacıklar, diyelim ki milyonlarca ışık yılı uzağa sürüklenmiş olsunlar. Ve birisi bir başka parçacıkla çarpışıp yok olsun. Diğeri bunu anında anlar. Çünkü momentum yok olmuştur. Bunun zamanla veya hızla bir ilgisi yoktur. Üzerine etkiyen bir şey kaybolmuştur. Bu parçacıkların birbirlerinden haber almak gibi bir dertleri yoktur. Sadece bir gücü paylaşırlar ve güç ortadan kalktığında bunu haber vermek için birbirlerine gitmeleri gerekmez.
yunus-ilik5290
enerji var edilmiyor kavramı, birazda olsa norolojideki nöronlar, çoğalmaz,
yunus-ilik5290
nörönlar çoğalmaz tabusunu andırıyor hocam,genişleyen evren uzayı veya herneyse dalgasal enerji taşıyarak kıvırıp yoğunlaştırmaya başlıyordur,enerjinin iş yapma yeteneği dimi yani
kemal-bay-hickimse7261
Şimdi anladım sanırsam teşekkür ederim .
yunus-ilik5290
günümüz fiziğiyle zor görünüyor ama zorlarsak olabilir, buna inanıyorum. dolanıklık solucan delikleriyle ilgili olabilir. hani evrenimizin işleyişinde kuarkları ayırdıkça çekim gücü artıyor, anlatabildimmi
hakan-k9304
Bir Kürenin İç Yüzüne Tüm Uzayı 2d Olarak Koydugunuzu Düşünün. O Zaman Evrenin Bir Ucundan Diğerine Gitmek Çok Daha Kolay Olurdu
'Olurmu Öyle Şey yaww' Diyecek Olursa
Kendinizi 2D Canlı Hayal Edin.3D Canlı İstediği Yere Sizden Daha Hızlı Gider